Toyota Prius face 10 ani

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 22.05.2007
Modelul japonez a inregistrat un succes deosebit atat la nivel de performante, cat si in ceea ce priveste aprecierea clientilor.

Poate este greu de crezut, dar modelul Prius de la Toyota va implini in curand zece ani. In zilele noastre, cei mai multi dintre producatorii auto inca se chinuie sa realizeze tehnologii hibride, in timp ce niponii au inceput lucrul la Prius inca din 1994.

In ianuarie 1994 zece ingineri japonezi au inceput sa gandeasca realizarea unui automobil care in prezent vine ca cea mai buna alternativa a industriei auto impotriva fenomenului de incalzire globala.

Cei zece ingineri aveau sa schimbe lumea auto, Prius reusind sa devina in prezent un hibrid de serie foarte performant si mai apreciat decat multe dintre modelele conventionale.

Dezvoltarea lui Prius a fost un sir lung de incercari, erori si succese. Ceea ce ne-a motivat sa continuam a fost realizarea primului hibrid de serie din lume. Planuri initiale erau sa imbunatim procesul de combustie interna pentru a obtine o economie de combustibili. Vicepresedintele Toyota din acea vreme, Akihiro Wada, a cerut un nivel dublu al economiei de combustibili fata de cat am putut obtine, asa incat am gasit solutia - un motor electric.

Si asa s-a nascut Prius!  Am primit ca termen limita de a realiza tehnologia anul 1997. Credeam ca modelul va fi lansat mai tarziu, poate la sfarsitul secolului, dar cineva la Toyota a vrut mult mai mult si astfel a aparut primul Prius in decembrie 1997”, a declarat unul dintre inginerii care a stat la originea lui Prius.

Comentarii (6)

  • AndreiRN
    Revolutionar
    O idee cunoscuta dar ocolita de restul de producatori a fost fructificata de Toyota si acuma este copiata de cine vrea sa supravietuiasca in domeniul auto.
    Folosirea energiei produse de motor cat mai eficient va sta la baza viitorului automobilistic. Produsul de acuma a fost gandit acum 10 ani si curand vom vedea produsele gandite cu technologia de azi.
    Un hibrid pe motorina ar avea o economie fantastica.
    Un hibrid care poate fi incarcat acasa la priza va micsora consumul de petrol enorm.
    Bravo Toyota.
    0 0
  • Normal
    Japonezii au fost , tehnologic , inaintea tuturor! Daca mai era nevoie de vreo dovada , iat-o !
    0 0
  • Bravo Toyota
    Am numai cuvinte de lauda pentru inventivitatea japonezilor. sper ca in cativa ani motoarele electrice sa fie un lucru obisnuit in lumea auto si desigur, sa fie si accesibile. Nu de alta, dar as vrea ca si copiii mei sa aiba posibilitatea sa vada ce e aia zapada. Daca se continua in ritmul asta cu incalzirea globala, vom fi nevoiti sa bagam zapada la frigider, si peste 10-15 sa le aratam copiilor "uite, asta e zapada, termenul ala abstract din dictionar". Sunt absolut sigur ca placerea sofatului nu se va diminua prin inlocuirea petrolului daca se vor continua inovatiile si pe acest segment.
    Bravo japilor!
    1 0
  • prudentul
    da, dar
    Absolut de acord cu cele de mai sus, cu o exceptie: alimentarea la priza electrica NU rezolva problema, din moment ce curentul e produs, in cea mai mare parte in termocentrale care ard combustibili fosili si elimina CO2. Cred ca intr-o prima faza solutia ar fi tip Prius, adica motor clasic+motor electric, apoi, cu timpul, trecerea masiva la hidrogen. Din pacate, progresele tehnologice la propulsia cu hidrogen sunt mai putin rapide (si mai trebuie rezolvat si aspectul economic, de pret si logistic).
    0 0
  • AndreiRN
    Energia
    Energia poate fi produsa intr-o multitudine de feluri si e timpul sa apara ceva concurenta. Traditional de produce cu combustibili fosili in multe locuri dar deja exista si este folosita technologia de a "ingropa" CO2 pt a preveni poluarea atmosferica. Energia eoliana si cea solara castiga teren de la an la an si sunt cateva tari care chiar au surplus de energie electrica produsa de centralele atomice.
    Problema reala este monopolurile petroliere deoarece technologia are solutia de o folosire mai eficienta a energiei.
    0 0
  • Nokcia
    Succes, Hibrid!
    Bravo lor, celor ce fac aceasta masina, Toyota. Pacat, exista si "gurmanzi", precum Humer. Vreau sa am vara... vara si iarna, zapada.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru