Porsche nu a vrut sa preia VW!

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 31.07.2007
Evolutia situatiei dintre cele doua companii germane demonstreaza ca Porsche nu a dorit sa cumpere VW.

Anul acesta am urmarit cu atentie strategia prin care Porsche a urmarit o eventuala preluare a grupului VW. Porsche, cel mai mare actionar al grupului german, si-a marit participatia de la 27% pana la 30%. Conform legii germane, create special pentru VW, detinerea unui pachet de 30% din actiunile VW obliga la inaintarea unei oferte de preluare integrala.

Porsche a respectat in linii mari aceasta prevedere si a inaintat o oferta de preluare integrala a grupului VW, doar ca pretul oferit de Porsche pentru actiunile celorlalti participanti in cadrul grupului s-a situat mult sub valoarea lor pe piata.

In aceasta ecutie a intrat si Comisia Europeana care a avertizat statul german ca legea este neeuropeana si a somat Germania sa o elimine. In aceste conditii, Porsche asteapta solutionarea problemei, care ar putea duce la disparitia obligabilitatii de a depune o noua oferta de preluare. Astfel, putem spune ca Porsche nu a intentionat sa preia integral grupul VW.

Intrebarea logica este de ce producatorul german de masini sport si-a marit participatia pana la 30%.

Unii analisti sustin ca Porsche a vrut cu adevarat sa preia grupul VW, dar a vrut sa o faca la un pret foarte mic, altii sustin ca a fost vorba de o miscare de intimidare orchestrata de boss-ul Wendelin Wiedeking.

Un lucru este cert, Germania isi va schimba legislatia cu privire la VW, iar Porsche va avea mana libera sa nu oferteze pentru o achizitie integrala. In plus, Porsche detine controlul asupra grupului, datorita situatiei din Consiliul de Administratie, unde are doi membri, si datorita pachetului de 30% dintre actiunile grupului german.

Comentarii (1)

  • VW
    VW trebuie sa ramana in proprietatea statului german pt. ca el a investit cei mai multi bani. Pe deasupra VW detine multe fabrici si marci de masini incat, pt. oricine tentatia la profitul VW este mare.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru