O noua taxa auto

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 01.02.2007
Pe langa taxa de prima inmatriculare se mai afla in vigoare si taxa de timbru social (1% din valoarea totala). Aceasta taxa nu se aplica importurilor din UE.
O noua piedica pentru cei care doresc sa achizitioneze masini din import. Guvernul continua politica de taxe excesive pe piata auto.

Pe langa taxa de prima inmatriculare, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, cei care-si doresc sa cumpere automobile din import cu o capacitate mai mare de 2000 cmc trebuie sa plateasca taxa de timbru social. Valoarea taxei de timbru social este 1% din valoarea totala a autovehiculului. Fara plata acestei taxe masina nu poate fi inscrisa la Registrul Auto Roman (RAR).

RAR-ul conditioneaza eliberarea documentelor de inmatriculare de plata taxei de timbru social. Aceasta taxa nu se aplica tarilor membre ale Uniunii Europene. Desi este o taxa, in mod surprinzator, Ministerul Finantelor sustine ca taxa contravine reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului si considera ca ar trebui eliminata.

Comentarii (31)

  • george
    O noua taxa auto
    asta e veche; veniti cu alta noua.
    0 0
  • veche, dar noua
    Ai dreptate, taxa este veche, din 1999., dar conditiile in care se aplica sunt noi si taxa nu ar mai avea relevanta. titlul" o noua taxa" este simbolic.
    0 0
  • RECAROSARE
    Dar pt o recarosare stiiti ca se plateste taxa de prima inmatriculare(caroserie ce nu a mai fost inmatriculata in Romania)?
    0 2
  • duru
    cacao
    0 0
  • Da
    Da nu sunt de acord
    0 0
  • Statul=cel mai mare spargator de masini
    Cred ca baietii astia au o problema: nu le-a cumparat taticu' in copilarie masinutza teleghidata si au intrat in politica cu aceasta frustrare. Sa le faca examen psihologic inainte sa-i puna in conducere, iar cand fac astfel de excese, sa-i reexamineze si pe ei ! In loc sa duca o politica rationala fiscala si sa-si reduca secretarele alea de tip UE (Udrea Elena) n-au somn din pricina masinilor noastre. Din 1978 si pana astazi am suferit multe pagube de la spargatorii de masini. Le-am calculat si nu se ridica nici la 20% din taxele pe care trebuie sa le platesc in 2007 pt. cele doua masini pe care le am in familie. Daca ministrul de finante habar nu are unde sunt miliardele pt. locuinte, va inchipuiti cam ce habar are cum sta treaba cu masinile. Punem pariu ca daca e intrebat nu stie care-i treaba cu centimetrii cubi la un motor ? De fapt nu stiu de ce ma mai mir, ca mai era unul mare de la ANAF care la Robert Turcescu n-a stiut sa calculeze tva-ul dintr-o factura...
    0 0
  • mircea
    PROPUNERE
    De maine toti guvernantii sa circule cu Dacia LOGAN. Toti! Fara nici o exceptie. Sa nu mai gaurim bugetul statutului cu aceste taxe, platite de noi, pentru confortul lor. Cand incepem sa strangem semnaturi??? :))
    0 0
  • Daniel
    U.E.
    Suntem condusi de smecheri si de borfasi! cind vor sa ne puna pumnul in gura ne spun ca asa sunt legile U.E. cind au ei interes nici U.E. nu le sta in cale! cel mai bine ar fi sa plece toti in frunte cu basescu undeva departe sa nu mai aud de ei si nici de altii ca ei. Nu avem nici "stinga" nici "dreapta" nici "moderati" avem doar interese personale care ne conduc tara! RUSINE!
    0 0
  • marius
    nasol
    nasol
    0 0
  • razvan
    scuzati greselile am corectat textul
    fratilor cum sa va spun ei fac ce stiu mai bine si avand in vedere ca tara tace, de ce sa nu continue??? daca chiar ne deranjau aceste taxe si aceasta guvernare ne stramgeam 1000-2000 sau chiar mai multi si mergeam frumos in fata parlamentului si ceream demisia presedintelui si a lu' tariceanu asa ca degeaba comentati voi pe site-uri si va umflati in pene separat. taxa asta nu deranjeza decat pe cel interesat sa cumpere o masina si daca ala se revolta n-are ce face dar daca ne-am strange toti ar fi cva ...ca nu degeaba a inventat romanu proverbu unde-s 2 puterea creste..... scuzati greselile am corectat txtul
    0 0
  • KKKKKK
    MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN !!!!!!!!!
    MI-E SILA SA FIU ROMAN!!!!!!!!!!!!!
    M-AM SATURAT SA FIU ROMAN !!!!!!!!
    0 0
  • taxe
    De maine toti guvernantii sa circule cu Dacia LOGAN.cred ca asta ar rezolva situatia
    0 0
  • msg
    Oamenii din toata romania, eu zic ca acest guvern trebuie daramat, asta nu e democratie (plina de taxe) vresi sa te c.... platexti o sumedenie de taxe vrei sa iti iei si tu o masina mai de "Doamne ajuta" te lovesti iar de o sumedenie de taxe. Poporul roman trebuie sa porneasca o noua revolutie si sa destrame acest sistem politic imputit. Trebuie sa vb cu timisorenii sa reinceapa o noua revolutie. Eu unul, m-am saturat de atatea taxe in tara mea.
    0 0
  • anonim
    de acord
    bravo mai,macar mai sunt si romani care judeca in tara asta.pacat ca totul se rezuma la atat.
    0 0
  • prea multe taxe
    In Romania acum pentru a cumpara o masina platesti asa de multe taxe incat preferi sa o pastrezi pe cea veche. Se spune ca se vrea inoirea parcului auto dar nu se face nimic pentru a facilita cumpararea unei masini noi
    0 0
  • anonim
    nedocumentat
    Domnule ROBERT GHEORGHE,TE ROG SA TE DOCUMENTEZI ATUNCI CAND TE APUCI SA SCRII UN ARTICOL....UNU:LA RAR NU SE INSCRIU MASINI SI DOI :VEZI CA RAR-UL NU ELIBEREAZA DOCUMENTE DE INMATRICULARE...ASTEPTAM SA REVII CU UN NOU ARTICOL PRIVIND NOUA TAXA AUTO
    0 0
  • raspuns
    ati inteles gresit! nu este vorba de inmatriculare sau inscriere a unei masini. cititi cu atentie si verificati legislatia, daca doriti sa va edificati!
    0 0
  • Cristina
    Fraierii de noi
    Mai oameni buni dar astia chiar nu inceteaza odatacu taxele asta?...Azi maine auzim ca apare taxa si la aerul pe care il respiram.Vor sa ne ia si pielea de pe noi?Domnilor politicieni...suntem piele si os....lasati-ne macar atat de la viata asta de rahat chinezesc ce o ducem.Va multumim anticipat.
    0 0
  • Indolentii de noi
    E incredibil ce fac incapabilii astia de guvernanti din noi iar noi stam si ne vaitam pe site-uri si nimic mai mult. Daca se intampla asa ceva afara, toata lumea era in strada. In Italia, cand au vrut sa introduca taxa pe masinile de teren, toti au facut imediat scandal si nu a mai fost introdusa. Dar romanii....nimic, nu exista solidaritate, parca nu ar fi pentru binele nostru, stam si inghitim ca fraierii in fiecare zi toate porcariile guvernantilor. Taxa de timbru social e ilegala si noi iar nu facem nimic si platim cumintei, ba mai stam si la cozi sa le dam lor banii. E f buna ideea cu stransul semnaturilor.
    0 0
  • meeting!
    sunt acum intrun parc auto in olanda.Hai sa va dau cateva preturi :
    renault scenic 1999 1.6i 16v(euro2,taxa=3000e) cu aaabsolut toate dotarile=2000e.Cumparata azi de niste polonezi.
    Ford mondeo caravan 1996 1.6i 16v cu bara de fata rupta (euro2,taxa =3000)E full=500e
    renault megane 2002 caravan 1900dci full (taxa tariceanu=1625e)=2400e.Nu mai continui ptr.ca imi creste tensiunea.Cam de "rable" din astea vrea sa ne pazeasca tariceanu.Daca nu credeti,nu aveti decat sa va uuitati la preturi pe net.Bineinteles ca daca cumperi masina direct de la proprietar ,ai sansa s-o iei mult mai ieftina decat de la auto-haus.
    Propun cam asa:Sa organizeze A.C.R.ul o manifestatie impotriva acestei taxe ,ca vor veni f multi oameni.Numai noi suntem un grup de vreo 20 persoane!
    U.E.trebuie sa vada ca nu suntem un popor de resemnati care asteapta intotdeauna ajutor de la altii!Ati vazut cum au desfiintat taxele alea de la frontiere cand au protestat camionagii!Asa trebuie actionat impotriva nemernicului de tari si a mutantului ala de valmar!
    Cei care cunosc Jurnalisti,propuneti articole si emisiuni televizate pe subiectul asta,ca sa le tremure chilotii nemernicilor din guvern.
    Astept sa mi se comunice unde si cand !
    0 0
  • Stefan
    revolutie.revolutii !!!
    Degeaba mai asteptam sa vina apa la moara,
    C-a venit anu' trecut prin M...
    Si a ras totul din cale,
    Asa ca am ramas in sac numai cu Tara^te-anu,
    Asa ca grau vom mai avea cand se va indura Bunul D-zeu cand va starpii toate scorpiile din tara asta.
    0 0
  • taxe
    Nu va mirati fratilor.am fost avertizati din timp,ca mai demult cind erau la putere,au dus chiar si perna de sub capul omului perceptorii lor.
    0 0
  • taxa speciala
    Di data de dstasi Ungaria a inceput sa plateasca inapoi taxa de speciala inmatriculare,la ei numita de inregistrare,conformindu=se decisiei UE si tribunalului UE.
    0 0
  • danutz cel suparat
    recarosare
    mai fratilor astia sunt dusi cu capul rau de tot; tre sa platesti taxa minune la recarosare (ca si cum caroseria este cea mai poluanta, ma rog); deci platesti taxa ca sa inmatriculezi caroseria noua si cu caroseria noua se intampla ce????? poate imi rasp cineva la intrebarea asta ca politistul de la inmatriculari nu a fost in stare....ce mai de toata jena
    0 0
  • danutz cel suparat
    recarosare
    vroiam sa intreb cu caroseria veche ce se intampla.... ramane inmatriculata dar nu exista sau ce....poate trebuie sa platesc taxe pentru doua masini =))
    0 0
  • recarosare
    pt.danutz
    Acelasi raspuns am primit si eu Se invoca normele de aplicare a codului fiscal unde nici pomeneala de sas ceva.Trebuia sa anunte intr=adevar in codul fiscal conform legii orce modificare de taxe.Ori aici e vorba de o alta inerpretare a legii de la o zi la alta diferita,fara sa fie anuntata intr-un act normativ.Din cite am inteles au ramas uimite si organele de specialitate.E ceva no coment.
    0 0
  • taxa
    Prea multa vorbarie. Hai sa iesim in strada sa protestam si gata. Si sa cerem si demisia celor doi cretini de la mediu si de la finante, initiatorii acestei noi jecmaniri nationale.
    0 0
  • Iulian
    taxa
    e buna pt.dealeri nu pt.noi jos Tariceanu
    0 0
  • loll
    Bai oamenilor… vreti sa nu mai avetzi loc pe strada si loc de parcare?…vretzi ca tara sa se umple de masini de 100 euro?…care se folosesc 2 -3 luni se le lasa pe unde apuca… va place sa vina unu cu o masina de 100 euro, sa-i sara o roata sa dea peste tine?…dece nu luati un SH din tara?…de ce sa aducetzi alte gunoaie?… sau luatzi una nou sau aproape noua la care taxa e mica..300 - 400 euro…ce va trebuie masini non euro?..plangaciosilor…si saraci si cu pretentzi…va trebuie BMW din ‘70 sa va datzi mari cu cheia de BMW… hai sictir ca ma exasperatzi…umblatzi pe jos ..
    0 0
  • catalin
    recarosare Land Rover
    Am cumparat din Germania un Land Rover din 2005 rasturnat si separat o caroserie, acelasi model, cu factura.Am intrebat la RAR cum se poate face recarosarea si nu am primit un raspuns concret.Din auzite, am inteles ca nu se poate face recarosarea, deoarece masina nu este inmatriculata in Romania.
    0 0
  • bagdan
    taxa
    Trebue sa facem o alta revolutie cu privinta la aceste ,,taxe" toate tarile care fac parte din Uniunea Europeana nu platesc aceste taxe numai noi ROMANII suntem obligati sa platim ,acest lucru se numeste DISCRIMINARE daca tot suntem in UE trebue sa fim la fel ca celelalte natiuni nu este corect . ASTA NU INSEAMNA DEMOCRATIE ASTA E DICTATURA se face diferenta intre romanii si alte tari
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru