Semafoarele laser, viitorul intersectiilor

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 25.04.2008
Semafoarele ar putea fi inlocuite de un perete laser care va indica vizibil culoarea verde sau rosie a sistemului.

Semafoarele reprezinta, mai ales in orasele mari - si aici intra si Bucurestiul - o problema. De foarte multe ori, semaforul sta ascuns intre copaci si este aproape imposibil de detectat de catre un sofer care trece pentru prima data prin acel loc. Ei bine, viitorul va aduce o noua tehnologie de ordonare a traficului, un perete virtual dezvoltat de Hanyoung Lee.

Vorbim de un sistem bazat pe lumini laser care, atunci cand semaforul ar indica culoarea rosie, se asterne in fata trecerii de pietoni, fiind imposibil de evitat sau de ignorat. Conceptul, care se afla in stadiul de idee, este deja considerat unul de succes de catre multi analisti.

Foarte interesant este faptul ca unele companii de renume au contactat deja inventatorul sistemului pentru ca acesta sa il adapteze in asa fel incat lasere sa afiseze, in timp ce soferii stau la semafor, reclame si spoturi publicitare.

via | Motor Authority 

Comentarii (22)

  • Si verde?...
    Bine bine, dar cand e verde?... e tot ceva prin care tre sa treci de nu mai vezi ce e dincolo?...
    0 0
  • sfera96
    excelent
    sa apara doar la galben o nuanta vaga de galben , iar rosu sa fie mai puternic , ideea cu spoturile publicitare , ok , dar doar de la 1.5m in sus
    0 0
  • adfa
    Eu zic ca mai trebuie lucrat la el, mai ales la inaltimea la care va afisa, pentru ca daca nu ai timp sa opresti si e cineva pe trecerea din fata, nu prea ai cum sa eviti, si nici pietonul nu te vede deci, nici el nu sare si ar fi mai multe probleme, iar despre reclame, nu sus ci in laterale, ca sa mai vezi si culoarea semaforului... plus alte mici detalii... oricum, o idee buna pare!
    0 0
  • dadadada
    Excelenta idee ! Asta ar fi buna insotita de un foto camera.Pt. cei care nu respecta semaforul sau pt. cei care vin pe linga coloana si se aseaza in fata !!!
    0 0
  • kakita
    bravo baieti scrietile voi unde sa puna reclamele.Ce idioti.Sfera esti perfect, adica idiotul perfect
    0 0
  • la noi
    La noi n-ar fi eficient decat un sistem ca cel de pe hipodrom...
    0 0
  • Marius
    semafor
    fratilor.. visati mult... asta a bia a fost inventat .. la noi in tara sa fie asa ceva .... never... ramanem la aceleasi semafoare intermitente.. si la aceleasi cozi de insuportat
    0 0
  • "si la aceleasi cozi de insuportat " nu aceleasi , dar din ce in ce mai lungi :)
    0 0
  • @ marius
    da ma..never ..noi visam mult.du-te de te angajeaza in germania la vro spalatorie auto, sa ai acolo semafoare (cand o sa apara) ...si ce legatura au cozile ? ontopic : tare idea
    0 0
  • emilian
    Buna ideea:) Si daca mai fac o legatura cu senzorii de parcare de la masinile noi,in 10 ani n-o sa mai poti trece pe rosu(o sa opreasca masina automat la rosu,prin senzorii aia,oricat ai accelera tu...)Ce ziceti baieti,le dau ideea?:P Sau mai bine mai trisam cate un "rosu" cand putem(bineinteles sa fim atenti:P) Oricum,faza cu semafoarele cu laser si senzorii de parcare o sa fie dincolo,ca la noi pana or avea majoritatea masinilor(ca sa nu zic toate),senzori de parcare,mai trebuie sa treaca olecuta de timp:) Nume bine:) Hei,sa nu-mi furati ideea,astept raspuns unde pot lua legatura cu inventatorii,sa le "vand o idee":P:)))
    0 0
  • ursus2
    asta inventie?
    E o aplicatie nu inventie!Vrei idei de aplicatii mestere?Treci pe la mine si-ti fac capu`galeata,dar sa vedem cand s-or implementa.
    0 0
  • star trek like
    0 0
  • Bun concept...
    Conceptul e bun, aplicatia mai poate fi slefuita. In sensul ca, daca pui ditamai peretele la 2m in fata masinii soferul nu poate distinge imaginea. Oricum, ideea NU este pentru urbea noastra, pentru ca la noi semaforul e doar orientativ (adica stai pe loc cand ai verde ca nu ai unde sa te duci si cand poti avansa e deja rosu).
    0 0
  • Slow down !
    Aici e vorba de un perete laser, practic o holograma. In primul rand trebuie sa se inventeze un laser pe care sa se poata proiecta alt laser (deci o lumina care sa raflecte alta lumina (suna cam ciudat parca)). Voi vorbiti de locul reclamelor, dar mai intai trebuie sa se realize o aplicatie care sa poata afisa macar o culoare (rosu) si apoi mai vorbim daca si cum se pot proiecta si imagini.Presupunand ca se va face un panou din laser pt. a putea afisa holograme, s-ar putea ca energia lui sa fie atat de puternica incat sa arda tot ce trece prin el, cum ar fi un sofer neatent sau la care i-au cedat franele sau chiar vreun pieton ametzit - deci poate ca nu va fi sigur pentr ua fi pus in calea oamenilor. Intrebarea mea este (presupunand ca se vor face toate inventiile astea): cine va plati factura la curent?! :)) Ca sa produci o unda laser de cativa mm e novoie de cativa KWh, dar ca sa faci un panou inalt de 2 metrii !?Un sistem care sa interactioneze automat cu franele masinii si sa o opreasca la timp ar fi, in schimb, mult mai usor de implementat :D. Pacat ca nu-mi permit sa brevetez ideea :( .
    0 0
  • Yesman
    raspuns
    Slow down, ce \kwh visezi tu acolo. In primul rand ca nu va fi opac, se va putea vedea dincolo de acel panou, in al doilea rand laserul nu va avea putereaa sa arda pe nimeni, deci nu stiu de unde veniti cu ideiile astea. Prea v-ati uitat la multe filme sf.
    0 0
  • Razboiul stelelor
    SLOW DOWN boy..vorbesti tampenii. Tie daca iti da un pushtan cu spot laser (din ala breloc) pe fatzalie iti arde fatza? :))Clar prea multe desene animate!!Ma distreaza ca vorbesti de park te-ai pricepe...cand de fapt habar n-ai!
    0 0
  • hm...
    Traim in Romania, deci asta va aparea la noi prin 2050
    0 0
  • poate...
    Poate ca vorbesc tampenii dar nu aveti cum sa-mi demonstrati. Tema de casa: luati o lanterna sau un "spot laser (din ala breloc)" si proiectati o imagine sau macar o culoare pe el. Si nu ma refer ca il puneti sa lumineze peretele. Faceti o aplicatie din genu' semaforului de mai sus, un 'perete' din lumina (in fond asta e, nu!?). Is curios daca puteti face macar un pixel sa se vada in aer, fara sa stea pe un suport fizic. Ah, si nu aveti voie cu fum sau ceatza, ca la spectacolele cu laser, pt. ca pe strada chiar daca s-ar putea face mult fum pe care sa se proiecteze semaforul - n-ar mai vedea soferii unde sa mearga. Incercati sa va ganditi cate 10 secunde macar inainte sa faceti o afirmatie... poate va dati seama ca nu sunteti tocmai ashi nici voi in domeniu. Daca nu reusiti, incercati sa va uitati la lampa unui proiector video de la cativa centimetrii. Dupa aia scrieti-mi daca v-a ars retina sau nu. Dar am uitat... semaforul se va face cu spoturi laser... pe un panou inexistent...
    0 0
  • erorr
    Nai savezi nicodata in tara ta numita RoMaNiA asa ceva(punct)
    0 0
  • bla bla
    aaaaaaa
    Cel mai buna solutie e teleportarea inaintea trecerii si reapartia dupa trecere asa poti conduce linistit fara frane si pietonii ar merge fara probleme :)))). si acum ca reclame publicitare eu cred ca un dans la bara ar fi mai potrivit.
    0 0
  • cv :D
    nu stiu cum ganditi da in 10 ani tot asa va fii poate va fii o modificare da nu va fii cu senzori pana este sursa de benzina si motorina ii bine da cand nu va mai fii awtunci deja va fii masini zburatpare aste peste 300 de anii
    1 0
  • mi se par o idee buna si probabil si functioneaza insa sistemul va costa foarte mult pentru miliardele de semafoare:)
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru