Motorina a devenit mai scumpa ca benzina

De Robert Gherghe
Publicat Luni, 07.01.2008
Pretul la pompa al motorinei a trecut de cel al benzinei la Lukoil, Rompetrol si Petrom.

Esential

3.55 lei este pretul mediu al benzinei la pompa.
3.70 lei este noul pret mediu la motorina.

Pretul la pompa al motorinei a trecut de cel al benzinei, in principal din cauza majorarii accizei pentru acest tip de carburant si a cotatiilor record inregistrate de petrol pe pietele internationale.

Petrom si Rompetrol, cele mai mari companii petroliere de pe piata romaneasca, au scumpit la inceputul acestui an motorina cu 0,03 lei/litru, iar subsidiara grupului rus Lukoil va vinde si ea la preturi mai mari, incepand de marti, atat motorina, cat si benzina. "Maine vom creste preturile, pentru a le aduce la nivelul practicat de Petrom si Rompetrol", a declarat pentru Mediafax directorul general al Lukoil, Constantin Tampiza.

El nu a specificat nivelul de crestere a preturilor, dar a adaugat ca Lukoil ar putea sa opereze noi majorari daca barilul de petrol va continua sa urce pe pietele internationale.

Acciza la motorina a fost majorata la 1 ianuarie cu 5,6%, de la 307,59 euro/tona la 325 euro/tona. Petrom, compania controlata de grupul austriac OMV, a scumpit motorina cu 0,03 lei/litru, la 1 ianuarie, pana la 3,74 lei, iar Rompetrol a urcat luni pretul unui litru de motorina tot cu 0,03 lei, la 3,76 lei.

Scumpirea motorinei este motivata de Petrom de cresterea nivelului in euro al accizelor si de avansul accizei pentru motorina cu continut de biodiesel, de la 301,44 euro/tona la 325 euro/tona. Consumul de motorina pe cap de locuitor in Romania se ridica, la inceputul anului trecut, la 107,51 litri, fata de nivelul de 81,1 litri in cazul benzinei. Pretul motorinei, atat in cazul Petrom, cat si in cel al Rompetrol, este mai mare decat majoritatea preturilor benzinelor vandute de cele doua companii.

Comentarii (7)

  • ALX CT
    E bine
    Lasa-ti ca e bine tzara se descurca minunat,cu scumpirea carburantilor incet apar si alte scumpiri in lant,este bine ca protejam mediul in curand doar cei cu banii isi vor mai permite sa bage combustibil si noi restu prostilor o sa mergem pe jos,dar lasa ca e bine protejam mediul,ajutam unii "smecheri" sa faca mai multi bani,creeam granite clare intre saraci si bogatzi,DOAMNE CAT IUBESC TZARA ASTA,BINECUVANTEAZ'O DOAMNE SI PE EA SI PE HOTII DIN EA,VA SALUT!
    0 0
  • george
    bine zis frate...
    0 0
  • Arthur
    Preturi ...
    Nu mai ramane decat un singur lucru de facut! Plecarea intr-o tara anormala, ca normalitatea din tara asta si-a spus cuvantul.
    Hoti, hoti si iara hoti. Astia sunt cei care ne conduc, in frunte cu marea loja - Isarescu. Pentru mine astia ar fi persona non-grata.
    Mai bine se impartea Romania ca Iugoslavia, sa vad de unde ar mai fi furat miticii astia bolsevici ... mi scarba de Romania si de mine ca sunt optimist ... vreau sa plec si sa nu mai revin nici macar in vizita ...
    0 0
  • Mircea
    parere
    in toata europa (nu stiu daca in toata, dar in ungaria, austria, germania, franta, elvetia si italia CU SIGURANTA) motorina este in jur de 1,2 euro la pompa, iar la noi este in jur de 1,05...se pare ca stam mai bine ca ei...
    0 0
  • Motorina
    Pai mi separe cat se poate de normal ca sa creasca pretul. Mai nou, tot romanul vrea tdi si ia numai tdi, indiferent de uzura masinii. La cele noi la fel, doar diesel.
    Ei nu au facut decat sa speculeze trendul asta ascendent al dieselurilor si sa actionezein consecinta. Vreti tractoare? Platiti mai mult.
    0 0
  • soferu amator
    pt. Mircea
    Micea tata, e atat de discutata comparatia asta de preturi cu UE ca sicer, cred ca esti retardat, gen.manager sau faci parte din guvern (adica acelasi lucru) de nu compari si salariile romanilor cu cele din lumea civilizata
    0 0
  • wu tang
    pt sofer
    sunt de acord ca salariile celor de afara sunt cu mult mai mari fatza de ale noastre dar pretul petrolului nu te intreaba ce salariu ai ... acum ca benzina de la pompa romaneasca este diluata fatza de benzina din afara asta e cu totul alta poveste
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru