S-a inventat radarul care taxează şoferii ce nu păstrează distanţa

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 04.11.2010
ASSET este cel mai modern radar aflat în curs de dezoltare, capabil să vadă atât viteza, cât şi dacă centura de siguranţă e cuplată sau şi dacă distanţa dintre două vehicule aflate în mers este corespunzătoare.

Finlandezii au pus la punct un sistem de radar avansat care merge dincolo de citirea vitezei de deplasare. Botezat Advanced Safety and Driver Support for Essential Road Transport, sau pe scurt ASSET, sistemul foloseşte o cameră cu tehnologie 3D pentru a detecta mai multe nereguli în acelaşi timp.

Pe lângă excesele de viteză, ASSET poate "vedea" dacă un şofer poartă centura de siguranţă şi, mai mult decât atât, poate măsura distanţa pe care un şofer o păstrează faţă de maşina anterioară. De asemenea, ASSET citeşte plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor pentru a verifica dacă toate taxele, implicit asigurarea, sunt plătite la zi.

Asemeni radarelor actuale, noul sistem va fi montat pe maşinile de poliţie actuale şi va putea genera instant mai multe tipuri de amenzi, transmise unei baze de date centrale.

Dezvoltarea radarului a fost susţinută de Uniunea Europeană cu fonduri de 7.1 milioane de lire sterline. În prezent, sistemul este testat în ţări ca Finlanda, Franţa, Germania şi Austria, faza finală urmând să se încheie în decembrie 2011.

Lansarea pe piaţă a radarului ASSET este aşteptată în 2013, fiecare unitate de control urmând să coste aproximativ 55.000 de euro.

via | yahoo

Comentarii (4)

  • habahaba
    muie ASSET!
    muie POLITIA!
    5 14
  • orice pentru a elibera cat mai multe amenzi... pardon.... pentru a spori siguranta rutiera... duh ... nu stiu unde imi era capul
    13 1
  • poate asa se mai potolesc si soferii de furgonete albe....
    7 2
  • da' mă dar cine e de vină? şoferul furgonetei? şeful lui, că îl pune să alerge 600 km/zi? sau ăla care merge cu 40 ?
    zii tu că eşti deştept rău!
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru