Limitator de viteza prin satelit

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 23.11.2006
Peugeot, Citroen si Renault lucreaza impreuna la dezvoltarea unui sistem de limitare a vitezei prin satelit.

Principalii producatori auto din Franta, Peugeot, Citroen si Renault, testeaza in aceste saptamani in unele zone din Hexagon un sistem care, spun ei, va revolutiona industria auto. Acesta se numeste Lavia si este un dispozitiv complet automat de limitare a vitezei prin satelit.

Cei trei constructori lucreaza de trei ani la dezvoltarea sistemului in colaborare cu Inrets (Institutul francez de Cercetare a Transportului si a Securitatii) iar rezultatele sunt mai mult decat pozitive. Sistemul permite interventia asupra regimului de functionare a motorului pentru a limita viteza masinii in functie de zonele in care aceasta se gaseste.

GPS-ul pozitioneaza masina virtual pe o harta pe care sunt notate toate limitarile de viteza si trimite informatiile sistemelor tehnice ale masinii, regularizand automat viteza de rulare. Pentru prevenirea oricaror incidente (cum ar fi cele care ar putea surveni in timpul depasirilor, cand masina poate sa ramana blocata la o anumita viteza), in cazul kick-down-ului (apasarea brusca a acceleratiei) sistemul permite depasiri usoare ale limitei de viteza pana cand eventualul pericolul este depasit.

Totusi, un sondaj realizat pe un numar de 100 de soferi care au testat sistemul a aratat ca foarte putini dintre acestia au utilizat kick-down-ul pentru a neutraliza sistemul. Concluziile sunt pozitive: "In ansamblu, soferii de teste s-au adaptat foarte usor sistemului", a afirmat Jacques Erlich, responsabilul de proiect.

Comentarii (2)

  • DanielB
    Nu sunt singurii
    Mircea, vezi ca si Suedia a facut ceva pe tema asta, chiar cu mai mult timp in urma. Ei au botezat sistemul Intelligent Speed Adaptation si cam tot asa functioneaza, doar ca la vremea respectiva (sper sa nu ma insel) nu foloseau GPS ci emitatoare montate pe marginea soselei. Au facut si o sesiune de teste, care, spun ei, a iesit foarte bine. Pentru mai multe detalii: www.vv.se, la sectiunea ITS - Intelligent Transport Systems and Services. Nu este exclus sa mai existe si alte proiecte de acest fel, desi, cati dintre noi ar accepta sa li se puna "capac" la motor??? In definitiv, nici o masina nu este limitata exclusiv la viteza legala...
    0 0
  • Mircea Mester
    Corect
    Corect, asa este. Insa francezii sunt primii care incearca sa produca asta in serie si primii care utilizeaza GPS-ul ca gadget principal si parte a sistemului. Suedezii fac multe nebunii - vezi alcoolkey-ul celor de la Saab - pacat ca nu le scot in fata. Doar Volvo a stiut sa profite de toate gadget-urile pe care le-au inventat. Iar jumatate dintre acestea se numesc acum sisteme de siguranta pasiva si au facut din Volvo un brand cunoscut pentru siguranta modelelor sale.

    Merci pentru info, completam stirea si asta e bine.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru