Comunicarea între maşini ar putea reduce blocajele în trafic cu 40%

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 13.07.2011
Cercetătorii lucrează la o tehnologie care va permite maşinilor să comunice între ele. Tehnologia va reduce blocajele în trafic cu până la 40%.

Esential

40 de procente este rata cu care s-ar putea reduce numărul blocajelor din trafic dacă s-ar implementa sistemul de comunicare între maşini.

Nu vor mai trece mulţi ani până când vom asista la o comunicare directă între maşinile pe care le conducem. Cercetătorii Universităţii din Bolognia au dezvoltat un sistem care permite maşinilor să interacţioneze informaţional în timpul deplasării şi să reducă astfel considerabil numărul accidentelor. Mai mult decât atât, tehnologia ar putea reduce blocajele din trafic cu aproximativ 40%, bazându-se pe un suport informaţional oferit de celelalte maşini blocate în trafic.

Deşi sistemul a fost experimentat până acum doar pe computer, cercetătorii intenţionează să demareze şi o sesiune de test reale, în colaborare cu Toyota, dincolo de Ocean, în Los Angeles. Maşinile se vor conecta prin wi-fi şi vor trimite alerte ori de câte ori viteza se modifică brusc. Alertele vor fi recepţionate de ceilalţi participanţi la trafic şi vor fi multiplicate pentru a informa cât mai multe automobile.

"Permiţându-le automobilelor să comunice vom putea fi informaţi despre ce se întâmplă la kilometri distanţă.

Tehnologia actuală este capabilă doar să perceapă fizic un obstacol", a declarat unul din profesorii care au lucrat la proiect.

Tehnologia aflată încă în stadiu incipient ar putea fi instalată în maşină cu ajutoul unui sistem special sau chiar prin intermediul unui telefon mobil.

via | autoblog

Comentarii (2)

  • mda,var. de romania
    la noi sint statiile cb...si nu costa o avere
    0 0
  • da, dar nu stie nimeni unde esti, cu sistemul asta masinile vor comunica intre ele si vor comunica cui trebuie pe unde mergi si cand :), ca poate iti uiti telefonul acasa si nu mai poti fi "protejat" cum trebuie :))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru