Codul Rutier se modifica!

De Robert Gherghe
Publicat Vineri, 29.06.2007
Codul Rutier va suferi cateva modificari legate de procesul de reexaminare a soferilor al caror permis a fost suspendat.

Cristian David, ministrul de Interne, a anuntat ca noul Cod Rutier va suferi unele modificari. Se cunoaste ca, in actuala versiune, Codul Rutier avea unele prevederi extrem de drastice si neintemeiate. Ministrul de Interne a anuntat ca a propus schimbarea conditiilor de reexaminare in cazul suspendarii permisului de conducere.

Aceste modificari se adreseaza soferilor carora le-a fost suspendat permisul de conducere. Versiunea initiala a Codului Rutier prevede ca suspendarea permisului auto conduce la obligatia unei reexaminarii a soferului in cauza.

In cazul in care unui sofer i s-a suspendat permisul auto pentru neacordare de prioritate si in urma acestei infractiuni nu s-a produs un accident rutier, nu va mai fi necesar procesul de reexaminare. Examenul pentru recuperarea permisului se va da doar daca in urma nerespectarii regulilor de circulatie s-au produs accidente grave sau daca soferul se afla sub influenta bauturilor alcoolice.

Ministrul de Interne mai propune, din nou, intelegerea amiabila intre soferii implicati in accidente usoare, propunere care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2008.

Reexaminarea se va face doar atunci cand abaterea are drept consecinta un fapt grav, un accident rutier, deci in acele cazuri in care se conduce sub influenta alcoolului, atunci cand nu se acorda prioritate, si se trece pe culoarea rosie a semaforului” a declarat Cristian David.

De asemenea, contestatiile soferilor privind suspendarea permisului de conducere, nu se mai depun la Poilitie ci la judecatorii, astfel procedura fiind mult simplificata.

[poll]70[/poll] 

Comentarii (35)

  • Modificari Cod rutier
    Nu e bine cu intelegerea amiabila. Politia era o autoritate constatatoare f.buna in fata careia Societatea de Asigurari nu comenta.
    0 0
  • intelegerea amiabila
    Si cum ramane cu orele pierdute (minim 4 ore) la politie pt o oglinda rupta, sau o portiera usor zgariata ?? Cand iti gasesti masina usor atinsa?? Sau cand un vecin te atinge usor ?? Sa fim realisti...
    0 0
  • magellan
    rosu
    ceeee cOloare? rosu?
    corectati-va fratilor textul! ca aveti 4 greseli in doar trei randuri.
    0 0
  • rescrieti aticolul
    Revizuiti articolul si terminati propozitiile fara sens
    0 0
  • intelegere amiabila+examen
    Intelegerea amiabila e buna in principiu, dar va lasa loc la abuzuri si/sau misculatii. Vine coloratul, da in tine, si apoi iti pune cutitul la gat sa zici ca tu ai dat in el.
    Cat despre examen... la cate catastrofe sunt in spatele volanului, mai degraba s-ar impune o reeexaminare a fiecarui sofer, periodic. Examen teoretic+practic.
    0 0
  • noname
    nosubj
    .. de aici deducem ca traim in romania ..h3h3h3 se stie!
    0 0
  • constantin
    jumatate de masura
    ar fi trebuit prevazute si modaliaztile de solutionare a unei tamponari usoare asa cum este si in UE si nu sa stai la coada si la politie si la asigurari. In plus daca am casco si in urma furtunii a cazut de pe acoperis mortar sau o creanga din pomul de pe strada de ce sa merg si la politie? nu este accident rutierf. sa constate asigurarile si asat bastza. de ce se complica politia cu acte declarfatii in plus etc etc. ? despre asta ministrul in cauza nu spune nimic tace. de ce oare? de ce nu ne conformam si la todele din UE, si ne acomodam după ei in general doar la masuri restrictive sanctiuni impozite taxe etc.??
    0 0
  • ete fleosch
    nu sunt de acord
    acum toti tampitii care au pierdut carnetul il pot recupera mult mai usor, nene il iei greu si il pierzi usor, intrebarea este CE AI FACUT DE L-AI PIERDUT? asta e daca nu sti sa conduci nu merita sa ai carnet, si constarea amiabila e binevenita, m-am saturat sa umblu toata ziua pentru niste zgarieturi produse de altii
    0 0
  • hmm
    „Reexaminarea se va face doar atunci cand abaterea are drept consecinta un fapt grav, un accident rutier, deci in acele cazuri in care se conduce sub influenta alcoolului, atunci cand nu se acorda prioritate, si se trece pe culoarea rosie a semaforului” a declarat Cristian David.
    deci nu inteleg nimic.daca trec pe rosu si nu fac accident dau examen sau nu??!!pls explicati-mi si mie
    0 0
  • Nu, nu faci. E o tampenie: sa facem prostii, si nu platim decat daca moare cineva din asta.

    O intrebare: se aplica retroactiv? adica daca acum o saptamana mi-au retinut carnetul desi nu a fost niciun accident, mai trebuie sa dau testul sau nu?
    0 0
  • gicatt
    pt ionut
    nu mai trebuie sa dai examen daca astepti pana intra ordonanta in vigoare.
    0 0
  • ...
    sincer...chestia cu examenul mi se parea o cretinatate...erau niste intrebari care nu aveau nici o legatura cu mersul pe strada...eu unul as da examen practic..degeaba stii decretul daac nu il aplici...cat despre accidente usoare..e mai bine cu politia...parerea mea...daca o sa fie cu intelegere..or sa se bata astia in strada..ca asa e in romania..
    0 0
  • Daca imi lovesc masina de un stalp in parcare, cand fac o manevra cu spatele, de ce trebuie sa merg la politie? tre sa constate ei ca am fost prost si sa mi dea si dovada? :))
    0 0
  • sfantu
    pt. toti
    fratilor nu vai mai bateti capul cu orice kkt toata politia rutiera e o mare caterinca...
    0 0
  • sercom srl
    DAr de ce nu se schimba si modul de PLATA al AMENZILOR ???
    Daca tot se schimba pe ici, pe colo, DE CE nu si in alte parti, mai..."sensibile" ???
    Intotdeauna cand se face cate o modificare, se justifica prin "alinierea la normele europene"
    In care alt stat european un POLITIST mai are DREPTUL de a "pune mana" pe banii unei amenzi / contraventii ?
    Cine stie, inclusiv DL . MINISTRU sa ne dea UN EXEMPLU de tara europeana care are o prevedere similara !!!
    Exista atatea posibilitati de a efectua plati (banci, cec, trezorerii,etc) incat NU mai lipsea sa se poata face "plata" si la politist !!!
    Pana atunci recomandam "mai marilor" din Ministerul de Interne sa prevada ca uniforma politistilor sa includa "o curea mai lunga", ca acestia pe masura ce le "intra" amenzile in "nivelul individual de trai", sa poata sa mai "slabeasca" cate o gaura de la curea !
    Continuati...
    0 0
  • ca la noi
    In conditiile in care numarul accidentelor provocate de indisciplina, cretinism si teribilism creste, era evident necesara o relaxare a codului rutier (pe aceste minutate plairi carpatine)... Mai ales avand in vedere "patura sociala" din care fac parte majoritatea vinovatilor.
    Ma intreb cand se vor publica statistici care sa cuprinda cauzele accidentelor, cauzele sanctiunilor acordate si lipsa de corelatie dintre acestea, adica incapacitatea si incompetenta politiei romane in a PREVENI accidentele. In fond, politia lucreaza pe bani PUBLICI!
    Marea majoritate a accidentelor se datoreaza nerespectarii unor reguli elementare (vezi sportul national - taierea curbelor), in timp ce majoritatea amenzilor sunt pentru depasirea vitezei legale (e comod de stat in masina cu ochii pe radar...)...
    0 0
  • sa fim seriosi
    sa fim serioso fratilor.Noul cod rutier este foarte bun desii nu ne cinvine de multe ori.Pana anul trecut ne puteeam trzii cu tot prostul pe contrasens dar acum se gandesc si eu de doua ori Probleme cu noul cod rutier au micii Schumacheristi care se grabesc fara rost.Fratilor s-au infiintat cluburi de racing,sosele lasatile profesionistilor sau mergeti la pescuit cu taxi
    0 0
  • trafic nefunctional in Bucuresti,indiferent de legi
    Indiferent de legi si soferi,in zilele lucratoare,ziua Bucurestiul va avea un trafic nefunctional 70%.Cauza:drumuri subdimensionate,masini parcate pe carosabil ( pe sos Pantelimon din 3 benzi doar 1-a e functionala).In America,pe carosabil parcheaza numai posta si politia,nici macar taxiul nu te asteapta stationat in strada,se duce in spatele blocului.
    0 0
  • cum adica?
    Politia previne???? Chiar si schimbarile indeamna la sfidarea legii! Poate ai noroc si scapi! Cum adica sa treci pe rosu si sa capeti carnetu inapoi fara un examen mai serios decat primul?? Cum adica sa "tai curba" sa provoci accident si sa fi compatimit... doar esti prim-ministru...
    0 0
  • atentie ce zic
    atentie
    este ffbine.pentru ca se reeczamina la orice prostie si prosti facem toti numai faptu ca dai examen este naspa parca asi fi cazut prima oara sala cind am dat de carnet cu tote ca am luat din preima mi se pare mai corect cu urmare de accident sa dai sala voi nu credeti ca si asa merg cu frica in sin tot timpu si plus de asta doar suspendare este destul de drastic pentru mine care fara carnet sunt o epava si nu mai poti face o gluma pe seama cuiva care nu a luat sala ca miine ai putea da si tu la cea mai mica ne atentie....
    0 0
  • reexaminare
    problema cu scoaterea reexaminarii e un lucru beton ca nu mai esti nevoit sa mai pui burta pe chestionare,ca din prima nu cred ca treci testu,si cum e criza asta de timp...Daca mi-au luat permisu pentru depasire nereg. pe 1 iunie mai merg sa dau testu?
    0 0
  • da, mai dai examen pt ca atunci inca era in vigoare legea veche
    0 0
  • Drum european
    sa specifice foarte clar in "noua" lege daca pe drumurile europene care strabat localitatile, este obligatoriu sa avem faza scurta in functiune. Asa cum e acum e foarte ambiguu.
    0 0
  • Anamaria
    Deja....
    nu mai stiu ce sa cred... La inceputul articolului spuneti una, la sfarsit alta. Mai exact "In cazul in care unui sofer i s-a suspendat permisul auto pentru neacordare de prioritate si in urma acestei infractiuni nu s-a produs un accident rutier, nu va mai fi necesar procesul de reexaminare." "Reexaminarea se va face doar [...] atunci cand nu se acorda prioritate, si se trece pe culoarea rosie a semaforului". In concluzie...se face sau nu reexaminare????
    0 0
  • ...
    degeaba se modifica.
    chiar daca s-ar modifica tot codul rutier, din nou, tot nu va fi disciplina pe strazi.
    mai bine ar modifica valoarea amenzilor, si sa fie atat de mare , incat sa te doara buzunarul si cand "dai spaga" pentru cea mai mica contraventie.
    asa rezolvam si problema cu traficul si cea cu poluarea, ca nu mai scoatem masina din parcare!!!
    0 0
  • Raluuu
    codul asta mama lui
    Cand intra in vigoare ordonanta asta de urgenta care exclude reexaminarea ?
    1 0
  • de cacat
    da-o dracu de lege ca si asa nu o rspecta nimeni si asa politai fac ce vreau ei cu legea o aplica din burta ,daca l-ai intreba din codu rutier ti-ar spune ca il iei la misto si te mai si amendeaza , fuck them
    0 0
  • codul rutier
    toata lumea stie sa-si dea cu parerea fratilor,dar mai invatati si limba ROMANA.Peste tot gasesti cuvinte care nu stie nimeni de unde,din ce limba se trag : ex.Schumacheristi,fortza etc.Un sfat daca-mi permiteti:invatati,respectati si conduceti cum trebuie.adevarat ca trebuie sa se umble mult la naravurile politistilor(intelegeri ,mita dar mai ales la vocabular la felul de a vorbi cu participanti la trafic).Vrem sa ne aliniem la standardele europene hai s-o facem cu totul.Sa vorbim si de condusul de noapte cand foarte multi fabar nu au ca masina este dotata cu doua faze de lumina in partea din fata (faza scurta si faza lunga)stiti cand se folosesc nu? Imi cer scuze daca am plictisit pe cineva.
    0 0
  • codu rutier
    nu este respectat
    0 0
  • daniel
    reexaminarea
    buna!!am fost prins circuland fara permis de conducere fapt pt care am luat 6 luni de condamnare cu 2 ani de reabilitare ... akum ca au trecut cele 6 luni pot sa dau de carnet ??
    0 0
  • marius
    permis
    pt depasirea coloanei pt cat timp se suspenda permisul???
    0 0
  • nyc_romania
    am trecut pe rosu
    am trecut pe rosu mi lau suspendat pe o luna e foarte aiurea inainte nu era asa treceai pe rosu aveai amenda e mai bine asa....;) da ce sa mai Asta e Romania Fratilor
    0 0
  • marius
    ex auto
    am dat examen de 3 ori pentru carnet de conducere [am picat ]nu stiu cit se plateste taxa urmatoare
    0 0
  • fratilor am si eu o antrebare....am fost prins an 2008 conducand autoturismul meu an stare de ebrietate de 2 ori antr-o seara am primit 2 anii si 4 lunii suspendare la permis....se poate face ceva sa al obtin mai repede1?....fiinca aia este meseria mea...painea mea....mai am de ispasit pana an 29 august 2012
    0 0
  • ma refer la vreo lege....unde trebuie sa ma interesez la procuratura la judecatorie1?...habar nu am
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru