Suedezul cu trei puncte

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 27.06.2006
Nils Bohlin, inventatorul centurii de siguranta cu prindere in trei puncte a primit distinctia de onoare a organizatiei European Automotive Hall of Fame.

Inventatorul suedez, decedat in 2002, a primit o oferta in 1959 din partea constructorului Volvo pentru preluarea inventiei sale.

Dupa aproape o jumatate de secol inventia sa ramane drept un echipament de baza in sistemul de protectie a pasagerilor unui automobil. Desi a primit imbunatatiri in decursul anilor, designul de baza al centurii, conceput de Bohlin, ramane neschimbat.

Contributia lui Bohlin la inventia unor sisteme de protectie a inceput odata cu crearea sistemului de catapultare a scaunelor pentru avioanele de lupta Saab. Principala preocupare a lui Bohlin a fost studiul asupra modalitatilor de a combate fortele puternice de decelerare care surveneau in timpul accidentelor. Ideea lui suedezului a fost centura de siguranta cu prindere in trei puncte, a carei introducere a adus o protectie superioara pasagerilor si a limitat considerabil decesele sau accidentarile grave in cazul unui impact.

In ceea ce priveste organizatia European Automotive Hall of Fame, printre persoanele care au primit distinctii se enumera nume mari ale automobilismului, cum ar fi Enzo Ferrari, Ferry Porsche, Henry Ford, Karl Friedrich Benz, Andre Citroen, Ettore Buggati, Louis Renault si altii.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru