Inedit: masina cu un cal putere veritabil

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 08.05.2008
Un inventator iranian a inventat masina propulsata de un cal putere adevarat. Aceasta ajunge la viteze de top de 80 km/h!

Esential

80 km/h este viteza maxima la care ajunge Naturmobil-ul construit de inventatorul iranian.

De obicei, atunci cand ne referim la cai putere, prima imagine pe care o vedem este cea a unui supercar sportiv foarte potent. Abdolhadi Mirhejazi, un inventator din Iran, tine insa se contrazica imaginile clasice si a creat prima masina din lume cu un cal putere. Si aici e vorba de un cal adevarat.

Botezata "Naturmobil", masina gandita de Mirhejazi este propulsata de un cal care merge pe o banda rulanta in interiorul acesteia, energia dezvoltata fiind stocata si utilizata ulterior. Foarte interesant este faptul ca energia dezvoltata de "calul putere" propulseaza masina oferind insa energia electrica necesara sistemelor optice si functionarii celor doua monitoare care arata viteza si temperatura interioara. Totul se intampla sub o "caroserie" din fibra de sticla, forma ciudata a vehiculului neimpiedecandu-l pe acesta sa ajunga la viteze de top de 80 km/h.

Sistemul dezvoltat de inventatorul iranian este mult mai complex decat va puteti inchupui. Astfel, masina detine un pachet de senzori care monitorizeaza temperatura la nivelul pieptului calului si care il averizeaza pe sofer ca acesta are nevoie de o pauza.

In acel moment, un alt senzor trece propulsia pe "full-electric", bateria incarcata avand o autonomie de circa 20 de minute.

"Naturmobil-ul a fost conceput si construit pentru a atrage atentia", spune creatorul masinii de un cal putere. Acesta a trecut cu noua sa creatie pe la Saloanele de Inventica de la Dubai si Geneva, reusind chiar sa isi adjudece una dintre diplomele acordate celor mai reusite proiecte expuse in Elvetia. proiectul a reusit sa capteze atentia juriului mai ales prin faptul ca nici confortul "motorului" nu a fost uitat. Astfel, calul are la dispozitie, in interiorul Naturmobil-ului, o intreaga gama de sisteme de furajare si de pungi care il hranesc pe acesta, respectiv il ajuta pe iranian sa mentina aspectul interior al masinii.

Printre proiectele de viitor ale lui Abdolhadi Mirhejazi se numara un Naturmobil cu patru "cai putere" care va fi utilizat la transportul turistilor in Dubai.

via | Ecofriend 

Comentarii (30)

  • :)
    tractiune 4x4 balegoasa, 5kg furaje/ 100km, 0-100 (niciodata, este limitata la 80),norme poluare 0, sistem "go home" (in caz ca soferul e baut), vedere pe timp de noapte, comanda vocala.Garantie 12 ani, fara numar de km.
    0 0
  • dadada
    Formidabil! Felicitari !
    0 0
  • super tare frate
    dar oare cum merge calul ala asa,inchis intr-un spatiu? cumva ii pune un "morcove" in fata,la o distanta de cativa cm si cand calul vrea sa ajunga la el,acesta se misca? e tare inventia
    0 0
  • x
    uni oameni chiar nu au ce face, pe bunee tare oricum!
    0 0
  • Tuning
    in curand varianta modificata de Je Design, un kit aerodinamic Reiger, si sa faca EA patch pentru Need for Speed Pro street....
    0 0
  • :))
    forte tare :))
    0 0
  • dragosh
    logan
    posesori si iubitori de logan ... sariti."break si pick-up cand apare?""dar SUV?"
    0 0
  • Zau?
    Soferu si pasageru nu par a fi izolati de "motor". Cum fac cand aerul din habitaclu se umple de o mare basina? Mai greu e cand dai intr-o groapa si se dezechilibreaza calu, sau cand la 80/h iti sare un caine in fata si tre sa pui frana. O sa vezi calu navalind printre scaune: "Ce s-a intamplat? L-ai lovit?". Inca nu e de viitor, dar .... cine stie? :D
    0 0
  • ~!~TEXAN~!~
    ha ha
    Da si el un scartz ?
    0 0
  • Mdaaaa
    Cred ca masina asta va fi folositoare doar pentru "ca calu" sa se transporte singur. Parerea mea
    0 0
  • 0TV
    Automarket a devenit un fel de 0TV sau DDTV.
    0 0
  • ok....
    Intrebarea mea este: CUM DREAQ PUNE FRANA?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
    0 0
  • pharao
    wow
    senzatioal ar fi ca input-ul sa fie de un cal putere si output-ul sa fie ma mare de un cal putere.:)anyway, felicitari!
    0 0
  • frane pe disc
    daca va uitati mai atent la poze ve-ti vedea sistemul de franare pe disc !!!! frane pe disc ?? frana mai buna k si la logan...........:P. glumeam, oricum e cam aiurea. io am vazut masina dar cu puterea intre 1 si 4 oameni care pedalau in interiorul masini. in fine..........este tare stirea..........numa bine
    0 0
  • 80 km/h
    Vieza se poate depăşi simplu. Se iau 5 şoferi de BMW care au depăşi viteza legală, se bagă în locul calului, se pun câteva doze de red bull, li se spune că primesc carnetul dacă depăşesc 150 km/h, dacă nu sunt cocălari vitezomani impotenţi şi se dă bătaie. Să vezi ce viteză prinde maşina :))
    0 0
  • Ironwin
    super..
    La accelerare si franare calul este asigurat mai greu este la balansul lateral adica la curbe si gropi.Franarea se face foarte simplu la fel ca la orice masina fara servo.Si sigur puterea la roata este mai mare de un cal,nu poti transporta 1 tona(cel putin) cu 80 la ora fara sa ai o mica herghelie in spate. Oricum ideea este super, propun dezvoltarea ei si aplicarea in fermele de cai din Romania,unde sa puna caii (eventual si vacile,porcii etc) pe banda sa produca curent ecologic.Ma duc acum la OSIM sa inregistrez ideea.
    0 0
  • cred ca ii pun si catalizator la cal ca si ala emite noxe...mai mult le emite in habitaclu ceea ce nu e bine. si inca o intrebare ...frana o sa fie pe sistemul "Flintstones"???
    0 0
  • frane
    franele sunt asigurate prin potcoave BREMBO..special facut pentru astfel de autoturisme.....si unde mai pui k pleaca si cu scartz..:))
    0 0
  • Vladimir
    Sa speram ca nu
    Daca cumva calul se satura de alergat intr-o depasire ???
    0 0
  • kostyshor
    ntz,ntz,ntz
    se putea sa nu zica cineva ceva de logan?
    0 0
  • soso_70
    caii
    EXTRAORDINAR SUPER-cu hamstrii cand sa va face ?am 2 hamsterii sa-i las sa se reproduca?
    0 0
  • vizitiu
    da cine il mana pe cal? ca ala sta in fata.... daca nu mai vrea calul sa mearga?
    0 0
  • ha,ha
    Sa plece cu scartz ? :))) eu cred ca pleaca cu PARTZ !!!
    0 0
  • super-eco
    Stirea este intr-adevar de senzatie, insa din pacate majoritatea nu au inteles exact esentialul, si anume ca (totusi) sunt oameni in lume care cauta deja alternative terminarii rezervelor mondiale de petrol (care dupa cum zic unii ar mai ajunge doar pt. aprox 20 de ani!)
    0 0
  • redundant
    haha
    un cal putoare trebuia sa se puna titlul (mai ales vara cand trage cate o balega in incinta) :)
    0 0
  • asmaticu
    Brand
    in ro se va vinde sub numerele : Carutza 1300 sau 1600 sau Diesel(turbo)
    0 0
  • 1 cak putere
    Important nu este calul real ci puterea lui. Deci pentru 80 Km/oră ar fi suficient un motorde sub 75 kgm/s ceea ce mi se pare deosebit. Pe când poate industria sa egaleze performanşa?
    0 0
  • daca sunt oameni care cauta alternative mai ieftine la solutiile actuale de deplasare ar trebui sa mai cautam...in cazu in care chiar ajungem sa nu mai avem benzina si nici un fel de alt combustibil, atunci mai bine ma plimb cu calu...
    ........in alta ordine de idei....adica in aceiasi nota nostima a mesajelor de pana acum...si io imi doresc o masina din asta, sa ma opresc la semafor sa traga calul un bas din subwooferul lui, sa plecam cu scrasnet de dinti, sa ies in week-end la iarba werde si io nu imi voi spala masina ci voi scoate "motorul" la pascut
    0 0
  • Aici se clarifica cateva lucruri.

    The way it works is really quite simple. In the back of the Naturmobil we’ve fixed a special treadmill, to which the horse is strapped (quite comfortably, don’t worry!). When the driver’s in his seat, a pneumatic system will lift the front of treadmill slightly and the clever horse will walk automatically. The power of his walking then activates an impressive 36 gear gearbox. Naturmobil can reach speeds of 25 to 30km/h, but potentially, on a long and straight path, it can reach 70 to 80km/h. Before you ask, no, the horse is never uncomfortable in the Naturmobil. In fact, the horse is very comfortable! We’ve introduced a unique and advanced suspension system, with sensors to control the temperature of the horse’s body. If the horse gets too warm, or tired, an electronic switch will stop the treadmill in action. In cases such as this, a small DC motor will run the Naturmobil to a convenient pace, helping the horse to run it easily. Inside the Naturmobil, we’ve also added three suitable containers for water and food, so your friend never goes hungry or thirsty. Wondering about the doo-doo? All ‘refuse’ is collected automatically, so you’ll never mess up any roads!
    0 0
  • Hi Hi Hi
    La noi, circula calul putere cu saculet la poponeata,- la cel lichid ,cum se rezolva, n-am vazut . Iepelor interzis ! Acolo, colectarea reziduurilor este mai complicat/poate se tubeaza!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru