Landul Saxonia Inferioara isi mareste participatia la VW

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 29.05.2007
Pentru a-si mentine drepturile de vot in cadrul grupului VW, Landul Saxonia Inferioara a cumparat actiuni in valoare de 41 milioane de euro.

Landul german Saxonia Inferioara a cumparat actiuni Volkswagen in valoare de 41 de milioane de euro pentru a-si mentine drepturile de vot in cadrul grupului la circa o cincime, in conditiile in care producatorul auto face o majorare de capital.

Modificarile care au loc in prezent in actionariatul grupului VW ar fi putut determina scaderea participatiei detinute de landul german sub 20%, participatie care ii confera un nivel maxim al drepturilor de vot.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Finante al landului a declarat: "Am dorit sa prevenim scaderea participatiei sub nivelul de 20%. Statul de origine al VW a cumparat 367.000 de actiuni pentru a aduce participatia la 20,36%. Saxonia Inferioara devine astfel al doilea mare actionar al producatorului auto, dupa Porsche, care detine circa 30,9% din titluri", a precizat purtatorul de cuvânt.

Angajaþii VW au posibilitatea sã cumpere actiuni la pretul de 42,5 euro pe unitate, cu mult sub cotatia pietei, de circa 114 euro pe unitate, in cadrul unei majorari de capital.

Urmatoarea transa, de trei milioane de actiuni, va fi disponibila la 9 iulie. Acelasi purtator de cuvant al Ministerului de Finante anticipeaza ca multi actionari vor vinde imediat titlurile nou cumparate, avand in vedere cotatia ridicata de pe piata.

Asa-numita Lege VW, care limiteaza drepturile de vot ale actionarilor la 20%, a asigurat pana in prezent un rol aparte landului Saxonia Inferioara. Legea a fost contestata insa in justitie de Comisia Europeana, ca fiind un obstacol pentru circulatia libera a capitalului. O decizie a Curtii Europene de Justitie este asteptata in a doua parte a acestui an.

Daca legea va fi considerata incorecta, landul Saxonia Inferioara va fi nevoit sa-si majoreze participatia la VW la cel putin 25%, pentru a detine o participatie minoritara care sa-i permita dreptul de blocare a unor decizii ale conducerii.

Comentarii (1)

  • AndreiRN
    Socialisti
    Firma VW a pornit ca o firma socialista si de-a lungul anilor tot asa a ramas. Vor pierde pana la urma.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru