VIDEO: S-a inventat masina zburatoare!

De Mircea Meșter
Publicat Sambata, 26.05.2007
Este cat se poate de real. Un inginer israelian a inventat X-Hawk, un vehicul aerian inspirat din elicoptere.

Credeti sau nu, Israelul este foarte aproape de a inventa ceea ce iubitorii romanelor Science Fiction si cei ai masinilor asteapta de cand au pus mana pe prima carte SF: masina zburatoare. Se numeste X-Hawk, este creata de un inginer israelian si va fi gata de expozitii ca prototip in 2009.

Inventatorul este Rafi Yoeli, un fost angajat al cunoscutei companii Boeing si al celor de la Israel Aircraft. Masina se inspira din tehnologia utilizata la elicoptere, dispune de o serie de elice incorporate in caroserie si de senzori care ii permite asezarea la o distanta sigura de liniile de inalta tensiune si de eventualele celelalte vehicule de acest tip. X-Hawk decoleaza si aterizeaza in plan vertical, poate atinge 250 km/h si ajunge la o altitudine maxima de 3.7 kilometri. Poate transporta 10 persoane iar autonomia este de doua ore.

Conceptul pare foarte interesant insa are o mica problema: in cazul in care investitorii vor vedea un viitor stralucit in cazul lui X-Hawk, fiecare exemplar produs in serie va costa 1.5 milioane de euro.

Adica dublu in comparatie cu un elicopter usor. In plus, pentru ca nu exista o denumire clara pentru astfel de vehicule zburatoare, el va fi incadrat intre VTOL (Vertical Take Off and landing), adica intre elicoptere.

Oricum, X-Hawk nu va fi un autovehicul destinat persoanelor fizice ci pompierilor, armatei sau serviciului de ambulanta. Primul pas este insa facut, le asteptam pe urmatoarele. Viitorul suna interesant.

Comentarii (47)

  • Da
    Asta da inventie !
    2 1
  • Soc.
    Ma sokat.
    1 1
  • Silviu
    Tare
    viitorul rezerva multe surprize si asta e una dintre ele. Cu cat se vor face mai rapid aceste tranzitii, specia umana se va putea adapata si va putea supravietui incercarilor la care urmeaza a fi supusa legate de: suprapopulare, poluare, restrangerea arealului de viata, fenomene meteorologice cu puternic caracter distrugator, lipsa apei potabile si a hranei in anumite zone, dezechilibre, cutremurie, inundatii si altele.
    3 1
  • Fan Volkswagen
    Rezervare
    Eu nu sunt asa socat sau uimit precum sunteti voi...mie mi se pare doar o buburuza zburatoare care debia poate duce 2 oameni, era in filmuletz chiar o comparare intre o caravana si asta (intamplator carvana chiar volkswagen:) ) intrebarea mea ar fi... poate duce buburuza aia cat caravana ? Ce motor are pe suflate ? la cum arata doar un "coupe" si nimik mai mult...si unu nu prea stilat... o zi buna :)
    1 0
  • axeman
    fain
    Ma simt ca in Jetsons cand vad filmuletul..
    2 0
  • La intamplare
    Ceva de genu:e de bine,dar sa ne ferim:)
    Destul de ciudat si de interesant...Pe zi ce trece,apar din ce in ce mai multe inventii (mecanice), mai trebuie sa apara si niste roboti care sa faca toata munca in locul nostru....atunci ce o sa se intample cu noi:-?Oare masinariile astea o sa ne inlocuiasca!
    0 0
  • mda...
    in sfarsit evoluam si noi m-ai repede... pff..
    2 0
  • kkt de clip
    mare scofala...si ce e cu clipul asta facut pe comp?da-ti ceva mai real
    0 2
  • ?
    Cat consuma mai la 1 ora de zbor? Are biodisel ca altfel nu cumpar?? :)) :))
    0 2
  • nu mi se pare mare scofala , pana o sa apara asa zisa masina k mai mult este avion mai avem de asteptat , si pana la urma ce iti trebuie la ea PERMIS DE CONDUCERE SAU PREVET DE PILOT :)))) ??? masina asta sta la semafor sau trece pe rosu =))
    0 1
  • dreptate
    pt. oamenii tampiti !
    pt oamenii tampiti care zic "mare scofala" = sa inventati voi ceva mai bun si pe urma sa vorbiti!
    0 0
  • ceva normal...
    nu ma mira deloc faptu ca au inventat o astfel de masina zburatoare, ma mira faptul ca de ce asa tarziu au inventat-o pentru ca asa ceva oricine putea din lume cu multi bani cum ar fi America sa scoata mai devreme pe piata asa ceva( pun pariu ca ei de mult au construit asa ceva) eu daca aveam bani si cativa specialisti o faceam de mult timp... inca un lucru care vreau sa il lamuresc esre acela ca APROAPE tot ce vedeti in filmele SF ( cum ar fi masinarii, arme si chestii mecanice) nu sunt ireale acestea se pot construi chiar maine pe cineva care vrea si are situatie materiala (ma gandesc la o tara nu o singura persoana) insa il impiedica acest progres slab dezvoltat al tehnologiei ( nu pot construi ceva foarte performant acum .. trebuie sa mai treaca cateva decenii , daca nu secole ) DE ASTA IMI PARE MIE RAU !!!! o zi buna.
    0 0
  • Nu este o noutate!
    Chiar nu este o noutate! de cind eram copil, si acum am 48 de ani, am mai vazut asemenea inventii prezentate pe la diferite expozitii! chiar si acum 7 ani in ziarele din Romania era prezentata o asemenea masina facuta in SUA si cu un cost mult mai mic!!! de ce nu se trece la productia de serie? sunt multe raspunsuri, detalii... oricum, NU ESTE O NOUTATE!
    0 0
  • Nu vor fi niciodata autorizate pentru public
    Nici un oras din lumea asta nu va da autorizatie pentru asa ceva publicului. Pai cine ar fi nebun sa lasa toti tembelii sa se vanture prin aer printre cladiri, stalpi de infrastructura, fire suspndate etc. ?!!! Nope, never. Pai merg ei vai steaua lor astia pe asfalt ca sunt lemn multi dintre ei si fac accidente garamada si omoara lume pe trotuare dar sa-ti intre vreun imbecil prin geamuri sa-ti distruga toata casa si sa te mai si omoare impreuna cu familia cand stai la TV. Nu bre, poate sa le autorize pentru serviciul public in virtutea mobilitatii de acces - masini de pompieri, de salvare, de politie dar de public nu vor aparea niciodata nu pentru ca nu ar putea tehnologia dar nu va autoriza nimeni o asa nebunie.
    0 0
  • marky_1709
    (nu), consuma?
    Chestia asta s-a mai vazut in multe filme Sci-Fi, daca devine realitate, si nu consuma mult si o sa fie ieftina si etc... poate o sa am una :)). Inca un motiv de a discuta!
    0 0
  • sfirsitul lumi e tot m-ai aproape
    0 0
  • Control
    Problema nu este vehiculul, pt ca nu e ceva nou, se studiaza mai demult,sint 2 aspecte principale: 1 costurile de productie si daca vedem istoria microprocesorului, odata ce se scade pretul devine super accesibil si 2 e controlul... Pana nu avem dispozitive care sa controleze automat interactiunea cu celelate vehicule si sau cladiri etc. Pana nu se pune asta la punct nu avem cum zbura de nebuni prin aer. E ca la elicopter, il cumperi insa ca sa zbori ai nevoie de aprobari de culoar de zbor, itinerar etc. Nu as vrea sa trebuiasca sa-mi dea ruta sa merg la piatza sau la fete, cu o mie de faxuri si autorizari...
    0 0
  • Bogdan
    Asta e inventie ?
    Pai ar trebui laudat iar ala care a inventat Elicopterul, nu astia. Ce-au inventat astia ? O Dacie cu niste elici ? hai sa fim seriosi.
    Vad ca nu-i lauda nimeni pe copii de la Palatul Copiilor din Targu Mures sau Jiu care au facut un vehicul sa zboare pe baza de energie statica. AIA INVENTIE, nu porcaria asta !
    0 0
  • cristi
    punct de vedere
    E interesant punctul de vedere al lui Bogdan. Se pare ca principiile de zbor trasate de DaVinci inca nu au ajuns la maturitate (in definitiv el a facut primele schite de elicoptere). Cat despre inventia din Mures sau Jiu , chiar ca e interesanta, sper sa gasesc ceva informatii despre. Din punctul meu de vedere X-Hawk e un gadget reusit, care imbina tehnologiile deja existente. Sa mai asteptam putin, poate se lamureste cineva cum e cu gravitonii...
    0 0
  • simina
    punctul meu de vedere
    mare scofala...au luat motorul de la elicopter, si l-au pus in masina si a iesit o ...masina zburatoare...wow..ce descoperire...:))) spatiu pe net ocupat degeaba...si asa noi nu o putem folosi...
    0 0
  • e vechi subiectu
    subiectu e vechi...nu e primu vehicul care ar trebui sa zboare...eu oricum nu l-am vazut zburand...iar filmu...e animatie computerizata...poate se va ajunge la asa ceva, poate mai apuc sa prind si eu productia in masa a unei astel de masini, dar nu dati stiri aiurea: inventia nu e nou, si ala nu e film, e animatie...ati mintit poporu cu...netu ... hai bafta!
    0 0
  • finantare
    e vorba de PR. Ca orice evrei (destepti), s-au gandit sa faca un pic de PR si apoi sa ceara bani de la guverne pentru finantarea proiectului. Dupa cum vedem, este doar un proiect, nu e nimic finalizat. Nu trebuie sa lucrezi la NASA ca sa iti dai seama ca mai e nevoie de multe milioane. Evreii nostri cauta un buzunar mai mare din care sa ia bistari pt a finaliza ce nici n-au inceput... :) Daca era ceva viabil, nici nu ajungea la noi stirea, ci le vedeati deja zburand. Asa, s-a organizat o conferinta de presa, sa se bata saua ca sa priceapa iapa.
    0 0
  • asta da inventie..rezervati unu , io cumpar
    0 0
  • Lol
    tre sa imi iau unu:d
    0 0
  • ce rahat
    ce rahat....maine poimaine avem roboti care sa ne stearga la fund
    0 0
  • Cat e taxa de inmatriculare?
    0 0
  • bogdan
    da e ceva
    era de asteptat sa apara si o astfel de masina care sa ne scape de traficul aglomerat,dar la cat costa............ma indoiesc sa se vanda bine acest model.
    0 0
  • gigi tm
    merge
    0 0
  • laurentiu
    mai trebuie ceva !
    ne trebuie si niste politisti zburatori, sa dirijeze circulatia !!
    1 0
  • vreau si eu
    interesant jocul de unde il pot lua si eu???.....glumeam interesanta miscare continuati k poate iese ceva
    0 0
  • mayssera
    stupid
    shi dak un tip beat s pune la volan cu un mini elikopter din asta ( dak o s fie dat pietei shi n o s kumpere s.u.a sau whatever) shi zboara printre blokuri k in simularea aia jalnik d video shi intra la cineva in kasa!! prostie. o masina din asta e prea riskanta shi pentru aia care nu isi iau! mai bine sa inventeze nush ce vaccin minune sau eu stiu dkat kkturi din astea! mai frumos s mergi k kortu undva sau sa o iei p jos. parerea mea
    0 0
  • lukchris
    agramat de lizibil...
    era tehnologiei a inceput de ceva timp si probabil se va ajunge undeva dincolo de limita absurdului. pt lumea in care traim mi se pare inca prea mult sau mai bine zis descendentii civilizatiilor antice depasesc conditia omenirii.
    0 0
  • marian
    prea tare
    ma incantat ce am citit si am vazut,dar ce siguranta ofera?
    0 0
  • prudentul
    scopul
    Mai, nimeni n-a inteles nimic. Astia vor sa-i faca pofta lu' Bin Laden. Asa o sa scape avioanele mari intregi. Evreii vor sa o produca si s-o vanda masiv palestinienilor si arabilor, ca aia, de plictiseala, au ca hobby sinuciderea. O sa vedem la stiri cum stoluri intregi de abdulahi, talibani, mujahedini, etc imbarcati in draciile astea se vor prabusi peste kibbutzurile evreilor :))

    Serios acum, citeam in fosta revista Sport si Tehnica de prin 1968 despre tot soiul de prototipuri de masini zburacioase. Asa ca inventatorul de mai sus n-a inventat nimic, caci nu poti inventa ce s-a mai inventat odata. Asa ca si eu sunt inventator: am inventat internetul, prezervativul cu aroma de prezervativ (!?), motorul de racheta si pe cel de aspirator. Cand am fost gata sa inventez si motorul Diesel am aflat ca fusese deja inventat. De necaz, m-am apucat de am mai inventat chat-ul erotic, cartofii prajiti, manelele death-metal si o tiparnitza de bani bazata pe un motor perpetum mobile. Nu o puteam opri deloc, asa ca am fost prins si bagat la zdup. Acolo am inventat un sapun special, care nu-ti scapa din mana cand te aflai la dus. Am evadat dupa ce am inventat naveta spatiala, cu care am reusit sa fug din inchisoare. Acum sunt inchis la spitalu' 9. Nu mi-au dat calculator, asa ca am fost nevoit sa inventez postatul pe forum prin batai Morse in calorifer.

    Iata dar ca nu-i greu sa fii inventator. Automarket, va astept la un interviu, cu conditia sa nu mai promovati impostori ca inginerul ala de israelian evreu care este :))
    0 0
  • Cristinel
    Problema
    De consum si de cadrul legal nu se spun prea multe. Eu incerc sa imi inchipui ce se intampla daca doua Hawk-uri se ciocnesc la 100m in aer si cad dupa aceea ca doua mingi de foc?

    Apropo... ati vazut filmu' Black Hawk down? :))))
    0 0
  • cool
    avem nevoi de asa ceva in Bucuresti cin cauza circulatiei nebune care este aici. sunt cartiere supra-aglomerate.....trebuie mai ales pt. serviciul de ambulanta !!!! dar si pt. pompieri si politie...

    cei care nu sunt de acord cu aceasta inventie sunt niste fraieri.....sa faca si ei ceva daca sunt in stare....
    0 0
  • Daca exista de ce nu o arata in exercitiul functiuni
    Daca exista de ce nu o arata in exercitiul functiuni si ne arata un desen animat , hmmmmm si eu pot sa zic ca am facut mai stiu eu ce si sa oarat desene animate .Daca e pe bune e ceva f util ( parerea mea ) jos palaria pt inventator.
    0 0
  • AndreiRN
    Sperante goale
    Astfel de prototip exista inca de prin ani '70 si am vazut filmari reale de la testare in US. Principiul de hovercraft a fost avansat un pas mai mare si sa produs masina zburatoare prototip. Folosinta practica este ZERO deoarece produce un zgomot asurzitor, un vant de peste 100km/h si un praf orbitor. Sa nu vb de un consum enorm care ii da o autonomie de 20 min. Deci mai este mult de invatat pana gasim solutia antigravitationala dar nu prin mijloace mecanice.
    0 0
  • AndreiRN
    Oameni zburatori
    Si tot la acest capitol am uitat sa adaug ca sa inventat de vreo 30 de ani "rucsac" zburator dar pretul de $35000 si zgomotul si consumul si indemanarea fac sa fie doar ceva pt circ, pt spectacole. Chiar multe parcuri de distractie iti pot oferi "zboruri" libere in camere amenajate la preturi convenabile ($45). Intri in camera si "zbori" fara nicun fel de echipament special.
    0 0
  • Coyote
    Acum cativa ani ma uitam la SF-uri strict ca la niste filme care nu se puteau desfasura in realitate, dar dupa cum se observa, viitorul ne rezerva foarte multe lucruri care intr-o anumita perioada de timp poate par doar vise
    0 0
  • Harry 173 Vlad
    Ce mi se pare
    Super!Ce-as vrea sa am una dinasta!As scapa de ambuteiaje!
    0 0
  • Adam Toma
    Automarket zburator
    Mereu greseli si neprofesionalism. "Poate transporta 10 persoane iar autonomia este de doua ore." Pai are vreo 2-4 locuri, unde 10 persoane, mester de kk ? Si numai autoturism zburator nu e. Masini zburatoare sunt si avioanele, eicopterele, deltaplanele, rachetele etc. Varza Automarket si Mircea Mester.
    0 0
  • Savanta
    chiar ca socant!
    doamne cat de misto!!!asta visam io sa fac cand eram mica!:)
    0 0
  • dexter
    ce vor face americani acum ?
    Vazind totusi ca tara producatoare este Israelul as vrea sa stiu ce va spune presedintele Statelor Unite...
    Iar facem Razboi ?
    hmmmmm.......
    0 0
  • razvan
    ........
    nu stiu cum de s-au facut masini zb. .
    0 0
  • razvan
    cand
    Oare cand o sa se publicheze aceasta smecherie?
    0 0
  • ce mi se pare
    ieste facut pe calculator nare cum NATI FAZUT CUM ARATA MASININELE DE PE JOS ( CARE MERGE PE JOS ) CUM ARATA............................................................................................................................................................................................................................................
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru