Petrolul din subteran se termina in 2049

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 12.06.2008
Rezervele de petrol din subteran sunt suficiente pentru a acoperi productia de carburant inca 41 de ani.

Esential

2049 este anul in care rezervele de titei din subteran vor fi secate.

Pretul petrolului si implicit al benzinei nu va ajunge, in urmatorii ani, la cote apocaliptice. Aceasta este opinia presedintelui gigantului petrolier BP, Peter Sutherland, care sustine ca resursele de petrol au ramas stabile in 2007, in ciuda discutiilor interminabile legate de o eventuala criza in acest sector al economiei.

Anul trecut, rezervele de petrol ale planetei au ramas la nivelul a 1240 de miliarde de barili, fara a scadea in comparatie cu anul precedent. In acest context, Sutherland sustine ca cifrele astronomice avansate de specialisti - 250 de dolari per baril - sunt roade ale imaginatiei unora sau a altora. "Personal nu subscriu deloc predictiilor apocaliptice care sustin un pret al barilului de 250 de dolari", sustine oficialul BP. barliul de petrol a atins vinera trecuta un nou record all-time, fiind vandut cu 139.12 dolari in SUA.

Conform unui studiu publicat de BP, productia mondiala a scazut in 2007 cu 0.2%, acesta fiind primul regres al acestei ramuri energetice din 2002 incoace.

BP sustine ca rezervele actuale de titei sunt sificiente, in ritmul actual al productiei, pana in 2049.

Consumul de titei a crescut in 2007 cu 1.1%, o cifra cu mult mai mica decat media cresterilor ultimilor 10 ani.

Comentarii (40)

  • Nu e nici o problema :D
    Cele mai bune inventii au fost cumparate de companii cu bani si tinute sub cheie de muuult timp. Era inainte de '89 cand auzisem de brevete precum chibritul care poate fi refolosit de 1000 de ori si de motorul care merge cu apa si nu le vedeam nicaieri. Le vor scoate pe alea pe piata si vom fi iar fericiti ca putem sa mergem cu masina la munca 5-6 km in loc sa luam metroul sau tramvaiul. Vom fi fericiti ca avem ce risipi. Problema va fi foarte grava cu disponibilizarile din sectorul petrolier. Aia da problema sociala.
    1 0
  • e nasoala treaba
    cred ca lumea se misca destul de greu in cea ce priveste carburantii alternatvi, prooducerea lor si prezentarea acestora , substituirea petrolului este o problema grava, care sar putea sa ne duca si pe noi in era lui MAD MAX (daca mai stiti filmu`)...se vorbeste despre biodisel si alte cateva solutii, dar nu am auzit de nimica concret ... si cica nici biodiselul nu e chiar asa de bio precum sar zice ...peste 41 de ani cine stie daca o sa mai existe pamantu ... si noi ne facem griji ca nu avem petrol ?? :))
    0 0
  • asmaticu
    no oil, no problem
    As vrea sa apuc sa-i vad pe seici si ceilalti petrolisti muncind la McDonald!
    0 0
  • petrolu asta
    din pacate in timpul razboaielor mondiale s-a cam abuzat de petrol si pe langa asta mai erau si "vecini" nostri de planeta care o tinut-o mult pe motoare care acuma par mari si pentru camioane pe niste masinute de 1 tona si ceva.
    In plus biodieselu nu e o solutie pentru ca pentru a avea cam aceasi cantitate de carburant care o consumam acuma ar trebui sa cam renuntam la terenurile pentru plantatii alimentare (grau porub si din astea).
    0 0
  • nu avem sane nici macar sa ghicim...ce va fi.
    0 0
  • Si marmota ... gasea petrol
    Asa se zicea si de sfarsitul lumii. Ba 2000, ba 2002, ba acum 2012. Asa si cu petrolul, este o buna politica pentru ca nu le mai ajung banii tarilor din Orient, care fac hoteluri de 7 stele, insule artificiale patinoar in desert, samd. Din ce bani? Din specula la petrol ... Sunt zacaminte de care nu stie nimeni, pentru ca nu se vrea a sti.
    0 0
  • iulianix
    pentru mihai
    Mihaitza tata...la tine nimeni este egal cu cineva...cam trist.Trist este si faptul ca faci niste confuzii grosolane "sfarsitul lumii" in paralel cu "sfarsitul petrolului".Tu probabil nu stii ce inseamna sa bagi mana in punga aia cu seminte pe care le rontai continu si sa ajungi la ultima...asta pt ca mereu o scapi inainte!Iar ceea ce construiesc oamenii aceia se numeste EVOLUTIE...!!!
    0 0
  • americani prosti
    NO OIL!!
    aici au vina in mare parte americanii! deoarece au motoare de 2 ori mai mari decat europenii!!! de ce nu tre si ei la motoare de 100HP nu de sute.... si pentru ei o sa sufere toata planeta!!!
    0 0
  • AMERICA NR 1
    Pai normal ca americanii sunt si ei de vina cu motoarele lor , dar gandestete ca Bush si ai lui sunt nr 1 si americanii sunt nr 1 si de ce lear pasa de altcineva sau chiar de ei , ma rog ei nu au taxe de poluare de genul european , nu le pasa !!!
    0 0
  • TARE AS VREA SA-I VAD
    PE PETROLISTI LUCRAND PA MINIM PE ECONOMIE ADIKA PE 500 DE LEI.AM O MATUSA CARE LUCREAZA LA PETROM SI NU ARE DECAT 2500DE LEI SALARIU.CUM SA CASTIGE DOMNII DIN PETROM O GRAMADA DE BANII?????????????
    SIMPLU MARESC PRETUL CARBURANTULUI
    0 0
  • lol
    e nasoala treaba dar odata si odata se termina ca sant resurse epuizabile asta e trecem pe curent
    0 0
  • YacK Records
    Din cate imi aduc eu aminte ... aratau astia pe cnn si bbc cum ca cea mai mare rezerva de petrol e chiar in America .. in muntii stancosi, gasindu-se sub forma de carbuni petroliferi ... deci creca aia 49 de ani o sa fie mai multi .
    Pt mihai : tu crezi ca arabi nu au ce face cu banii de construiesc ei hoteluri de 7 stele si insule artificiale ?? Ei bine aia au recunoscut de prin 2004 ca sunt constienti ca petrolul lor nu o sa mai tina mult ... asa ca investesc in turism .. pentru a nu deveni muritori de foame ...
    Cat despre combustibili alternativi ... sunt deja destuli ... cei mai importanti si pe care ii consider ca vor avea succes foarte mare sunt hidrogenul si motoarele electrice.
    0 0
  • fara petrol
    Hai ca bag si eu aici un dram de contributie:
    1) Nu e problema ca petrolul se va termina, problema e ca va deveni foarte scump de extras si prelucrat.
    2) Arabii de aia au de castigat. Petrolul se vinde acum la preturi de specula dar pornind de la pretul de prelucrare cel mai scump (cam 70USD/baril). Ei au costuri sub 10USD/baril si iau 140. Normal ca se umplu de bani si le convine
    3) Consumul din ziua de azi e nimic comparativ cu cel de peste cativa ani cand tot chinezul si indianul va avea masina. Inmultiti cu 2-3 ori va rog pt. o proiectie corecta. 2 ori in cazul in care restul lumii va strange cureaua, 3 ori daca nu
    4) Alternativele la petrol sunt in curent ori prea scumpe ori neconvenabile. Dar in aprox. 10 ani s-ar putea sa se schimbe treaba.
    0 0
  • Petrol!
    Cam in urma cu un an am vazut la o expozitie in Japonia o masinuta(de genul celor din parcul de distractii)care avea nevoie doar de apa si soare.....si mergea.Nu sunt inginer sa va explic ce si cum....dar ideea este ca aceea masina putea face lejer pe zi cam 50-70km....in conditii de oras,cu o viteza medie de 60km/h.Si atunci de ce mai avem nevoie de PETROL?
    0 0
  • LilShaq
    tot inainte
    s-ar putea sa imi placa in era mad max :)) numai ca acolo nu vom ajunge. baga bush nucleara in Iran si atunci sa vezi rahat...
    0 0
  • Logan pe apa
    Pana atunci scoate Renault -Logan cu motor pe aer comprimat .:P
    0 0
  • lucyk_21
    @focus
    ce bine ai zis =))))))
    on topic : pana in 2049 vom fii trecut de mult pe energiile alternative...
    0 0
  • Bogdan
    mare jmekerie
    Eu cred ca se va termina inainte de acea data...Dar de ce nu se trece la motoarele electrice,pe apa etc..? Sunt foarte multi bani si cat pot sa tina productia de masini pe produse petroliere o tin au de supt f multi bani cand nu o mai fi petrol o sa suga ****
    0 0
  • Traian
    Ma doare-n pix
    Anarhie frate de-abia astept :)))
    0 0
  • fantoma
    cam da cu masinile
    masinile ca masinile dar restul ramurilor industriale din viata noastra ce necesita petrol......e kam lata ..dar le trece
    0 0
  • Blaa...
    :))
    ANARHIE!!!!!!! :)) hai Traiane ne facem banda. ma duc sa-mi mai iau o pusca
    0 0
  • 2049
    O sa se distruga de tot planeta pana in 2049 .
    0 0
  • :))
    nui nimik trecem la mersul pe bicicleta masini electrice asta e si planeta nu se duce la vale pentru ca nu sa dus ia pana acu
    0 0
  • haaa
    o sa fim can med mex :)))))))
    0 0
  • va dati seama ?!
    suntem atat de neinsemnati, dar, multi dintre voi este posibil sa aveti multa dreptate(si ca s-o dau cum imi place, zic: "multa de tot si adevarat de definitiv"),insa ce vom schimba oameni buni ?!
    N-o sa schimbam nimic si astia care "este" pe acolo o sa se simta cu 23cm mai lungi ca noi. Sa le fie de bine,insa e posibil sa se scufunde cu "dimensiunile" si "performantele lor". Atunci cind mori nu iei cu tine nimic in mormant...dar lasi o mostenire de tot rahatul celor care au existat cu tine dar...nu ti-a pasat. O dala de beton turnata proaspat o sa-i acopere, insa ce fac idiotii astia in viata vor distruge ce altii chiar spera in viitor. Asa este omul din ziua de azi, omul fara temere de Dumnezeul cel adevarat si de ce se pregateste in scurt timp...
    0 0
  • Arlequin
    nu va jucati
    ...acu' Va gasirati fratilor cu vesti de astea?... cand imi cumparai si yo masina noua?..... :)
    1 0
  • nu-i nici aia problema
    Ba chiar nu e nici o problema. Disponibilizari in sectorul petrolier? La sapa mai sunt destule locuri... sa-i angajeze in agricultura, populatia Globului e in crestere si va fi nevoie de hrana !
    0 0
  • vreau o ricsa!
    De combustibilulul extras din rapita de ce nu zice nimeni nimic? Ca e ieftin si nepoluant, de aceea....Cat timp este cerere de ceva, atata timp vor creste preturile...cand nu mai cumpara nimeni petrol, vor scadea preturile...e logic. Si daca in Europa se vinde litrul cu 1,5 euro, de ce nu ar vinde si romanii cu acelasi pret? Cine e prost sa scada pretul, sub pretul pietei, la un produs care ORICUM se vinde!
    0 0
  • cineva
    tot agricultura ne salveaza
    pai la urma urmei biodieselul e salvarea dupa cate vad eu, sau ceva asemanator, agricultura e salvarea...baieti , doar atat va zic mana pe sapa:P, era gluma, dar tara cu mai mult teren agricol va avea de castigat in viitor, iar incepe lupta pentru teren
    0 0
  • Arlequin
    ..vrajeala
    ......fratilor.Va inselati daca vigula credeti ca biorahaturile sunt alternativa. Biodizelul tot cu energie se face, energie obtinuta tot din combustibili fosili. Sau creste rapita singura.fara cultivare si procesare si etc etc..... fara sa mai amintim ca .nu e cine stie ce calitate.
    I-a bicicleta neamule...
    0 0
  • problema globală
    Nu fiţi înguşti la gândire. Problema petrolului este mult mai gravă decât vă închipuiţi. Nu ţine numai de automobile. Este o problemă energetică globală. Actual 37% din energie se produce pe bază de petrol, 25% din cărbune 23% din gaze naturale, 6% energie nucleară, restul celelalte. Păi voi credeţi că va fi o problemă că nu o să avem ce pune în maşini şi trebuie să ne luăm maşini electrice?. Problema că nu o să avem ELECTRICITATE. Nu o să avem energie electrică să producem hidrogen prin electroliză. Dacă acum electricitatea e scumpă şi utilizarea pentru automobile nu e economic rentabilă, cum va fi peste 30-40 ani? Mai ţineţi cont că toate masele plastice din lumea asta se fabrică NUMAI din petrol şi gaze naturale. SINGURA şansă este energia nucleară (deştepţi francezii, au peste 80% din energia electrică produsă pe bază de energie nucleară). Poate în viitorul apropiat o să descopere ceva nou, să poată utiliza fuziunea nucleară pentru producerea energiei electrice, dar timpul este prea scurt. Câţi o să-şi permită centrale nucleare? În cât timp le vor construi?
    Problema petrolului deja se simte. Nu e vorba de speculă, e vorba că cei care au rezerve ştiu cam cât vor dura şi au început să pună presiune pe preţ. Rezervele mari de petrol au fost deja evaluate. Or mai fi rezerve neevaluate dar din zonele alea este foarte greu de extras.
    0 0
  • poluare
    nesimtit
    Aici este un forum de discutii si pareri. Faptul ca tu esti un ratat care nu stie sa foloseasca computerul nu-ti da dreptul sa vorbesti asa. Poti apela la o scoala de bune maniere daca cea obligatorie nu a reusit sa te civilizeze. Computerul este o necesitate dar nu obligatoriu pentru toti.
    0 0
  • Merlin
    Canada si rezervele ei.
    In caz ca nu stiati.... canada are de 5 ori rezervele de petrol ale globului din momentu asta...Deci daca astea mai ajung pentru aprox 50 de ani... alea mai ajung pentru inca 250.... asa ca nu va faceti griji pentru inca 300 de ani.
    P.S. Rezervele canadei nu sunt exploatate de loc. In caz ca nu ma credeti gugaliti subiectu.
    O zi excelenta.
    0 0
  • WTF
    Sincer...eu ma voi bucura si mai mult de cei 41 de ani ramasi,pana cand se va sfarsii resursa petroliera.Consider mult mai spectacoloase motoarele pe baza de motorina/benzina,chiar si gaz,decat cele electrice sau pe baza de oxigen...Asa k ca pana in 2049 bruuum brumm..sh apoi probabil ma voi plimba cu bicileta mea cu aripi,sau mai stiu ce alte prostii se mai inventeaza pana at.Doamne ajuta ! Nu va mai impancietati atat....se gasesc resurse...sunt mari si oceane nexploatete,adancurile de sub paduri,si multe alte locuri...Nu apucam noi sfarsitul erei aceasta.....Sau dak da,at vreau sa ma asigur k m'am distrat cu benzina/motorina/gazul....ENJOY
    0 0
  • sa avem grija
    Intrati pe youtube si scrieti la search :Letter written in the year 2070 , o sa ramaneti impresionati de ceea ce va zice acolo....
    0 0
  • PETROL
    problema e ca trecerea e bine sa se faca lent,omenirea trebuie sa fie cumpatata altfel cu au spus unii MAD MAX ,BUM SI GATA!
    0 0
  • raduku
    Nimic nu se pierde totul se transforma
    Subiect de film ..sau poate nu .. generatiile viitoare incepand cu cea actuala vor avea de lucru. Pana in 2049 cand probabil ca vom avea, cu putin noroc, in jur de 90 ani vom fi constienti. Procesul de globalizare este unul in care sunt angrenate toate natiunile lumii cu participatii egale sau mai putin egale dupa posibilitati. Nimeni nu va fi lasat in urma sau va fi avantajat. Suntem constienti ca economisirea energiei este utila dar atat timp cat exista si preocupari pentru a obtine alta. Resurse sunt, deoarece sunt reale procupari in acest sens. Sa participam la toate programele de a proteja planeta si sa avem incredere in nautura. ... :)
    0 0
  • lasati vrajeala
    bicicleta ne mananca dar probabil o-m fi mai sanatosi ......
    0 0
  • AndreiRN
    Petrol
    Putin au observat ca articolul spune "petrolul subteran".
    Canada are zacaminte imense de nisipuri petrolifere si se dezvolta technologia de exploatare.
    US are cele mai mari zacaminte de carbune si la pretul actual se poate transforma in "motorina" la un pret convenient.
    Brazilia a descoperit ca are un zacamant de petrol care ia pus in fata la US la acest capitol. Brazilia foloseste etanol de zeci de ani cu succes.
    Honda a scos pe piata prima masina de productie care merge cu celule de hidrogen si are un consum de 3.7%.
    Personal imi produc biodiesel de 5 ani si ma costa $1.50 gallonul si sunt mii si mii de indivizi care fac asta.
    Petrolul a ajuns o scula cu care guvernele isi controleaza polulatia in multe tari din lume dar surse alternative de energie in lumea libera sunt destule si se devolta rapid.
    Boeing testeaza avioane pe biodiesel de cativa ani.
    In tarile asiatice se dezvolta o planta marina care este de 100 de ori mai productiva la ulei decat soia si ocean este din belshug.
    O firma din Texas deja vinde masini care merg cu benzina dar si cu HHO astfel crescand eficienta enorm.
    Soluti sunt din belshug dar lipseste libertatea de a le aplica in anumite societati.
    2 0
  • ok ..fie cum spuneti voi
    experienta spune totul ..dar realitatea esti si asa destul de dura si toti cei constienti isi pastreaza calmul cu genul de temperament "noi sa fim sanatosi" .Toate resursele naturale si prelucrate cum numai cei specializati stiu ,necesita timp si studiu ..Este putin spus ca in 10 ani vom asista la un BOOM international ,dar in acelasi timp >>este putin probabil este ca producatorii s'o tina mai lent cu productia automobilistica ,facand referinta partial la nota lui "Alex - fara petrol" .Apare aceasta iluzie a "dependentei" in ciuda faptului ca ,cu totii suntem constienti de reactiile si efectele secundare ale acestei ere civilizat-revolutionare (referitor la poloarea mediului si nu numai a pierderilor de petrol) iar confuzia se produce chiar in acest punct ,adica oamenii de dinaintea noastra cu o diferenta considerabila intre perioade ,erau capabili de a purta o viata nu chiar atat de moderna si totusi sanatoasa chiar si fara "curent electric" ,si nu cred ca motivul epuizarii asaziselor surse de combustibili esentiali ,ne va proiecta intr'un viitor prea tragic ,si se poate cu anumite exceptii sa continuam un proces vital normal in ciuda ..notei importante pe care o detine energia artificiala in viata de zi cu zi .In acest moment energia electrica .Este important sa realizam ca intradevar asa ne'a fost dat sa ne "trezim" in aceasta epoca tehnologica dar asta nu insemna ca suntem neaparat dependenti de mecanismele ce au la baza tocmai subiectul pe care se pare ca unii se chinuie sa'l dezbata mai sus .
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru