Europa: "Pretul petrolului e umflat cu 40%"

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 13.06.2008
Criza petrolului si cresterea pretului pe baril sunt efecte artificiale create de piata, sustine un oficial european.

Esential

139.12 dolari per baril este pretul actual al petrolului.
80 de dolari per baril este pretul preconizat al barilului de petrol pe termen lung.

Pretul barilului de petrol este supraevaluat cu cel putin 40%, astfel ca sumele care se invart in jurul acestei industrii ar trebui sa scada in urmatoarea perioada. Declaratia ii apartine directorului general al Secretariatului Uniunii Europene, Klaus Gretschmann, care sustine ca pretul unui baril de petrol urmeaza sa ajunga la suma de 80-90 de dolari, cu mult sub recordul de 139.12 dolari inregistrat in Texas saptamana trecuta.

"Din punctul meu de vedere, pretul titeiului este supraevaluat cu 40%. 20% din pretul actual este imputabil cursului de schimb valutar iar 25 de procente sunt efectul speculatiei pe aceasta piata. Ma astept la o corectare a pietei, la o spargere a acestui balon de sapun artificial. Analizele mele arata ca, pe termen lung, petrolul va ajunge din nou la 80-90 de dolari", declara oficialul european.

Opinia lui Klaus Gretschmann se contrazice insa dur cu delcratiile pe care le-a facut marti Alexei Miller, presedintele Gazprom, care sustine ca pretul petrolului va ajunge lejer la 250 de dolari in viitorul apropiat.

via | AutoActu 

Comentarii (2)

  • Cosmin
    Manipulare
    Pretul petrolului este artificial marit pentru ca marii producatori mondiali sa aibe profituri incredibile.Exxon Mobil a avut in ultimii 2 ani profituri de 25 miliarde $ pe an si o cifra de afaceri de peste 1 miliard $/zi ! Incredibil dar adevarat !
    0 0
  • idioti
    rusii is niste idioti deci
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru