Cehia da in judecata UE pentru normele CO2

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 25.05.2007
Regulile stricte impuse de Uniunea Europeana impotriva emisiilor de CO2 au determinat Cehia sa actioneze in judecata Executivul european.

Guvernul ceh va actiona in instanta Comisia Europeana in legatura cu decizia institutiei de a reduce plafonul propus de autoritatile de la Praga pentru emisiile de dioxid de carbon aferente perioadei 2008-2012.

Drepturile de emisii de gaze poluante alocate Cehiei de catre Comisia Europeana echivaleaza cu 86,8 milioane de tone de dioxid de carbon anual in perioada 2008-2012, cantitate inferioara celei solicitate de catre autoritatile cehe, respectiv 101,9 milioane de tone. In perioada 2005-2007, Cehia a beneficiat de drepturi de emisii de gaze poluante pentru o cantitate totala de 97,6 milioane de tone, potrivit Mediafax.

Martin Riman, ministrul ceh al Industriei si Comertului, a declarat intr-un comunicat ca, "din cauza unui model de calcul complicat si a unor date eronate, Comisia Europeana a defavorizat Cehia in momentul distribuirii drepturilor de emisii de gaze poluante". De asemenea in comunicat se arata ca Executivul european nu s-a consultat cu autoritatile cehe cand a calculat nivelul emisiilor estimate pentru anul 2008.

Cehia este de parere ca reducerea plafonului pentru emisiile de gaze poluante ar putea avea un impact negativ asupra economiei, care traverseaza o perioada de crestere puternica, determinata in mare parte de beneficiile asociate aderarii la blocul comunitar, in mai 2004.

Cu toate acestea, Barbara Helfferich, purtator de cuvant al Executivului european, a declarat, la o conferinta de presa organizata la Bruxelles, ca executivul nu va renunta la aceasta decizie.

Sistemul de tranzactionare a drepturilor de emisii de carbon implementat la nivelul celor 17 de state care formeaza blocul comunitar, reprezinta principalul instrument al Uniunii Europene pentru combaterea fenomenului de incalzire globala si indeplinirea angajamentelor de reducere a poluarii, asumate in baza Protocolului de la Kyoto.

Primul stat comunitar care a actionat in instanta Comisia Europeana in luna februarie in legatura cu reducerea plafonului pentru emisiile de dioxid de carbon a fost Slovacia, iar Polonia si Ungaria se numara de asemenea pe lista tarilor care ar putea apela la o procedura similara.

Comentarii (5)

  • mihnea
    tari in ue
    parca eram 27..
    0 0
  • Sick Of It
    M-am saturat de toti si de UE, am intrat un UE si nu avem nici un avantaj, nici masini, nici credite de banca nu mai putem lua, sa ne kkm pe el stat Roman.
    0 0
  • Si in plus astia dun UE au si niste idei cat se poate de tampite, cea mai mare tampenie mi se pare procesul contra Microsoft. In plus mai cer ca din 2011 sau 2012 o scadere foarte mare a emisiilor de CO2 astfel incat media unui producator sa fie sub 130 g/Km (nu stiu exact in ce se masoara), dar nu au spus cum se calculeaza aceasta medie.
    0 0
  • Florin
    deci in concluzie ai comentat ca sa te afli in treaba . . .
    nu stii nici in ce se masoara nici daca e mult sau putin nici cand . . . nici cum te cheama . . .
    stii macar in ce tara te afli ?
    0 0
  • cehia my ass
    "Cehia este de parere ca reducerea plafonului pentru emisiile de gaze poluante ar putea avea un impact negativ asupra economiei, care traverseaza o perioada de crestere puternica"

    smf in economia voastra.. hai sa facem afaceri si sa murim de cancer toti..
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru