3500 de euro, cel mai scump "taxi" din lume

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 21.03.2008
3500 de euro pentru 25 de kilometri. Acesta e pretul pentru care un turist ajuns la Baghdad este dus de la aeroport in Zona Verde.

Esential

140 de euro plateste un turist ajuns la Baghdad pentru fiecare kilometru parcurs in siguranta pe Autostrada Qadisiyah.

Unul dintre marile semne de intrebare ale celor care vin pentru prima data in capitala este legat de seriozitatea taximetristilor. Tarifele-capusa de peste 7 RON/km se gasesc la tot pasul in punctele cheie de intrare in Bucuresti (la gara sau la eroport, de exemplu), astfel ca multi prefera sa apeleze la bunavointa unui cunoscut pentru a fi transportat.

Tarifele din Bucuresti sunt insa unele acceptabile si perfect corecte in comparatie cu ce se intampla in alte locuri. Iar cel mai bun exemplu este Baghdad, capitala Irakului, unde un "taxi" care te duce de la aeroport in asa-numita Zona Verde, spatiul de siguranta maxima pazit de fortele coalitiei, costa 3500 de euro. Aceasta suma este platita de afaceristii care vin la Baghdad (intr-un numar foarte scazut, e adevarat) pentru o calatorie de circa 25 de kilometri facuta in mai putin de jumatate de ora pe asa-numita autostrada Qadisiyah care leaga cele doua puncte strategice importante.

Pretul unei astfel de calatorii este insa direct proportional cu pericolul la care se expun cei care apeleaza la acest tip de transport.

Si, pana la urma, nu vorbim de ceea ce numim noi in mod traditional "taxi". Este vorba de un mic convoi de masini blindate si de escorte care fac acest drum de mai mult ori pe zi si care reprezinta cea mai sigura cale de rulare in acea zona.

Este adevarat, exista si alte variante de calatorie, insa acestea sunt ceva mai dificil de imaginat pentru noi: "Poti sa urci intr-un taxi irakian cu un pistol in mana si ai sansa sa ajungi la destinatie cu doar 15 euro. Insa nu recomand acest lucru nimanui, in conditiile in care drumul este presarat de bande care rapesc si apoi vand turistii din vest teroristilor islamici pentru 200.000 de euro", sustine unul dintre cei care asigura o calatorie sigura spre Zona Verde din Baghdad.

In convoiul care duce afaceristii in Zona Verde exista cel putin doua masini si patru garzi de corp ex-militari ai coalitiei (de obicei americani, sud-africani sau britanici) care manuiesc cu mare precizie o gama intreaga de arme de foc puternice. Pentru o calatorie cat mai sigura insa, este nevoie de trei masini, doua dintre ele fiind intesate cu garzi de corp al caror rol este de a inlatura din cale potentialii atacatori.

Autostrada Qadisiyah fusese, pana la inceperea razboiului, marginita de palmieri.

Acestia au fost insa taiati pentru ca riscul unor atentate provenite din potentiala "sursa de camuflaj" sa fie redus la minimum. Locul palmierilor a fost acum luat de resturile masinilor-capcana "plantate" de teroristi-kamikaze in drumul unor turisti ocazionali sau al unor personalitati venite in vizita la Baghdad. De altfel, iesirea din Zona Verde este "pazita" de un indicator pe care scrie clar: "Are you ready for the next attack?" ("Esti pregatit pentru urmatorul atac?").

Via | The Guardian  

Comentarii (27)

  • schumacher13
    lool
    Foarte tare pacat k nu-mi pot permite....mi-as dori fff mult o excursie prin Baghdad.
    0 0
  • parjou
    welcome to hell
    ...ce bungee-jumping, ce sarituri cu parasuta.... vrei senzatii?... du.te in irak!
    0 0
  • intr un numar "foarte rar"?!? :D 1 0 5 7
    0 0
  • voldemort
    gun's hell
    tare faza cu "zona verde" si aeroportul din Bagdad..dar loool 3500 de euro imi achizitionez un mini-tank...in loc sa te temi unde ajungi,te temi pe unde mergi,nasol razboiul asta intesat tot cu arme care pana la urma vor face distrugeri in masa
    0 0
  • Mircea Mester
    sesizare
    Multumim pentru sesizare, s-a corectat. Alte informatii din stire au fost utile?
    0 0
  • nedumerire
    Cum sa-ti vina sa compari acum Baghdadul cu Bucurestiul? In oricare privinta. E fortat si de prost gust. Nici macar in gluma sa nu o faci domnule MM!
    0 0
  • Mircea Mester
    Baghdad
    Stimate domn, nimeni nu compara Baghdadul cu Bucurestiul. Recititi frazele de inceput si analizati inca o data semantica acestora.
    0 0
  • Buni banuti
    Am o idee buna pt bugetul Romaniei.Cunosc circa 350 de parlamentari,cam 300 de judecatori,si inca vreo 30 din guvernul actual,sia sa bonus cam 10.000 lingai care stau pe linga acestia.Deci daca bandele care rapesc si apoi vand turistii din vest teroristilor islamici pentru 200.000 de euro de caciula,noi ii dam cu 150.000 euro dupa cum urmeaza :350x150.000=52.500.000 euro,mai mult decit Ford pe uzina daewoo.si continuind cred ca aducem ceva banisori la buget si mai degrevam si bugetul d echeltuieli suplimnetare.,cu masa cazare,sporuri de radiatii.
    0 0
  • interesant
    numa k eu stiu k nu mai exista ron, doar lei ;)
    0 0
  • ptr. ufx
    asa cum exista USD exista si Dolari Americani, asa cum exista EUR exista si Euro, asa cum exista GBP exista Lire Sterline, asa cum exista RON exista si Lei. Dar domnul stie-tot dorea sa se simta bagat in seama
    0 0
  • gogulescu
    pt. ufx
    Exista RON nu mai exista ROL inainte de denominare erau ROL iar dupa au fost denumiti RON si se foloseste forma de RON sau Leu.
    0 0
  • Extraordinar articolul! Felicitari!
    0 0
  • deminij
    mai sunt 2 greseli
    ortografice:"de mai mult ori pe zi "
    0 0
  • nu e vb de aia da in fine ... ron e indicele la banca modiala ... mai corect e lei, cum se foloeseste in limbajul de zi cu zi k nu zici usd... zici dolari, de ex.
    0 0
  • dragos
    ufx las-o la punctu mort ;)
    0 0
  • de acord cu ufx
    clau si gogulescu, cand intrebi un vanzator cat costa un articol, el iti va raspunde 10 LEI, si nu 10 RON, pt ca nu e normal, RON este indicele care se foloseste pe piata bancara.... deci, ufx are dreptate :)
    0 0
  • lupu_vitezomanu
    a-ti distrus topicu'
    foarte interesant o discutie despre cum se spune ron sau leu...oau abia astept sa vad ce discutii mai pot aparea pe forum-uri!
    0 0
  • al13lea.wordpress.com
    gramatica
    toarăşu' lupu, "a-ti" distrus si gramatica... "a-ti" cam lipsit de la scoala =))
    0 0
  • taxi
    sa-i trimitem si pe taximetristii nostri sa-si faca si ei plinul sa nu ne mai jecmaneasca!
    0 0
  • alukard
    sal all
    tare articolul dar sincer nu vreau la bagdad taximetrist...stau mai bine la galati...asa ca ali dute tu frate sa faci bani acolo... :-D
    0 0
  • ghitza
    Doamne.... parca ati inebunit cu totii nu aveti ce face:))
    0 0
  • lolovici
    tarifele din Bucuresti sunt insa unele acceptabile si perfect corecte
    bai nene, cum poti sa spui asa ceva??? lasa taxiurile de firma, dar japcarii aia cu saptej de mii pe kilometru??? aia ce ar trebui sa faca primaria cu ei? imi pare rau ca inca exista asa ceva -in nici un oras civilizat nu mai mai vazut asa ceva.
    0 0
  • bubblegum
    ca sa vedeti mai bine ...
    pe bancnote scrie Lei nu Ron ... deci ?f. bun articol
    0 0
  • economia de piata
    Eu zic sa nu ducem toti parlamentarii de odata in Bagdad, oferta mare scade pretul. Mai bine in transe, iar ca sa fim sigur ii trimitem pe jos de la Aeroport in Zona Verde. Nota! Alooo "comentaristii" ce rol are Leul... RON.. cu stirea???
    0 0
  • chat
    nam curaj sa trec pe acolo.
    0 0
  • Super articol. As putea sa-l copiez pe un pliant pentru o suma de 100 de lei?
    0 0
  • raspuns
    mai eu sunt irakian in romania si vorba ta e gresita ca taxiuri in irak sunt atat de ieftine ... poate vorba ta despre un om care lea luat o firma de security ,.... in irak cu 5 lei poti sa pleci pana un loc departe cu 15 km sa stii ca eu sunt irakian ... cum am zis oate e o firma de security .
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru