No Comment: Mazda Hakaze!

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 05.02.2007
Mazda continua traditia conceptelor, lansata de Nagare si Ryuga, cu un crossover compact denumit Hakaze.

Dupa ce a dezvaluit conceptele Nagare si Ryuga la Saloanele Auto de la Los Angeles si Detroit, Mazda continua seria vehiculelor inovative cu noul concept Hakaze. Realizata la Centrul European de Design din Frankfurt, Germania, Hakaze este un crossover compact cu trasaturi de roadster. Preluand linii de design de la trei tipuri de vehicule (roadster, hatchback compact si SUV) Hakaze se remarca prin dimensiunile sale mari, prin usa spate cu deschidere specifica hatchback-urilor si prin acoperisul mobil.

In japoneza, cuvantul Hakaze (pronuntat Hah-Kah-zay) este compus din doua parti: "Ha" care inseamna frunza si "kaze" care inseamna vant. Numele japonez se potriveste aspectului exterior de tipul "duna de nisip" intalnit si la Nagare. La interior conceptul vine cu un look natural si multiple compartimente de stocare. Peter Birtwhistle, designer sef la Mazda Motor Europe descrie interiorul ca fiind o imagine a acelorasi dune de nisip. "Are toata aceasta miscare a desertului in bataia vantului".

Masina este propulsata de un motor supraalimentat DISI de 2.3 litri cu patru cilindri in linie sau de un diesel cu injectie directa, conectat la o transmisie sport in 6 trepte care trimite puterea la toate cele patru roti.

Conceptul Hakaze reprezinta o posibila orientare a Mazda pe piata crossovere-lor compacte.

Statisticile directorilor de marketing Mazda au aratat ca SUV-urile vor deveni foarte cautate in urmatorii 10 ani de aceea aceasta reorientare. Hakaze va fi dezvelit oficial luna viitoare la Salonul Auto de la Geneva.

Comentarii (3)

  • bate fierul cat e cald
    Cred ca Mazda insista prea mult pe linia Nagare si Ryuga (apropo, care e diferenta intre cele doua? mie personal mi se pare aproape la fel). E adevarat ca Nagare este unul din cele mai frumoase concepte de le Detroit si din ultimii ani (dupa parerea mea chiar cel mai frumos de la Detroit), dar cred ca abuzeaza cam mult de linia lui Nagare si vor sa profite cat mai mult de pe urma lui, preluand cat mai mult de la acesta. Un concept ar trebui sa fie ceva original, ori acest Hakaze nu este decat o reinterpretare a lui Nagare, sub forma unui cross-over sau mini SUV, cum vrem sa-i spunem. Poate ca asta este noua linie a modelel Mazda, dar nu cred ca vor intra in productie in urmatorii 3-4 ani. Asa ca e pacat ca in loc sa vina cu niste concepte cu adevarat originale, cum a fost Nagare, au ales sa stoarca tot ce pot din acel concept cu adevarat minunat si in felul asta sa-l banalizeze. E ca si cum ai face pune copii ale statuii lui David de Michelangelo in fiecare piata, parc si gara din Italia.
    0 0
  • zoloft
    zoloft@zzum.ro
    ca parca intre Mazda 3 si 6 e foarte mare diferenta....
    0 0
  • bazazii
    ejti tare
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru