Masina viitorului te va tine de vorba la drum lung

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 14.05.2008
O echipa de cercetatori americani dezvolta sistemul prin care masina va vorbi cu tine. Exista insa si parti negative...

O echipa de profesori de la renumita universitate Stanford are in grija un proiect al carui scop este dezvoltarea sistemelor de comunicare ale masinilor din viitorul apropiat.

Astfel, Clifford Nass, conducatorul echipei de cercetatori, sustine ca masinile din viitorul nu foarte indepartat vor fi capabile sa stie daca dupa virajul care se iveste in fata se afla o masina care depaseste pe sensul tau de mers sau daca poti tu depasi fiindca in fata nu exista nicio masina care sa se apropie.

Partea proasta a acestor sisteme va fi faptul ca ele vor preleva, in acelasi timp, informatii vitale din mers (viteza medie, stil de condus, reactii, preferinte la volan), urmand ca firma de asigurare sa stie exact cu cine are de a face atunci cand incheie o polita. "Compania de asigurari va putea spune: 'Ati parcat in spatii interzise. Va vom ridica pretul politei' sau 'Ati mers constant cu 160 de kilometri pe ora. Riscul de accident in cazul dumneavoastra este mare'. E vorba de o problema sociala, pana la urma.", spun dezvoltatorii proiectului.

Printre celelalte capabilitati ale masinilor viitorului se numara faptul ca softurile iti vor spune foarte usor unde poti sa mananci o pizza sau sa vezi un film si daca dai de aglomeratie pe alte strazi pe care trebuie sa mergi spre casa de la serviciu. Mai mult, o mare parte a proiectului se concentreaza pe posibilitatea de a te transforma intr-un sofer mai fericit si cu o conduita mai sigura. Pentru asta, sistemul va monitoriza tonul vocii tale, expresiile faciale si va monitoriza presiunea sangelui pentru ca vocea care te va ghida pe parcursul drumului sa se muleze pe ceea ce simti in acel moment. "Am facut studii in care am utilizat o voce cu diferite tonuri in diferite conditii si am reusit sa aflam ca rata accidentelor in cazul unui sofer furios scade cu 15% prin simpla schimbare a tonului vocii care il insoteste pe acesta la drum lung", sustine conducatorul proiectului.

Printre caracteristicile practice ale masinii viitorului se numara si faptul ca iti va putea spune exact consumul in functie de viteza si ca iti va putea explica modul in care poti sa faci economie de combustibil.

"Sa spunem ca apesi prea tare pedala de acceleratie cand pleci de la semafor. Masina iti va spune sa o iei mai usor, pentru ca poti sa faci economie de combustibil in acest mod. Ce se intampla insa daca faci acelasi lucru la urmatoarele stopuri? Va trebui sa negociezi cu masina proprie", incheie Clifford Nass.

Comentarii (21)

  • n-o vreau
    din ce in ce mai mult ,in numele unui sofat mai sigur si mai comfortabil, producatorii predau controlul vehiculului computerului.nu sufar chestia asta
    0 0
  • schumisound
    he-he-he
    Sa-mi zica sa o iau mai usor la semafor? Asa ceva face nevasta-mea. Cat despre faptul ca te tine de vorba, s-ar putea sa te enerveze la un moment dat, pentru ca o sa-ti puna intrebari stupide.
    0 0
  • no comment
    O prostie, asta pentru ca unii chiar nu mai au ce face si-si fac de lucru.
    0 0
  • Bani aruncati
    Mi se pare idioata masina asta...eu unul nu mi-as cumpara asa ceva...sa spuna masina la asigurator cum circul eu...cred ca as avea o polita de mi-ar cadea chilotii...
    Si sa vorbeasca cu mine...daca as avea un buton de volum, sigur ar fi tot timpul pe minim...
    Daca vor sa dezvolte asa ceva, nu cred ca va avea mare succes...pai tre sa fii fraier ca sa iti cumperi o masina care sa te streseze tot timpul...si unde e placerea condusului???
    0 0
  • cristi
    din ce in ce mai rau
    Din ce in ce mai rau! Autoturismul se departeaza de ce a fost, devine dependent de service, dependent de soft..., interventia umana este din ce in ce mai mica. Procesul involutiei speciei umane. Cu cat gandim mai putin cu atat creierul lucreaza mai putin si vom deveni niste roboti pe tipare. Asta nu-i bine.
    0 0
  • :)
    Cercetatorii americani nu au somn, nu mananca si nu beau.
    0 0
  • Lauxid
    foarte bun sistemul ...
    Eu sunt sofer incepator..si ...numai eu stiu de cate ori am ferit boi care mergeam cu 150 la ora.. .... macar de frica politei de asigurare sa mergeti si voi normal daca sunteti tampiti si nu stiti sa-i respectati pe ceilalti care se afla pe sosea....
    0 0
  • ~!~TEXAN~!~
    vorba aia ....
    Cand n-ai de lucru iti faci ... au uitat cand mergeau cu Chevroletu Silverado cu 3 viteze pe camp la treierat in Texas ... acu fac masini d'astea robotizate ... SI EI TOT CIORBA MANANCA !

    Bai carnatilor, pardon bai fratilor ... da chiar nu putem sa punem picioru'n prag ?
    0 0
  • hai pe bune
    imi spune sa o iau mai usor? trebuie sa negociez cu computerul? stiu ca se formeaza o relatie sofer-masina, dar asta e casatorie deja. in al doilea rand, as fi de acord cu furnizarea de informatii la compania de asigurari daca pretul politei ar depinde DOAR de stilul de sofat, si nu si de numarul de accidente avute in trecut
    0 0
  • romanii posteaza
    e foarte buna ideea si chiar foarte misto, da romanu e prea mandru sa stea de vb cu o masina, in plus nu cred ca daca chiar vrei sa nu te streseze la drum masina vb cu tine sa nu fie vreo optiune ceva prin care sa dezactivezi temporar functia, da in fine, romanu cand a auzit de masina vorbitoare imediat o asociaza cu nevastasa si altceva nu mai conteaza
    0 0
  • ASTIA suparati
    bai frate voi sunteti nebuni ? voi vreti sa mergeti in continuare cu dacia? mergeti ma, da voi nu va ganditi ce bine ar fii sa`ti spuna daca vine ceva de pe contrases in urmat curba? sau la cati m distanta se afla o masina cu care poti face accident? voi romani prosti nu va ganditi ca vorbeste masina cu tine si de asigurare! traiti in evu mediu ba! pariu ca 90% de aici aveti dacii , fara frane si alte cele! _!_ pt toti inaptii!
    0 0
  • xxxman
    offff
    sunt programator de meserie si tot nu as vrea sa tot decida masina pentru mine. in cazul in care nu stiti si in momentul de fata masina decide pentru tine, aunci cand accelerezi, daca motorul este rece, nu va accelera prea puternic pana nu se incalzeste, la astea mai destepte ... si exact din acest motiv am si o dacie care face doar ce ii spun dar si un leon de 160 cp care stie ce face :D , deci pana la urma tu decizi ce faci!
    0 0
  • martiz
    Numai americanii se puteau gandi la asa ceva
    Astia au prea mult timp liber!
    0 0
  • Vladimir
    Masina viitorului
    Asa poate unii sau mai ales unele de pe soselele patriei ar avea o sansa sa vada cum se conduce.
    0 0
  • unu bun
    ehee
    astia nu mai pot de bine
    0 0
  • antonyo20usa
    tare....dar nu ca masina care o am eu.... hehehe
    eu am masina fara volan asa ca asta de mai sus care vb cu tine e la nivelul 2....adica varza!!!! miar place una ca asta dar daca un tampit se suie in ea si bag piciorul ala in acceleratie tot degeaba vb masina cu tine ca tu tot prost ramai si tot faci accident si tot nu iti pui centura! asa ca ...lasati-o balta
    eu am pe mijloc st. o maneta pt stanga si dreapta si e Semiautomata. ma costat cam mult proiectul dar merita... si are si control viteza automat....in caz ca merg cu 50 pe ora apas un buton si merge constant cu 50 pe ora si nu trebuie sa apas acceleratia....pur si simplu iau piciorul de pe acceleratie si ambreaj si ramane programata la 50 pe ora ....pana dezactivez eu....adica pana apas din nou pe buton..... Id-ul meu de mess. antonyo20usa
    0 0
  • zerath
    mda... nu e de bine
    Ne indreptam spre un stat global si mai ales, politienesc, asta e clar. O masina care va prelua controlul e de fapt inceputul, la fel va si casa, care iti va spune cand sa mananci si cand sa te culci (si nici acolo cu cine vrei tu!)... Mai mult decat atat, ala care zice ca e incepator si i-ar prinde bine o astfel de masina, o sa ramana la stadiul de oligofren toata viata lui, ca nu va sti vreodata cum se conduce o masina... Studiile au dovedit ca folosirea din ce in ce mai frecvent a tastaturii are ca rezultat pierderea deprinderii de a mai scrie de mana, incercati si voi sa vedeti ca nu mai aveti viteza de scriere de mana pe care o aveati in facultate (aici ma adresez acelora care acum 10 ani nu foloseau calculatorul decat foarte rar, la redactat referate). Asa ca, stimate sofer incepator si eu am fost ca tine acum 12 ani, dar nu m-am plans, deci exerseaza matale cu covrigul in mana si pana o aparea minunea, o sa vezi ca nu o sa ti-o mai doresti.
    0 0
  • minte de roman
    Dragi soferi.
    Majoritatea dintre voi sunteti nesimtiti in trafic dintr-un singur motiv: numarul mare de autototurisme. Daca am avea un sistem care sa permite o fluidizare a traficului atunci nu ati mai fi nervosi.
    Un alt punct forte al masinii este acela ca poate conversa cu tine si nu cred ca o sa o faca la un nivel de stres. Nimanui nu ii convine sa fie stresat la volan. Daca o sa fie si electrica cu atat mai bine.
    Spune cineva de placerea de a conduce; pentru respectivul poate sa conduca de placere si pe circuit. Condusul nu este de placere este de nevoie.
    "De placere" este sa stai intr-un aer curat si intr-un mediu sanatos.
    Bine ca nu sunt toti ca el.
    Eu de exemplu am masina si o las acasa si merg 45 de min la lucru desi cu masina ar fi un drum de 10 min.
    Bafta si eu cu siguranta o sa imi cumpar, evident numa sa fie la un pret acceptabil.
    0 0
  • plictis
    ce de pareri
    cum feresti tu incepatorule pe aia care merg cu 150? daca vien unu in spatle tau si vrea sa mearga mai tare il cam lasi sa treaca ca daca are cu ce o va face sigur si poate se grabeste omul, are vreo problema, de ce trebuie sa te cramponezi sa stai pe banda de viteza mereu?
    Eco, cand o sa ai tu bani de masina aia o sa aiba copii tai vreo 70 de ani. E cam prototip asa in caz ca nu ai observat. Voi chair nu pricepeti ca nu se paote pune problema sa fie la noi asa ceva in viitorul apropiat? Ce se zicea de anul 2000? ca o sa fie masini care o sa zboare si tralal lululu...ei bine masinile tot pe asfalt merg si tot petrol consuma in mare parte. Asa ca lasati SF-urile si coborati cu picioarele pe pamant.
    0 0
  • andrei
    ma puneti pe ganduri
    nu cumva ai vazut Knight Rider inainte sa scrii articlolul asta? oricum ideea e bine venita.. . shi cred k problema cu asiguratorii se poate rezolva destul de ushor...sau poate ma insel.
    sper sa ajunga la performantele mustangului din film:D:)) .. pt cei care nu au vazut filmul...vil recomand
    0 0
  • Bogdan
    idei si idei...
    Este evident deja ca toate gadgeturile au scopul sa ne tina sub control si nu sa ne imbunatateasca confortul.
    Sa stam linistiti totusi: pe langa faptul ca noi suntem cu 100 de ani in urma lor, cand va fi masina asta pregatita de fabricatia in serie nu va mai exista petrol demult! :))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru