A venit iarna! Centrul şi nordul ţării sunt sub zăpadă

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 26.11.2010
În timp ce regiunea sudică a ţării îşi menţine temperaturile relativ ridicate pentru această perioadă a anului, iarna îşi cere drepturile în nordul, vestul şi centrul ţării.

Potrivit colegilor de la Realitatea TV, ninge în judeţele Prahova, Gorj, Vâlcea, Hunedoara, Arad, Alba, Bihor, Cluj, Brasov, Sibiu, Mureş şi Harghita. Primele informaţii anunţă un strat de zăpadă de trei centimetri, iar DN 67C prezintă deja un strat de zăpadă de 5-6 centimetri în zona dintre localităţile Novaci şi Rânca. Odată cu apariţia temperaturilor scăzute şi a ninsorii, circulaţia s-a îngreunat semnificativ, iar o serie de autovehicule au ajuns în afara şoselei din cauza echipării cu anvelope necorespunzătoare şi neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.

MAŞINA TA ARE ANVELOPE DE IARNĂ?

În cazul în care nu aţi echipat autovehiculul dumneavoastră cu anvelope de iarnă, vă recomandăm să vă îndreptaţi spre prima vulcanizare cât de curând pentru a face acest pas important pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor din jur. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru autovehiculele cu o masă maximă autorizată mai mare de 3.5 tone, iar conducătorii acestor vehicule sunt obligaţi să monteze pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei – poliţia face deja controale în acest sens în toate zonele ţării.

De asemenea, este indicat să nu plecaţi la drum fără minimul de provizii în cazul unei situaţii de urgenţă. Printre acestea sunt incluse lanţurile de iarnă, o lopată, un sac cu material antiderapant, o pătură, alimente, o lanternă, apă, medicamente şi altele.

Dacă nu v-aţi cumpărat încă anvelope de iarnă, Automarket vă invită pe secţiunea dedicată a portalului nostru. CLICK AICI PENTRU A ACCESA MAGAZINUL ONLINE DE ANVELOPE AL AUTOMARKET.

INDICAŢII PENTRU SEZONUL DE IARNĂ

Odată cu aproprierea iernii şi a condiţiilor de trafic aferente, Automarket vă reaminteşte câteva indicaţii preţioase pentru sezonul rece. În primul rând, trebuie să vă asiguraţi că autovehiculul pe care îl conduceţi funcţionează corespunzător şi este echipat cu toate cele necesare unui drum în condiţii de iarnă. Vorbim de antigel cu o concentraţie anti-îngheţ, lichid de spălare a parbrizului anti-îngheţ şi de o baterie şi un sistem de încarcare al acumulatorului în perfectă stare de funcţionare.

De asemenea, trebuie ca sistemele de frânare, climatizare, iluminare şi direcţie să funcţioneze fără reproş. Cu excepţia condiţiilor de ceaţă, ploaie intensă şi viscol, nu este necesară folosirea proiectoarelor şi/sau a stopurilor de ceaţă.

În schimb, este indicat să utilizaţi în permanenţă luminile de întâlnire (nu poziţiile) şi să folosiţi de fiecare dată semnalizatoarele pentru a indica direcţia de mers. Evitaţi manevrele bruşte şi bruscarea comenzilor şi purtaţi în permanenţă centura de siguranţă.

FOLOSIŢI CU PRECĂDERE FRÂNA DE MOTOR!

Condiţiile de aderenţă scăzută ale drumurilor în sezonul rece obligă şoferii să utilizeze cât mai puţin frâna de serviciu şi să se concentreze pe frâna de motor. Desigur, vă reamintim că trebuie să aplicaţi frâna de motor într-un mod cât mai lin, pentru a evita un derapaj necontrolat, iar distanţa dintre vehiculul dvs. şi cel din faţă trebuie să fie cel puţin de două ori mai mare decât de obicei.

Meteorologii estimează că nu sunt şanse de ninsoare în sudul ţării până la începutul săptămânii viitoare. Ninsorile nu se vor exitinde în zilele următoare, ci se vor transforma în lapoviţă şi apoi în ploaie din cauza unui val de aer cald din sud.

Via | Realitatea.net 
Foto | Ciprian Mihai

Comentarii (8)

  • bogdan
    Nu inteleg de ce atata tam-tam, e prima iarna???? Nu a mai vazut nimeni zapada pana acum? Chiar sunt soferii chiar atat de prosti, incat sa nu stie ce sa faca atunci cand ninge? Sau e doar dupa modelul tot ce are potential de a genera bani e exploatat in toate felurile?
    21 2
  • Pentru soferi....
    "Cu excepţia condiţiilor de ceaţă, ploaie intensă şi viscol, nu este necesară folosirea proiectoarelor şi/sau a stopurilor de ceaţă."

    Va rog sa scrieti aceasta fraza pe un Banner daca se poate!!! Poate vor intelege macar o parte dintre cititorii care nu folosesc corect luminile autoturismelor pe care le conduc.Multumesc.
    23 0
  • problema e ca nu stiu ca le au aprinse pentru ca nu stiu ce simbolizeaza becurile din bord si nici ce fac butoanele, au impresia ca aprind proiectoarele si atat:) eu le atrag atentia in trafic si se uita la mine ca la poarta noua, habar nu au ca sunt aprinse... se prind abia cand le atragi atentia verbal, ca daca dai flash-uri au impresia ca ai ceva cu ei

    cat despre asta cu iarna, ce naiba nu sunteti obsinuiti ca toate stirile din Romania trebuie sa sune catastrofal, ca si cum acum vine apocalipsa?
    20 0
  • isterie pentru bani
    Bogdan e reclama la anvelope.. automarket se ocupa mai nou cu negotul de anvelope si fac si ei ce pot mai bine.. baga frica in oameni hai repede la magazin sa va cumparati gume la masina .. nu spun ca nu este bine sa ai la masina gume de iarna, dar parca e prea agresiva tendinta voastra de marketing..am inteles .. aveti anvelope de vanzare .. bravo dar ajunge..in fine.. pas la acest articol..
    12 1
  • culmea proiectoarele de ceaţă îţi reduc vizibilitatea în faţă, deoarece ele bat aproape, luminând puternic în botul maşinii şi creând diferenţe mari de contrast!
    cauciucuri de iarnă o să recomand la toată lumea! am văzut diferenţa pe pielea mea!

    sănătate şi drumuri bune!
    11 0
  • Subscriu la ideea lui ccmax
    Ar trebui la examenul auto sa fie intrebare ce inseamna martorul cu farul de ceata portocaliu indreptat in jos. Poate asa n-o sa ne mai paralizeze ochii toti neavizatii de pe soselele romanesti. Nu arata cool proiectoarele de ceata la Matiz si la Logan fratilor, tineti-le pentru ceata adevarata si viscol.
    6 0
  • iarna
    si daca vine iarna ce? fiecare se descurca cum poate, nu e un capat de tara. vorba lui bogdan, ce e prima iarna? si eu recomand cauciucurile de iarna, anul trecut a fost groaznic fara ele. a, si ar mai fi ceva: sa-si faca si statul datoria sa curete drumurile!
    6 0
  • crysti09
    Anvelope
    Fie ca va suparati fie ca nu eu tot va spun - preturile practicate de automarket la anvelope sunt NESIMTITE. Mai intrati si d-voastra in oricare magazin care comercializeaza anvelope si convingeti-va. Pe deasupra mai aveti si tupeul sa spuneti ca sunt 10% reduse.
    Numai bine.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru