Ultima ora: Uzina Opel la Cluj?

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 22.08.2007
Potrivit unor informatii de ultima ora, GM intentioneaza sa construiasca o uzina Opel la Cluj. Proiectul valoreaza 500 de milioane de euro.

Dupa ce a intentionat sa se bata cu Ford pentru Automobile Craiova dar a renuntat, General Motors isi mentine interesul pentru plaiurile mioritice. Al doilea constructor mondial este pe punctul de construi o fabrica de autoturisme Opel in judetul Cluj.

Potrivit unor surse apropiate GM, decizia urmeaza sa fie luata foarte repede, cel mai probabil in luna octombrie sau noiembrie. GM a vizitat mai multe locuri potentiale de pe piata romaneasca dar, daca va alege Romania, fabrica va fi construita in Cluj.

Unitatea pe care GM intentioneaza sa o dezvolte in Romania va fi o fabrica de asamblare a autoturismelor marca Opel, pentru care investitia este estimata la peste 500 de milioane de euro. Fabrica ar urma sa fie construita in parcul industrial Tetarom III, pe un teren de 100 de hectare.

Romania nu este singura tara spre care GM si-a indreptat atentia, Bulgaria si Polonia fiind de asemenea in atentia constructorului american pentru investitia de 500 de milioane de euro.

Comentarii (57)

  • ovidiu
    .........
    da doamne
    0 0
  • mihnea
    gm no. 1
    nu sunt fan gm..ba dimpotriva..dar statisticile care il dau pe gm ca fiind pe locul 2 in lume nu tin cont de masinile suzuki ca facand parte din concern si nu tin cont nici de divizia lor din china..asa ca gm sunt no.1 in continuare
    0 0
  • sfera96
    get real ...
    gm is d guma , americani tampiti , au un design oribil , tipic american , grandomania isi arata formele colturoase si disproporionate , uitativa la opel , cand a plecat din germania avea o proportie f buna , a ajuns la gm si iau marit farurile , spatele , ce dracu , vor sa il transforme in truck ????? , aa , si inca o observatie , americanii au inceput de o vreme sa conceapa niste masini cu o vedere oribila , ma refer la proportia metal/parbriz (Chevrolet Volt , Chrysler 300C , Ford Interceptor Concept) si modele mai sunt , asa ca , dragi "fani" auto , nu va mai luati dupa prostime , si inainte sa va uitati la statisticile cu cine e mai tare si cine are mai multe branduri , uitativa si la calitatea produsului , fiabilitatea , designul , altfel in 20 de ani vom circula cu tancurile pe strada , cine are tancul mai mare , ca asa e la moda , masina mare , sa fie si scumpa , sa se vada ca am bani , ai pe naiba ca e in leasing pe 10 ani , so , get real , apreciati frumosul ,
    0 0
  • Opel la Cluj?
    Prea multi "daca" in acest articol... Prea multe variabile, prea multe ipoteze... Pana la urma, ce se poate afirma cert aici? Nu ca n-as vrea, dar mai e mult pana atunci, daca va fi sa fie.
    0 0
  • luk@uk
    super!
    f bine avem si noi mai multe locuri de munca si alte beneficiii....masinile sunt ok !!vezi corsa ,astra nu sunt rele !!
    asa ca cu cit mai multi cu atit mai bine !!
    ps:bun articolul!!
    0 0
  • flaviu
    :)
    ar fi ceva....
    0 0
  • gfunar
    masini colturoase
    Daca il pune pe Funar director, clar vor fi colturoase. Daca lovesti un ungur sa fii sigur ca e lovit bine...
    Se vor folosi doar 3 culori pe linia de asamblare... nu spun care, posibil sa fie si parbrizul vopsit...
    asa ca subiectul postat de sfera96 > get real....
    Get real unde se construieste... :) si daca e tot Funar... :)), poate fi si BMW si Toyota... ca tot aceleasi culori vor fi folosite....
    En vagyok... Ghiuri Funar
    0 0
  • da
    Ar fi formidabil.Renault , Ford si GM , trei firme "tari" , cu masini bune. Concurenta ! Cine cistiga ?
    Noooooooooooooooi !
    0 0
  • ce vrei sa zici "sfera96" ????
    in mare parte ai dreptate pe undeva, dar tu vb de GM si nu exclusiv de opel despre care este vb in articol, intradevar opel face parte din concernul GM dar gandeste-te ca fiecare ramura a concernului in spetza ramura opel ca celelalte ramure are calitatile si defectele ei. te-ai gandit ca este una dintre cele mai populare masini straine in romania???? raportul calitate pret zic eu ca este aproape de perfectiune si daca imi mai pun un pic minte la contributie e si mai ieftina ca un logan la intretinere la asta te-ai gandit??? fa o comparatie tu singur, eu iti dau doar un exemplu: un capat de bara pt opel astra din 2003 il gasesti la 80 RON si nu e de cacat dar nici din cele mai bune, e mediu, la logan cat e unul stii????? iti zic tot eu e in jur de 140 RON si e de o singura calitate si aceea foarte proasta ca nu bume l-ai montat ca si incepi sa strangi bani pt urmatorul care il vei monta, asa ca cu ce te-ai mandri mai mult???? cu un logan care e deja monoton in romania la care fetele deja borasc cand il vad si zic uite-l si pe "dacistul ala" sau cu un opel astra 2005 sa zicem fabricat la doar cateva sute de km mai intr-o parte :) la care fetele se uita curioase cine il conduce si zambesc pe ascuns?????? deci daca tu zici "get real" eu zic "weke up your brain and get very real, sleepy head".
    0 0
  • noooooooiiiiiii!!!
    bv Alex, de acord cu tine...long live "the concurenta"!!!! :))
    0 0
  • Dumitrascu NIcu
    Opel
    Sunt un fan OPEL,ar fi ideal sa se construiasca o uzina OPel in Romania.Sa ne ajute Dumnezeu sa se faca ,indiferent in ce oras.
    0 0
  • carza gm1
    mihnea, cand ai sa lucrezi in domeniul auto, vei sti si tu sa faci deosebiri, TOYOTA este no.1
    TOYOTA the best
    0 0
  • toyota???
    da!!!! ai dreptate , dar si opel e o masina buna de ce atatea comentarii??
    ganditiva ce efect are o investitie de 500 mil $ e f mult aduce noi locuri de munca echilibreaza alanta exporturilor noi avemde castigat din aceasta investitie asa ca ciocul mic!!! Va rog!!!
    0 0
  • liviu1976
    pentru vlad
    Eu propun sa-ti cumperi un Ferrari, Porsche sau Lamborghini, asa ai avea muuuult mai multa trecere la "gagici". A, sa nu uit, "weke" ala e din germana sau coreeana? In engleza se scrie wake, dar, ma rog, probabil erai ocupat la ora aia de engleza, cu stim noi ce...
    0 0
  • Mihai 2
    pentru Sfera 96
    Nici eu nu sunt fan Opel. Dar tare as vrea sa se mai deschida o fabrica de automobile in Romania. Macar pentru locurile de munca de care ar beneficia locuitorii zonei. De unde stii tu ce proportii avea Opel "cand a plecat din Germania?!!!" Asta s-a intamplat in perioada interbelica. Atunci i-a cumparat GM. Daca te pricepi asa de bine la masini de epoca, nu-mi ramane decat sa spun JOS PALARIA!
    0 0
  • URA!!!
    CINE ESTE General Motors? http://www.gm.com/
    General Motors Corp. (NYSE: GM),
    the world's largest automaker, has been the global industry sales leader for 76 years.

    Founded in 1908

    , GM today employs about 284,000 people around the world. With global headquarters in Detroit, GM manufactures its cars and trucks in 33 countries.
    0 0
  • Noi romanii, avem nevoie de investitori ca de aur.
    Noi romanii, avem nevoie de investitori ca de aur.

    Ce era Dacia, industria auto romanesca fara Renault?

    La investitorii trebuie sa le dai tot ce vor, sa le faci drumuri, canalizari, infrastructura, facilitati.

    DE CE?

    Ca sa investeasca in Romania, sa produca in Romania, sa faca bunuri in Romania, sa plateasca taxe in Romania, nu ca patronii de srl care dau 3 milioane salariu!
    0 0
  • robert
    GM
    ar fi inca un pas, pentru a ajunge la stadiul de piata auto serioasa, poate dincolo de pietele emergente, nu cred ca mai conteaza f. mult modelele ce se vor produce, daca va fi sa fie....
    0 0
  • traim cu speranta...
    Suna foarte frumos, dar sa nu se opreasca acest proiect pe masa cuiva din guvern care sa intrebe: "da mie ce-mi iese?"...
    0 0
  • Cel mai pertinent comentariu de pana acum
    "traim cu speranta...
    de Me (23.08.2007, 09:26)

    Suna foarte frumos, dar sa nu se opreasca acest proiect pe masa cuiva din guvern care sa intrebe: "da mie ce-mi iese?"..."
    0 0
  • andreim4
    corect
    cred ca deja au fost spuse destule. concurenta nu o sa conteze cine stie ce. credeti ca or sa fie oferte speciale pt romani? or sa o faca la cluj ca sa exporte usor in toata europa. spre deosebire de ford nu cred ca targetu de export e rusia. concurenta.... or sa fie aceleasi preturi poate 500 euro mai putin... mare diferenta la 13500 varianta cheala si 21000 full cat e un astra nou si asa de curiozitate opel nu avea linie de ansamlare in polonia? din cate auzisem acolo le ansamblau pe cele cu motor isuzu. poate am fost prost informat. oricum opel e binevenit pt roman ca loc de munca, pt romania ca baga bani la buget si daca o mai fii bun si din alte motive puteti completa
    0 0
  • Romania sau Bulgaria sau Polonia
    Ganditi-va ca aceasta decizie poate sa fie si una politica sau influentata de viata politica EUROPEANA. Din pacate pentru noi, in fata europenilor Polonia e vazuta mult mai bine decat Romania si Bulgaria, iar cu vecinii nostrii suntem la mare concurenta. Nu uitati ca Bulgarii fac totul pentru a atrage o investitie si pentru a investi, la noi ... cum a spus Me.
    La fel e foarte curios cum de vor sa vina in RO cand in Polonia au deja linii de ansamblare pentru Astra Clasic II.
    Bafta Clujenilor si ... Romaniei.
    0 0
  • Claudiu-Sorin
    Foarte bine
    Sunt atatea comentarii ca nu cred ca cineva il va mai citi pe al meu. Oricum il scriu. Asa ca nu mai carcotiti unii dintre voi si rugati-va sa vina Opel-ul aici. Personal imi place masina dar mai mult imi place ca mii de oameni vor avea de lucru. Mi-ar place sa ma angajez si eu ca pilot de incercare :)
    0 0
  • Alexandru
    ok
    Citesc acest news - letter zilnic, pentru ca e de apreciat faptul ca se mai gasesc oameni pasionati de cate o idee. Baietii astia care tin acest site sunt pasionati de automobil, si de aceea trebuie felicitati. Ce fac ei e perfectibil, si nu e nimic rau in asta.
    De cele mai multe ori, asa cum ii sta bine romanului, comentariile nu sunt doar malitionase, sunt imbecile si lipsite de argumente logice. Romanii sunt caracterizati printr-o trasatura comuna - un subiectivism cras si o dorinta de a iesi in evidenta cu orice pret. Citind comentariile de mai sus, ma gandeam ca singurii care-si dau cu parerea sunt etern frustratii autohtoni. In final insa am avut surpriza sa gasesc si cateva comentarii de bun simt. Sper ca in continuare oamenii care au ceva de spus, sa o spuna. Orice investitie straina in Romania e binevenita, si daca aceasta se va materializa, va insemna mult pentru intreaga economie.
    0 0
  • Mircea
    Super bine
    E f bine pt locurile de munca bine platite!Pe de alta parte Vlad are dreptate.Am avut un Opel Astra si am avut pb cu toba de esapament care am schimbat-o toata de la saxofon si am dat 330 Ron.Eh exact acelasi lucru am facut si la Meganul care il am acum si am dat 850 Ron!Nu mai zic de consum la aceeasi capacitate a motorului care la Renault e cu 2 litri la 100km mai mare!Am fost super multumit de Opel si acum voi scimba Merganul cu un Vectra.Long live Opel!
    0 0
  • O veste buna
    Concurenta isi va spune cuvantul. Vom avea de unde alege.
    0 0
  • nu cred
    nu cred ca tariceanu si ailalti importatori o sa lase chestia asta sa se intample.Daca aia vor face opel aici,cine mai cumpara de la importatorii care isi pun 25% la fiecare masina?
    0 0
  • tot pentru sfera96
    'Ieri Uzinele Dacia au achizitionat concernul
    Daymler-Chrysler si General Motors. In urma acestei tranzactii Romania a platit datoria Statelor Unite catre Somalia si catre Irak.'
    0 0
  • Opel
    Doar atatia bani pentru poluare?
    Fericit pt cei care isi vor gasi locuri de munca si pt cei care vor avea de castigat din treaba asta.Trist pt copii mei care o sa simta din plin efectele poluarii care inca la noi nu prea exista...cel putin in raport cu ce este afara!
    0 0
  • marcu avram
    masini facute in ardeal
    bine fac ca le monteaza inn ardeal ca de masini montate in sudul tarii ne-am vam lamurit....
    0 0
  • hmm
    astae bine rau..va dati seama cate locuri de munca vor scoate??

    shi pt marcu avram...mah de unde le scoti..ca nu tot oameni sunt shi aia..e vorba de piese..shi opel nu cred ca e o mashina ardeleneasca :))

    da in fie..fiecare cu mandria lui ;)
    0 0
  • sfera96
    pt cl
    poate peste 500 de ani ...
    0 0
  • LexMark
    Rup Asfaltu'
    Sa dea "Domnul" director de la GM, k ne face bine noua la romani!!!! Pe bune, nu mai faci o inginerie auto asa degeaba!
    0 0
  • Mihai 2
    tot pentru Marcu Avram
    Daca tot esti asa de mandru de Ardeal, scrie si tu cu litera mare...Ca-i musai!
    0 0
  • Chinezul
    Tara!
    Voi ce credeti ,fraierilor ,ca se vrea calitate in Romania,stati prin zona ,ca baga pui;romanul este vazut in lume ca ultimul OM ,mai interesati-va si dupa aceea veniti cu COMENTARII!!!
    0 0
  • oare se poate trai intr-o tara unita fara sa fim despartiti?
    PT MARCU AVRAM SI CEI CA EL

    am vrut sa fac o remarca. acum o suta de ani tara noastra s-a unit shi a devenit ROMANIA. dar suntem noi uniti? ce-ar fi sa lasam comentariile de genu" cei din sud", cau cei din ardeal, sau cei din modova, sau bucuresteni... in primul rand in cazu de fata, masinile o sa le faca fabricile, dupa cum vor masinariile, nu dupa cum vor oamenii, shi in al doilea rand, daca o sa ganditi asa, n-o sa puteti avea niciodata nimic. imi pare tare rau ca romanii sunt "educati" asa. asta e prostire, nu educatie. ce-ar fi sa zicem..."fratii nostri cei din sud"? sau de oriunde.. va spun ca traiesc in alta tara, si mi-e jena, si rusine sa zic cuiva ca sunt roman, pentru ca mai ales aici oamenii sunt shi mai despartiti decat in romania. atat cu comentariile de genu

    personal, nu am o parere foarte buna despre GM, dar mai nou nu mai sunt asa rai. masinile care le aceau mai de mult erau mari, fara rost shi se stricau repede. nu mai prea e cazu. acum in america, cel putin, au o garantie destul de buna, shi sunt cunoscute sa fie mai bune decat ford, de exemplu. dar cel mai mult m-as bucura daca ar face opelu fabrica la cluj, pentru ca o sa aiba romanii de munca. nu stiu de ce la cluj. cluju e intr-o groapa, shi nu se poate extine foarte mult. eu zic ca mai bine ceva zone de campie, unde se mai pot extinde shi orasele. dar e bine shi la cluj. m-as bucura sa vad orasu acela, care e oricum frumos, sa creasca shi sa se faca shi mai frumos. succes
    0 0
  • laurro
    !!
    nu sunt fan opel dar as dori o fabrica in Romania, si cu ata mai mult la Cluj. sunt bucurestean dar apreciez si simpatizez ardelenii. sunt mai ordonati, mai disciplinati si parca mai constiinciosi decat romanii din alte zone. cred ca o sa faca treaba buna acolo ! succes.
    0 0
  • AVRAM IANCU
    :))
    O bere pt laurro!
    0 0
  • dandinbn
    interese guvernamentale
    Pai acum ca sa apere taxa de inmatriculare astia sunt in stare sa faca fabrici de ford, opel, orice numai sa nu elimine TAXA ASTA IMPUTITA SI NELEGALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Huaaaaaaa
    0 0
  • assasin
    opel ,cluj
    ROANIA TREZESTETE..............~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • pedros
    fb. bine
    sunt proprietar de opel zafira ,ma bucur ca vine opel in romania
    0 0
  • mda...
    ar fi bine
    1 concurenta poate ca i-ar obliga pe fratii nostri ticalosi de la Renault sa scoata un model de "masina" si nu ceea ce au adus ei aici
    2 s-ar crea locuri de munca
    0 0
  • superr
    sunt propietar de opel corsa si sunt foarte multumit de masina si de calitatea ei,e fff bine ca vine la noi in tara,degeaba spune lumea ca sunt facute urat ca gm ce a schimbat la ele mai ales la astra a facut o treaba super,fatza de renault sau de chevrolet ce se mai costruieste la noi opel le ia pe toate pe primu loc ramane
    0 0
  • bogdan
    opelu e destul de prost, chevroletu e infect. am opel, aproape nou, mi-a cedat un furtun de apa(terminam motorul daca nu eram atent), curelele-s varza...dar toata caterinca era in raionul chevy de la reprezentanta GTT, plangeau aia pt ca nu le mai blocheaza centura(parca) si ca le cade protbagaju in cap:)). mi-a trecut supararea pe opel(astra classic, un jeg) cand i-am vazut pe cei cu adevarat batuti de soarta :DDDD
    0 0
  • Danutzky
    daaa...
    punem pariu k scoate si opel un "logan"? :)))
    0 0
  • OMG
    asta ar mai lipsi...sa scoata o... "ceva" de genul Logan, ai atunci i-as da dreptate idiotului de Tariceanu, ca umplem tara de gunoaie...
    0 0
  • si daca va fi...
    ...iar o magarie de experiment al unei productii-experiment cum este modelul Logan(si care a prins ce-i drept), conceput sa acopere un segment de piata, a unor paturi sociale specifice zonei estice europene si asemanatoare in alte zone pe glob(vezi Brazilia, Rusia, etc), inseamna ca suntem definitiv etichetati ca si cobai. Va tine aici, va tine peste tot daca asemanarea este ca aici, vor spune si noi suntem deajuns de pestriti social. Daca nu, Opel intentionand sa produca aici modele consacrate ale lor si chiar noi modele de exceptie, atunci OK ! Tare as dori sa fie ceva cu adevarat bun si sa castigam renume prin ce fabricam aici si la ce nivel de calitate.
    0 0
  • Olimpus Cluj
    Am sa scriu mai multe pt toti ce au scris sau vor sa citeasca :
    1. Pana in '89 la noi Dacia era un lux acuma Astra Clasic e un "jeg" => mare ne mai sunt pretentiile cred ca suntem un popor mai "emancipat" decat japonezii sau germanii !
    2. Nu sunt fan Opel dar e marca ca oricare alta si cui ii place sa le cumpere, oricum nimic construit de om nu e perfect = are avantajele si dezavantajele ei fata de alte masini.
    3. Stiti ca in Slovacia se asambleaza Audi Q7 ? La noi in Romania nu se poate asambla Opel sau Ford ? Nu suntem in stare oare ?
    4. Sper ca Daca GM se va hotara pt Romania sa nu existe piedici ilogice si imorale ("mie ce-mi iese") din partea unora.
    5. Mai multe locuri de munca, mai multa industrie in Romania (unde pana acum balanta inclina mult spre consum) = un nivel de viata mai bun .
    6. Imi place comentariul "bucurestean simpatizez ardelenii". Si mie imi place unitatea si buna convietuire daca tot suntem intr-un stat unitar, insa cred ca in Romania nu se pune accent pe respectul fata de om si de aici incep toate: salarii mici de la patroni lacomi dornici de imbogatiri rapide, calitate indoielnica = la romani e bine si asa, fura tu sa nu te fure altii si asa mai departe astea trebuie sa schimbe.
    6. Poate chiar se simt influentele germanice asupra romanilor din Ardeal : constiinciozitate, etc.
    7. Daca ati avut rabdarea sa cititi macar si partial sper ca ati ramas cu ceva si daca ati avea 100 de ani si 3 facultati, toti putem observa de la fiecare bunele si relele pe care le debiteaza.
    0 0
  • Angelradios
    Bravo
    In sfarshit se arata in biata tarisoara nostra si o firma serioasa care produce masini nu tromboane !!
    Ar trebui sa-i fugarim pe kknarii de la renault la ei acasa si sa oferim fabrica de la Pitesti gratis celor de la opel!!
    Astia fac masini sigure nu sicrie pe roti marca logan!!
    Rusine sa ne fie pentru pupincurismul frantujit de care dam dovada!!
    TRAIASCA MASINILE BUNE!!
    SCOATETI SICRIELE DE PE PIATA->ADICA LOGANELE!!
    0 0
  • marius
    gm
    eu nu mi as dori sa vina GM in Romania.Pentru ca lucrez la DACIA
    0 0
  • marius
    logan
    Daca n-ar fi venit francezii cu loganul lor Romania ar fi fost in continuare o tara din lumea a treia.
    Pt toti smecherii care circula cu masini nemtesti iar cand se duc in peco nu au bani de benzina
    0 0
  • dacia logan
    in Germania se asteapta 6 luni pt un logan mcv
    0 0
  • ddd
    si in romania se asteapta 6luni pt un opel dar se merite ,pt logan nu stiu daca se merita
    0 0
  • thrall_24
    ce bine este
    bine ca vin. creste concurenta pe piata romananeasca la ocuparea fortei de munca in industria de automobile. si in plus de asta poate mai cressc salariile si scad preturile la masinile noi.
    0 0
  • iulica
    GM
    sa vina si totul va fi ok.cat despre logan eu mai bine as tace.
    0 0
  • )(
    ce maimute.
    stirea este despre opel.

    chiar trebuie sa vedem logan scris la toate comenturile si la toate stirile.

    de ce nu va spanzurati mai bine?!
    0 0
  • CIPRIAN
    TUNING
    as vre sa tunez un opel vectra modeal A din 91 da nu stiu cu ce sa incep si bineinteles sa fie un pic mai ieftin un sfat ceva? v-am salutat
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru