Audi R8 rupe armistitiul

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 03.11.2006
Desi producatorii germanii au pus la punct o intelegere conform careia niciun model de serie nu are voie sa depaseasca 250 km/h, R8 vine in serie cu...301 km/h!

R8, modelul pentru care europenii se calca in picioare, va fi prima creatie de serie Audi care va depasi 300 km/h. Nu cu mult, insa V8-ul de 420 de cai va permite atingerea unei viteze maxime de 301 km/h.

Ei bine, acest mic amanunt ar putea reprezenta o mica problema pentru Audi. Asta pentru ca, in 1988, constructorii germani s-au pus la masa tratativelor si au stabilit un Gentlemen Agreement legat de faptul ca masinile sport care vor fi construite de acestia sa fie autolimitate la 250 km/h. Decizia a fost luata pe criterii legate de siguranta, capitol la care producatorii nu se descurcau prea bine acum aproape 20 de ani. Porsche este singurul constructor care nu a aderat la intelegerea germanilor, producatorul de supercaruri sportive nefiind ingradit din acest punct de vedere in ultimii ani.

Chiar daca restul modelelor din gama Audi vor continua sa aiba viteza maxima limitata, regula nescrisa dintre producatorii germani tinde sa cada rapusa de R8. Un purtator de cuvant al constructorului din Ingolstadt a afirmat ca “este absolut imposibil sa cenzurezi un supercar ca R8”.

Primii care au incercat o astfel de “evadare” au fost cei de la BMW, care au oferit clientilor interesati modele ca M5 si M6, care ajung la 305 km/h, fara sisteme de limitare a vitezei. Singurul impediment era insa un curs de conducere pe care BMW il organiza si pe care clientii erau nevoiti sa il treaca inainte de a primi cheile masinii comandate. Mercedes a continuat pe aceeasi linie, oferind optional, fara teste si examene obligatorii, modelele grupate sub sigla AMG cu viteze maxime intre 275 si 300 de km/h.

Audi R8 urmeaza insa sa fie primul model care ofera viteza fara limite in serie. Ramane de vazut ce au de spus cei din Grupul VW, al caror Bugatti Veyron incearca din rasputeri sa bata recordul mondial la viteza pentru un model de serie.

Comentarii (1)

  • YMihai
    cenzurat !!!
    ...cu siguranta astfel se vor putea urmari mai multe filmuletze pe Youtube : Audi R8 vs Porsche..., Yamaha YZF R1 Turbo vs Audi R8. Incitant !!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru