Taxa auto a scazut!

De Robert Gherghe
Publicat Miercuri, 25.04.2007
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a anuntat ca Guvernul a scazut taxa de prima inmatriculare.

Guvernul a decis, in sedinta de astazi, sa scada taxa auto de prima inmatriculare, prin reducerea cuantumului taxei in functie de gradul de vechime al masinii si extinderea de la 6 la 15 ani a scalei aferente varstei masinii, anunta Mediafax.

Modificarile au fost anuntate, la Guvern, de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care a apreciat ca noile reguli corespund solicitarilor Comisiei Europene si intereselor cumparatorilor de masini second-hand. Pentru o masina dotata cu motor Euro 4 si cu o vechime de peste 4 ani, taxa speciala va fi redusa la aproximativ jumatate din valoarea actuala, a spus Vosganian, precizand ca motorizarile Euro 5 vor fi scutite de taxe.

Ministrul a mai spus ca pentru masinile Euro 4 pana la non-euro, taxa va fi calculata pe baza unei grile specifice, in functie de capacitatea cilindrica a motorului.

In ceea ce priveste reasezarea coeficientului de scadere a taxei, ministrul a precizat ca taxa va scadea pe masura ce varsta autovehiculului creste. 

"Regimul de taxare a autovehiculelor din Codul Fiscal are la baza principiul ca poluatorul plateste .

Este o taxa ce are, in primul rand, un obiect de activitate ce se refera la protectia mediului", a spus Vosganian. CE a mai notat in scrisoarea transmisa autoritatilor de la Bucuresti ca legislatia din Romania nu permite contribuabililor sa conteste rezultatele stabilite conform grilei din Codul Fiscal sa solicite o evaluare mai exacta a valorii autovehiculelor lor uzate. In legatura cu acest aspect, Vosganian a spus ca va fi introdusa o procedura prin care Registrul Auto Roman sa fie implicat ca autoritate tehnica specializata.

"Cu exceptia taxei pe valoarea adaugata, fiecare stat membru are posibilitatea sa creeze propriul sistem fiscal. In ceea ce priveste taxele specifice exista nivele diferite. Sunt taxate atat autovehiculele noi care circula si sunt produse in Romania, cat si cele importate. In cazul celor din Romania taxe este de circa 140 de euro, iar pentru cele aduse din import exista taxe diferentate in functie de capacitatea cilindrica si de vechime", a explicat Vosganian, exprimandu-si speranta ca raspunsul va fi agreat de CE.

Propunerile de modificare a taxei auto au fost acceptate de Guvern, dar nu au fost votate sub forma unui act normativ. Ministrul Economiei si Finantelor a precizat ca in Parlament exista o ordonata de urgenta, care a ajuns la Camera Deputatilor, urmand sa fie solicitata reintoarcerea proiectului de act normativ la comisiile de specialitate.

Comentarii (9)

  • ministru asta e sanatos?!
    traim in Romania si asta...
    0 0
  • prudentul
    raspuns
    Cand s-a introdus taxa toti tipau si injurau. Acum a scazut si vad ca iar unii-s suparati nevoie mare.
    0 0
  • Un sfat...
    hai sa migram cu totii in alte tari...sa ne stabilim acolo si sa facem naveta sau sa venim in weekend in tara...ca aici unii se cred stapanii acestei tari...si din pacate nu sunt cei multi....vre0 21 de milioane....ci...cei1% care se cred tari in... clont.... si apar cu nerusinare la televizor...si ne mint in fata, pentru a-si proteja interesele PROPRII si nu interesele natiunii care abia se taraste in saracia si stresul cotidian. Tara asta are nevoie de un JUSTITIAR!!!!! care sa faca ordine in "mai sus pusii nostri" ...cred ca este una dintre ultimele masuri pe care ne putem baza ( cu toate ca este trist, sa ajung sa gandesc si chiar sa afirm acest lucru). Interesele nationale au ajuns sa fie vazute cu subiectivitate, din cauza intereselor unor "oameni " cu influenta politica .Aceasta taxa este doar unul dintre multele subiecte de interes politic personal, pentru ca ...nu-mi aduc aminte ca vreunul din hotii acestei tari ( care acum sunt "oameni" onorabili...si din cauza carora au murit oameni) sa fie dupa gratii.
    Cand ma gandesc ca sunt conational cu unii oameni precum Patriciu, Nastase, Tariceanu....Iancu...Vadim...Sandru....si multi alti parlamentari fosila care dorm pe banii NOSTRII ...nu e de mirare ca am retineri sa afirm in fata unui francez sau neamt...sau chiar in fata unui ungur...ca sunt roman. La acest lucru ar trebui sa se gandeasca in primul rand oamenii politici din ziua de azi : IMAGIMEA POPORULUI ROMAN IN FATA LUMII, CAT SI NIVELUL DE TRAI AL CELOR MULTI COMPARATIV CU CEL AL CELORLATI EUROPENI.
    ...ma opresc aici....pentru ca sunt foarte suparat ( putin zis).
    Respect pentru cei multi.
    0 0
  • Stelian
    oare cat ma va costa sa inmatriculez o masina euro 2?
    dar una non euro?
    0 0
  • un RE-, la sfatul lui Adi
    Adi, la sfarsit ai scris "Respect pentru cei multi." Bun. Cand zici cei multi, tu te referi la "....vre0 21 de milioane...." . Am citit ce ai scris si am constatat ca tu nu te numeri printre cei 21 milioane, si cu mandrie spun ca nici eu. Atentie! Noi suntem cei mai putini! Nu uita ca in romania, ca in orice stat inapoiat locuitorii au mentalitatea de turma. Daca un bou a strigat "iliescu!", restul vitelor se iau dupa el. SUNT NISTE ANIMALE, ma! Oare nu se gaseste vre-un psihopat ma si prin romania sa-i ia la rand? Asta ar fi un justitiar cum voiai tu! :)) Alta solutie nu e. Cand ii aresteaza, ii tin la puscarie 2-3 luni ca sa mediteze in liniste baietii, si dupa aia le dau drumu' sa investeasca in voie hotiile!!! Astia ar trebui sa fie bagati in puscarie pe viata si sa li se confisce toate averile lor si rudelor lor de gradul I. Si sa-i bage in puscarii cu detinuti periculosi...
    0 0
  • Eu ptr voi
    Domnul Vosganian cu multe facultati si masterate, scolit si in strainatate stie exact ca taxa asta stupida incalca reglulile liberei concurente in Europa, ca este discriminatorie si nu e justa.
    Este si un om de nimic, fara coloana vertebrala, si-a dat in petic cu mafiotii si lupta de partea raului. Pentru asta am platit noi romanii scolile lui inalte, sa-si bata joc?
    0 0
  • tari e in spate
    Mai baieti,nu vedeti de unde toate astea? De la domnisorul tariceanu "Fat-Frumos"....el dicteaza birul. presedinte apia (sau fost-acum din spate-), reprezentantul intereselor hotilor de dealeri, el e! nu toti au bani de una noua,care pt noi e exagerat de scumpa..si... sa nu mai vb de afacerea lui cu citroen-ul...pai cum el sa piarda? nuuu,prostii din popor , sa stoarca tot de pe ei, sa plateasca o rata la masina...nu te mai inbraci,nu mai mananci, lucrezi pt MASINA! Si alta poezie: taxa nu a scazut ,nu e chiar asa...uitati-va bine la masinile euro 3...care de fapt sunt cele mai cautate si cele mai numeroase, baza masinilor cumparate de noi...surpriza taxa e la fel ,daca nu mai maricica...si atunci ii intreb: cum natia mamii lor au scazut taxa? Da pentru cele euro 4,care sunt putine (ca un euro 4 nu il iei cu 6-8000euro--vb de clasa medie ,nu cele mici--) si masinile euro 1 sau non euro..(sa fim seriosi cati draq isi cumpara o masina din eu, de sub 1990, cand cu pana la 1000 euroi iti iei lejer un euro 2--ford escort,un vectra,golf III din minim 92"--)am dreptate? daca am gresit ceva va rog corectati-ma! si atunci concluzia: au ieftinit ce? paleta de masini ce sunt cumparate cel mai putin! deci rezulta HOTIE fratilor! sa nu mai vb ca euro 5 e exclus de la taxat!!! Normal ca fff putini isi cumpara SH euro 5! in rest toate bune, va salut! P.S.:pana nu cade taricenutu nu o sa avem masini moca in tara, fara taxa de smecher...
    0 0
  • pai
    pai tariceanu face tot filmul aici, dar pune alti mascarici in fatza ca el sa si vada de lupta lui cu basescu,baiatul vizeaza deja postul de presedinte al romaniei
    0 0
  • mircia
    taxa
    dar cand se va corela si salariul la aceasta taxa exorbitanta ?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru