Masina electrica de 98 ani

De Robert Gherghe
Publicat Vineri, 10.08.2007
In colectia de masini a vedetei Jay Leno se gaseste un model electric construit acum un secol.

Traim vremuri in industria auto in care pe buzele marilor producatori se aud cuvinte de genul hibrid, electric, biocombustibili sau norme C02. Fara nicio exceptie mai toti miliardarii implicati in acest business se tem si stau cu sufletul la gura, asteptand sa vada in ce directie o iau lucrurile, cat de profitabile sunt tehnologiile ecologice si ce noi reguli mai sunt impuse pentru protejarea mediului.

De fapt, raspunsul la aceasta atat de grea si actuala problema, legata de poluare, a fost dat de niste baieti din Detroit, inca de acum 100 de ani. Detroit Taxicab si compania Transfer au realizat in 1914 circa 100 de exemplare de masini electrice care au fost destinate a fi taxi-uri.

Primul model electric din acea generatie fusese construit mult mai inainte, in anul 1909. Prototipul numit Baker Electric Coupe se afla acum in posesia marelui colectionar Jay Leno, realizatorul unui show de mare succes in SUA.

Despre aceasta masina nu s-a stiut mare lucru, dar se pare ca in acea epoca, la inceputurile automobilismului, modelul electric era mult mai eficient decat masinile conventionale.

Baker Electric Coupe era mai usor de condus, mai fiabil si nu intalnea problemele la aprindere atat de comune primilor soferi. Proprietarul modelului electric, Jay Leno, spune despre Baker: „Este foarte placut de condus, daca nu te grabesti. Doamnelor le-ar placea mult”.

Trebuie adaugat ca si la inceputul secolului XX, modelul electric Baker era foarte apreciat de femei, datorita faptului ca nu facea zgomot si pentru ca puteau conduce usor aceste masini.

Comentarii (1)

  • AndreiRN
    Jay Leno
    Jay este cunoscut pt pasiunea lui automobilistica si a fost vazut chiar circuland cu masina lui cu aburi.
    Masinile electrice deja se vand in California pt circulatia stradala dar intra intr-o noua categorie de vehicule.
    Technologia este acolo dar ...... asa cum GM au distrus intentionat trenurile din SUA asa se feresc mari producatori de technologia electrica.
    De aceea au aparut mici firme care it fac orice masina sa functioneze la priza. Orice masina.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru