Noi variante de calcul al taxei auto

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 03.07.2007
Ministerul Economiei si Finantelor a emis o procedura de calcul a taxei de prima inmatriculare.

Dupa ce Comisia Europeana a solicitat Romaniei inca o modificare a taxei de prima inmatriculare, Ministerul Economiei si Finantelor studiaza noi variante de calcul.

Taxa auto pentru autoturismele noi inmatriculate intr-o perioada mai mare de un an de la momentul fabricatiei va fi calculata luand in considerare o vechime de pana la un an.

"In situatia in care inmatricularea autoturismului sau autovehiculului nou, care nu a mai fost niciodata inmatriculat, intervine dupa o perioada mai mare de un an de la data fabricatiei, se considera vechimea ca fiind de pana la un an. Acest fapt va fi dovedit prin prezentarea documentului eliberat de vanzator in acest sens", se mentioneaza in procedura, aprobata prin ordin al ministrului Economiei si Finantelor.

Persoanele fizice si juridice care datoreaza taxa speciala pentru autoturisme pot solicita autoritatilor fiscale calculul acesteia pe baza cartii de identitate a vehiculului. Calculul taxei se face pe baza mai multor elemente, respectiv categoria autovehiculului, norma de poluare, capacitatea cilindrica si anul de fabricatie, pe baza metodologiei din Codul Fiscal.

Documentul privind modul de calcul al taxei speciale va fi emis in regim de asistenta contribuabililor, va fi eliberat pe loc solicitantului si nu va avea stampila unitatii fiscale. Pe baza acestui document populatia va plati taxa in contul de venituri al bugetului de stat deschis la unitatile Trezoreriei Statului.

Comentarii (8)

  • PUIU STEFAN
    NE AI TRADAT BOZGORE !!!
    Am asteptat si ne-am pus o gramada de sperantze in ,,intzelepciunea'' U.E.crezand ca aceasta va lua decizia legala,morala si corecta de a desfiinta TAXA DE PRIMA INMATRICULARE(taxa jigodiilor ordinare)!!!Dar m-am inselat amarnic!Am crezut ca Lazlo Kovacks e un ungur dintr-o bucata si nu se va lasa,,manjit' de Taxiceanu&comp. 'dar ...acceptand aceasta taxa marsava a dovedit ca nu e decat un inputzit de bozgor.Halal dreptate :( halal U.E. :( NE-AI TRADAT BOZGORE
    0 0
  • petroni theodor
    calculul taxei
    M-am intrebat de la bun inceput cand am citit textul "legiuitorului" privind calculul taxei de prima inmatriculare (TPI), cine si pe ce baza poate identifica DATA FABRICATIEI ??? Ce document, emis de cine, cand si unde specifica la ce data a iesit autoturismul de pe linia de asamblare ?
    Probabil de aceea MF a stabilit ca bietul cumparator-contribuabil sa-si asume raspunderea cand calculeaza TPI,respectiv vechimea autoturismului!
    In situatia asta suntem toti potentiali infractori,pt.ca pentru cumparator conteaza data primei inmatriculari(de la care va calcula vechimea masinii), nu data fabricatiei,care e o "necunoscuta". Cred ca ar trebui solicitata modificarea formularii din lege: "Vechimea autoturismului/autovehiculului rulat se calculează în funcţie de data fabricării acestuia" cu "data primei inmatriculari/puneri in circulatie a acestuia" (desi n-am sperante...)
    In speranta unor vremuri mai bune va doresc achizitii mai ieftine !
    0 0
  • Zoltan
    PUIU STEFAN
    Domnule Puiu stefan, is maghiar si traiesc in Romania. Chiar trebuie sa folositi acest limbaj, sau educatia nu va permite mai multe?
    Is si eu suparat pe faza asta cu taxe, dar pt aia nu fac din Tariceanu olah/tigan si alte chsetii. Si din cate am inteles, taxa oricum va fii atacata in instanta pana anul viitor. Ca politicienni romani au reusit sa smechereasca iarasi asta ii o alta chestie.
    automarket, poate ar trebui sa aveti si voi ca si alte ziare normale din tara filtre pt cuvinte care nu au ce cauta aici.
    0 0
  • Istvan
    Va fi decis saptamana viotoare
    Pe linkul de mai jos vedeti ca se va discuta saptamana viitoare valoarea taxei:

    http://www.automarket.ro/stiri/saptamana-viitoare-se-poate-decide-taxa-auto-4453.html
    0 0
  • Puiu Stefan
    pt. Zoltan
    Recunosc ca nu am postat in termenii cei mai politicosi.Trebuie sa va spun ca nu am nimic cu ungurii;am avut prieteni buni in armata,acum am vreo trei colegi de munca maghiari(lucrez pe o platforma petroliera marina)care sunt oameni excelentzi dar cum dracu sa nu-ti iesi din fire cand vezi nelegiuirile din Romania,si tocmai stiind ca ungurii sunt oameni dintr o bucata,demni, sovaiala lui LAZLO KOVACKS e nefireasca!Am cumparat din Hamburg un Ford focus la care tre sa achit 1539 euro(bineintzeles la cursul banditzilor-35500 lei-euro)Pai eu muncesc din greu pt.acesti bani.Nu-ti vine sa i dai dracului pe totzi?oricum,nu mai fiti suparat :))
    0 0
  • Florin
    pt.Zoli
    Zoli draga poate pe tine nu te afecteaza ca esti multumit cu masina veche pe care o ai,dar pe mine care mi-am adus o masina pe banii mei ma afecteaza sa arunc 1500 de euro numa asa ca i se pare cuiva ca asa e bine.Mai bine as bea banii sau i-as da la femei decat la travestitzii asti..de idiot
    0 0
  • sergiu
    taxa
    poate sami zica cineva cat costa inmatricularea la un audi a4 din 1999-2000 motor 1,9 motorina
    0 0
  • jhonutzu
    TAXA BOIERILOR ROMANI
    Asociatia soferilor atestati in ocolirea craterelor de pe soselele Romaniei a facut ceva pentru scoaterea acestei taxe care s-a dovedit o hotie in alte state???? Marele ACR a facut ceva in sensul acesta sau imi retrag contributia babana si de la ei???
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru