Razboiul clonelor

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 30.03.2006
Chinezii se vad atacati din toate partile pentru incalcarea proprietatii intelectuale. In domeniul auto avem o multime de cazuri de “clone” chinezesti ale modelelor unor constructori de renume mondial. Honda a hotarat sa nu mai accepte aceasta situatie si da in judecata statul chinez pentru copierea lui CR-V.

Honda ataca statul chinez in justitie. Constructorul japonez s-a saturat de filosofia chinezilor in privinta proprietatii intelectuale, astfel ca a hotarat sa actioneze in instanta guvernul din aceasta tara. Motivul este foarte simplu: numarul copiilor lui Honda CR-V care circula pe strazile din orasele chinezesti sub numele de cod Laibao SR-V frizeaza indecenta.

Decizia vine dupa ce Honda a esuat in incercarea de a acuza in instanta constructorii care cloneaza modelele sale. Asta pentru ca Oficiul de Stat pentru Proprietatea Intelectuala din China (OSPI) a judecat aceste cazuri dupa o logica proprie, anuland paternitatea brevetului acordat marcii japoneze in 2002, cu scopul de a apara “valorile” locale. Dupa decizia celor de la Honda, este de asteptat ca si alte marci occidentale sa procedeze astfel, sansele de a castiga un proces impotriva statului chinez fiind, in acest caz, maxime.

Pe de alta parte, ramane in actualitate o intrebare: la ce s-au gandit cei de la Volvo cand au hotarat ca noul S40 sa fie produs in China?

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru