Cum copiaza chinezii?

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 06.02.2007
Masinile chinezesti sunt copii fidele ale unor modele occidentale. Va prezentam cateva exemple mai mult decat elocvente de plagiat.
China este patria plagiatului si a copiatului. Companiile occidentale au avut de multe ori probleme din cauza produselor chinezesti contrafacute.

O noua tendinta venita din spatiul economic chinez este plagiatul auto. Producatorii auto din Europa sau Statele Unite descopera cum propriile modele apar si in „versiunea chineza”. Daca la inceput, companiile chineze preluau elemente de la mai multe modele si le asamblau, acum au ajuns sa faca practic copii fidele ale unor modele occidentale, astfel incat in unele cazuri nu le poti deosebi de varianta originala.

Spre exemplu, producatori auto ca Shuanghuan Auto sunt acuzati pentru CEO, copia modelului BMW X5 sau pentru limuzina Hongqi’s, copiata dupa Lincoln Town. Una dintre cele mai evidente copii este SMA Shanghai Maple, practic identic cu Audi S4 cabrio. Producatorului chinez CMEC a creat o clona pentru popularul Smart Fortwo iar aceasta a fost cireasa de pe tort. Intentia chinezilor de a se folosi de imaginea marcii occidentale este clara in acest caz.
Chiar si numele, City Smart, arata ca drepturile de autor au fost grav incalcate. Reprezentantii companiei chineze au declarat ca partea frontala si portbagajul au elemente diferite, ceea ce inseamna ca City Smart nu este o copie. Trebuie mentionat ca acest model se vinde deja pe pietele din Ungaria sau Marea Britanie. Dar lista nu se termina aici: General Motors s-a trezit cu o copie exacta a modelului Chevrolet Spark iar semnatarul chinez este compania Chery.

Toate aceste lucruri au si o latura pozitiva. Oprirea invaziei chinezesti pe piata auto din occident poate porni tocmai din faptul ca producatorii orientali construiesc doar modele contrafacute. Marea problema apare pe pietele emergente, unde potentialii clienti s-ar putea inclina spre plagiatele chinezesti , mult mai ieftine si de calitate indoielnica.

Comentarii (39)

  • marfa
    mi-ar place si mie un bmw x5 dala copiat:)) sa ai pun masca d bmw si siglele =)) sa ma laud k am :))
    0 0
  • MB 760LiA AMG TFSI M Power
    Chinezarii
    Luati de cumparati ca e....... .bune .almanahele..............
    Sloganul" mananci la noi si mori acasa" ( pe drum ) e f bun !!!!
    0 0
  • Lucian
    Super tari chinezii...li se rupe :))
    Nu pupam noi asa masini misto si ieftine, ca da Tariceanu ban la import :))
    0 0
  • ESTE - pentru makuu
    Sa stii ca CEO asta e de vanzare si la noi :) deci poti incerca faza cu siglele:P
    0 0
  • Rolls-Royce
    Nu stiu, ori mi se pare mie, ori chiar asa e, dar copia lui Rolls arata mai bine ca originalul... cel putin e ceva mai interesant!
    0 0
  • Audi
    Ceva AUDI A seis cu clima bizonica nu fac?
    0 0
  • zoloft
    HA
    asta cu clima bizonica ;) e numai pentru cunoscatori :))))
    0 0
  • Cetatean roman
    Pe cand Loganul...
    Poate au timp sa "copieze" si faimosul LOGAN, asa vor fi cunoscute chiar in toata lumea (sic!)...
    0 0
  • copy
    stai sa vezi cind o sa ne copieze si femeile
    0 0
  • cosmin
    marfa
    nu copiaza jafuri asa ca loganul nu ca fii copiat:)))))))))))))))))
    0 0
  • DayWalker
    Pret
    Stie careva pretul la smartul chinezesc?
    0 0
  • plagiatul
    cititi biblia ... acolo se arata clar cum terra va fii dominata de ,, rasa galbena ,, !!! in tot !! ce ne mai miram ca EI copiaza niste biete carpe sau fiare ce se numesc autoturisme !!
    0 0
  • plagiat
    Pe acelasi principiu putem spune ca toti copiaza...
    Toate au 4 roti, un motor, un volan.. etc etc...
    0 0
  • Nici nu ma mai mir
    Intr-o piata de desfacere ca Romania lucrurile chinezesti sunt ca la mama lor acasa, stau comod in fotoliu si se relaxeaza la o tigara. Ceea ce e grav este faptul ca desi am intrat in UE si "s-au scos taxele" nu vad cum lcd-ul pe care mi-l doream s-a ieftenit considerabil. Si stiti ce ma revolta? Ca desi scrie philips pe el tot la chinezi e facut... asa ca...
    0 0
  • Parca mai scrise unu ceva asemanator
    Mah, parca am mai citit acu' vreo doua luni cam acelasi lucru. E drept nu era vorba de exact aceleasi modele da ideea era tot asta. Pe baniinostri.ro parca. Si era mult mai complet articolu'

    Asta-i. Bafta la... inspiratie
    0 0
  • derzis
    Smart
    Care e Smart-ul original... ca nu prea se deosebesc deloc cele doua masini...
    Astept Loganul chinezesc ca mai prost decat al nostru insemna sa fie carutza :))
    0 0
  • viatafarademoarte
    shifting values...
    Da, deci cum ziceau Vlad si Alex mai devreme, "Toate au 4 roti, un motor, un volan.. etc etc..." si "Ca desi scrie philips pe el tot la chinezi e facut... ", chinezii s-ar putea sa ne serveasca o lectie pentru care se pare ca a venit timpul - la ce bun sa platesti bani pe marca?
    Pana la urma, e un produs care satisface o nevoie si dupa aproape suta de ani de marketing, advertising, bla-bla, samd, a venit momentul sa realizam ca un mic procent dintre noi face o gramada de bani pe spinarea lipsei de judecata dreapta a majoritatii.
    Ca adica, daca io, om, trebuie sa ajung din punctul A in punctul B, cu ce ma duce mai bine un Jaguar sau un Bugatti, de ex., decat o masina mainstream? A, ca vreau sa par mai "adevarat" (shmecher, tare, meseriash, boier etc, name it)?
    Frumusetea si Adevarul pornesc din suflet. Restul sunt carje.
    Noi sa fim sanatosi!
    0 0
  • AndreiRN
    Copiatu
    Copiatul sa facut de cand e lumea si pamantul. Doar avocati si birocrati fac gura mare ca isi pierd din painea nemuncita. Majoritatea romanilor au copiat cate ceva de pe net di nu au avut probleme cu constiinta. Chinezi sunt pusi pe munca si calea cea mai usoara este reverse-engineering.
    Acuma orezul al lor ar fi?
    0 0
  • Alt cetatean
    Copiile
    Pentru Cetateanul roman...il anunt ca in general copiile se fac numai dupa marci celebre sau dupa ceva genial, asa si in pictura sau alte domenii artistice!...cit despre acea masina facuta la Pitesti, al carei nume nu vreau sa-l pronunt din motive personale foarte serioase, nu se va gasi nici un copiator pentru ca este ceva banal si urit...
    0 0
  • urasc chinezariile
    N-as cumpara o mashina d'asta chinezeasca nici cu 10 lei (vechi), urasc chinezariile astea iefine, n-as putea sa cumpar o masina facuta de niste oameni care n-au pic de imaginatie, niste roboti fara pic de creativitate. Daca stai sa te gandesti, in ziua de azi, masina pe care o conduci ar trebui sa te reprezinte, macar in mica parte, ceea ce esti, ce gandesti, cum vrei sa fii vazut. Sa cumperi o masina de asta nu faci altceva sa zici decat ca esti un papagal. Zero respect pt firmele chinezesti de costruit autovechicule (sau cine stie ce pocnitori or fi alea)
    0 0
  • pana de ideii
    Mda...vad ca e mare pana de creativitate in china
    0 0
  • cosmin
    copiat???bravo lor
    bai fratilor macar aia copiaza dar copiaza bine adica sunt lucruri bune chiar daca sunt copiate.noi ce facem?logan ??pa dracu tot de altii e facut si ala vai mama lui.am facut dacia nova in 96' proiect romanesc 100% si a fost dezastru ca si lastunul si alte cele.Asa ca chinezariile sunt bune!!!

    Nu va mai bagati in seama aiurea astia care ziceti ca nu ati cumpara...vedeti lungul nasului ca stiti vb aia "pisica unde nu ajunge ii pute"

    Numai bine
    0 0
  • Bogdan
    Tampitule
    Pentru viatafarademoarte. dar daca vine un nenorocit de sofer care isi ia carnetul pe pile si pe spaga si intra in tine iar tu fiind intro masina din pozele de mai sus te crapi in in 10. ati auzit de testele NCAP voi astia smecheri???? viata are prioritate SIGURANTA ,DOMNILOR !!!!
    0 0
  • urat topic
    referitor la raspunsl anterior foarte urat limbajul cat despre testul euro-ncapa nu stiu cum sa spun dar ala e egal sa nu zicem cu 0 dar e cam egal cu 10.Si stii de ce?pentru ca stelele alea sunt degeaba si impactul frontal la fel.Impactul frotal se face la 64km din cate stiu eu.Pana aici nimic iesit din comun.La viteza de 64km/h se culeg informatii care sunt din ce in ce mai "buna".Sa iti spun un lucru bogdan daca tu mergi cu 64km/h si pe sens contrar vine altul cu 64km/h din legiile fizice vitezele se aducna asa ca rezulta o viteza de 128km/h impact frontal intre 2 automobile si pot sa fie ele cu 6 stele euro ncap ca se fac zob.si inca un lcuru toyota yaris a luat 5 stele iar bmw x5 tot 5 stele daca aceste 2 masini s-ar izbi una de alta la faimoasa viteza de 64km/h sa nu zicem de 100km/h una si alta atunic yarisul e facut bucati.Si in concluzie la ce ne foloseste testul euro ncap?
    foarte putin.
    0 0
  • gusturi proaste
    Eu cred ca astia artrebui sa fie omorati sau daca nu la canal cu ei. Ala de la BMW se chinuie 5 ani sa scoata un produs si vin galbejitii aia si in 2 luni scot o copie dupa cea mai reusita masina din lume, astia trebuie sa dea faliment in maxim un an.Sunt niste paraziti auto.
    0 0
  • CEO
    CEO este din spate copie 98% a lui BMW X5, pretul insa este cam la 35-40% din cel al unui X5, si masina vine cu instalatie de gaz Mitsubishi (cel mai probabil tot copiata).
    S-a dus vremea adidasilor "Mike", urmeaza sa luam masini SMATR sau AUID.
    0 0
  • facatura
    Stati linistiti.Loganul nu poate sa fie copiat.Mai urit nu poate sa fie.
    1 0
  • anonim
    jeguri
    taranii astia de chinezi galbejiti, au un tupeu iesit din comun; ar trebui interzisa comercializarea unor astfel de produse pe piata europeana
    1 0
  • periculosi
    ati facut cmva un drive test in teren cu un CEO. Sa-l vedeti cum merge pe aratura sau in teren greu ? Incercati si asa comparatia cu un X5. CEO E NET SUPERIOR. In primul rand sasiu zdravan si apoi lipsa totala a sistemelor de asistare a tractiunii. CEO e un fier brut intr-o cutie aratoasa copiata dupa X5, HONDA si TOYOTA. Pe ici colo mai gasesti si un LEXUS. Din toate cele enumerate mai sus doar TOYOTA il intrece la TOATE categoriile. Instalatia de gaz este Italieneasca VAREZE si este cu sistem de injectie de gaz multipunct asistata de calculator. Oricum asa, copiind alte modele au facut cariera si au ajuns imbatabili si japonezii... doar ca s-au miscat si se misca mai incet decat miliardele de chinezi infometati care se bucura pt un pumn de orez.
    0 0
  • AndreiRN
    Oameni MUNCITORI
    Da, romani sunt ff cunoscuti peste hotare pt rasismul lor si pt o gandire ingradita de prejudici si asta se reflecta perfect aici.
    Chinezi muncesc din greu si din ce in ce mai technologic. Romani muncesc din ce in ce mai ineficient si au ajuns sa dea hartie din mana in mana si sa importe pana si painea cea de toate zilele. Am auzit de o intreprindere particulara de sticla artizanala care sa mutat din romania in china datorita kktului primit de la guvernul care reprezinta majoritatea populatiei. Daca nu va puneti pe munca or sa va emigreze copiii cei mai isteti in CHINA ca acolo exista libertatea de a produce. Universitatile chineze produc un milion de ingineri pe an. Ingineri mai timizi acuma dar se vor maturiza si sa vezi tu produse revolutionare atunci.
    Romani nu au mai fost in stare nici macar o Mobra sa faca. Cozi de matura stiti sa faceti?
    0 1
  • cu coreenii e la fel
    decat sa dau banii pe un mertZ cu interior taiwan, mai bine un ceo. macar la astia, cat dai pe el atat face, nu ca la EUropeni: bani gramada si calitate nexam. Hai sa traim....!
    0 1
  • bazatu
    cica masini si chinezii
    la ce ii tot laudati pe chinezii aii atat ...cica sunt buni la ce fac .. si MAI ales cica "pardon" universitatile chineze produc un milion de ingineri pe an .. care "ma scuzati" fac ce? cioplesc scobitori???? la cata populatie si cata foame e in china... tot mai bine e la noi cu "golanul" nostru si cu modul nostru de viata romanesc! e rau cu rau dar e mai rau fara rau spunea o maxima:)!
    1 0
  • parere gresita
    "tot mai bine e la noi cu "golanul" nostru si cu modul nostru de viata romanesc! " ce i asa de bine cu golanu nostru care i unu mai smecher decat celalalt. noi stam si ne place carcoteala, privitu la tv si asteptam sa ne dea UE cu salarii europene in cap ptr servicii de tot jegul. Ei asta nu se va intampla niciodata. Cultura noastra e sub orice critica. noi faceam case de chirpici si in 1960 pe cand chinezii aia rai buni cum or fii au o civilizatie ... ca au inceput cu stangu ...prin plagiat, treaba lor - prost e ala care da nu ala care cere. ca romanii nostri nu au copiat nimic, absolut! noi nu vom trai niciodata bine din cauza imbecilitatii ce se perpetueaza si chiar se amplifica, unu mai smecher si mai nesimtit decat celalalt. sa nu intram in polemica. parerea mea e ca ar trebui ori sa fie amendati ori sa plateasca proprietarului ideii si conceptiei procent din ce vand. ar mai fi multe de spus despre draga noastra natie...plina de calitati
    0 0
  • Florin
    Despre chinezi...numai de bine
    Oameni buni, lasati pe chinezi in plata cui trebuie. Sint o natie fara creativitate si imaginatie, indobitocita de comunism, nu sint in stare sa gindeasca nimic daca nu li se spune. Nu vorbesc din auzite, am avut de-a face cu ei in mod direct. Nici sa copieze nu sint in stare. Am lucrat pentru un centru de r&d in electronica, la o companie europeana, care apoi a fost vindut (banii multi au inclinat balanta) catre o companie chineza in plina campanie de expansiune pe piata europeana. Imediat au preluat controlul si toate proiectele au fost scrutate pentru a profita la centrul lor din china de tehnologia achizitionata si a face cit mai repede ceva de vinzare (era vorba de alimentatoare in comutatie cu performante mult peste media pe industrie, erau o multime de patente europene si americane inglobate in ele, ieseau scumpe dar bune). Nu au fost in stare sa inteleaga schemele electronice si conceptele. Dupa ce au ajuns la concluzia ca nu inteleg au dat-o pe partea cealalta: nu cumva noi ne batem joc si ce facem e o prostie, din moment ce lor nu le iese copia? Nici dupa ce le-a fost explicat ce si cum tot n-au inteles conceptul pe baza caruia sa dezvolte, au inteles doar cum sa faca sa mearga ce copiau. Ceva mai tirziu, peste ani, IBM si DELL retrageau de pe piata niste alimentatoare de laptop care cam luau foc. Probabil si-au invatat lectia cu ieftin si bun.

    Ideea lor de copiere este ca oricine poate copia orice daca are timp si bani. Se spune despre sistemul de invatamint chinez ca e bun. Realitatea dovedeste ca nu au gena istetimii, sint lucruri pe care nu le pot pricepe indiferent cit timp de studiu ar avea la dispozitie. Se lauda ca au lansat satelit si racheta in spatiu, au plagiat legal contra bani tehnologia ruseasca.

    Pentru ei singura idee calauzitoare este profitul, foamea mare, nu stiu ce inseamna calitatea si respectul fata de client. Lipsa de scrupule in ceea ce priveste plagiatul in industrie dovedeste ca sint o natie fara pic de respect fata de munca, muncesc prosteste, in disperare. A plagia inseamna a ridiculiza munca de creatie a celui pe care il copiezi, recunoscind totusi valoarea originalului din moment ce-l copiezi si recunoscindu-ti neputinta de a face ceva original. Nu cred in invazia galbena in industria auto. Trebuie sa ai mintea plecata cu sorcova sa cumperi un produs de care depinde viata de la chinezi. Cine are bani de o masina nu va cadea in capcana galbena. Poate vreun pensionar sa-si faca iluzii ca isi ia din pensie un Chery in leasing si ii mai ramin bani si de intretinere. Nu sint la curent, dar eu cred ca masinile lor nici nu vor fi omologate in Europa, ca de america nici vorba.

    Ne lamentam ca am dat-o in bara cu poluarea in lumea buna, dar realitatea este mai grava. Chinezii abia acum descopera masina, sint 2 miliarde care incep sa-si permita 4 roti, bune sau rele. Credeti ca le pasa vreun pic ce fel de cotinetze fac si ce e aia poluare? Sint exact ca niste termite, devoreaza si pleaca. Vor devora resursele fara sa le pese de consecinte.

    Si in incheiere un exemplu de bun simt si maniere ale rasei galbene. Eram in europa intr-un hotel oarecare, coboram catre restaurant sa iau micul dejun. Am fost depasit de un grup enorm de chinezi care voiau sa coboare toti odata (era un autocar parcat afara, deci cam 44 persoane). Mai sa rupa cablurile la lift, au tabarit pe scari, sa rupa balustrazile. Cind am ajuns in restaurant am avut o imagine de cosmar desprinsa din documentarele Discovery despre furnici si termite: chinezii devorau in picioare tot bufetul, mezeluri, omleta, cascaval, fructe, sucuri, cafea (una tzipa ca se oparise cred cu cafeaua), prajituri, ceai, tot. Nu va puteti inchipui ce resturi puteau fi pe jos, mincau tot cu miinile si fara farfurii. Unii dintre ei nu mai apucasera fructe si deja trecusera la fructele de plastic din cosurile decorative de pe la geamuri.
    Chelnerii (germanici) erau perplecsi, imobili, cu privirea pierduta, urmarind acest spectacol grotesc.
    1 0
  • romanii copiaza si ei
    ma uit la bannerul din stanga, e 80% copiat
    0 0
  • E jale cu chinezii
    Adevarat..sunt curios cine a fost in China,sa vada cat de rai pot fi..trag de tine in magzine dc nu cumperi ceva de la ei, am vazut femei pe strada care de trag de par...se injura si se scuipa..Si btw..in hotel de 5 stele in Beijing se suipa pe jos...mocheta groasa de 10 cm...si ei pur si simplu flecmeaza( explicatia ar fi de la praful-nisipl din desertul Gobi care vine peste oras) si il inhaleaza oamenii..insa de la asta pana a scuipa pe jos chiar in restaurant...fratilor...nu le mai tineti partea ca nu are nici un tost.Sa ne fereasca D-zeu de invazia lor...ca vb aia..trec ca termitele si ramane prapat.La ei nu exista bun simt ...educatie...sunt morti de foame si fac orice...fara scrupule.Imitatiile sunt ptr amarati,ptr wanna-be...etc.Parerea mea
    1 0
  • AndreiRN
    pt Liviu
    Am cativa prieteni care au fost in China si s-au intors fff incantati. Mi-au povestit ca era de o curatenie exemplara si cand unul din ei a aruncat mucul de tigara pe jos a fost atentionat sa-l puna la gunoi. Eu personal am fost in Romania si este o mizerie sa fugi. Si nu numai mizerie fizica dar si una umana. Oameni sunt tristi si trasi la fatza si soferii fff stresati, nerabdatori si nepoliticosi. Am vazut si femei si barbati beti pe strada de nu se mai tineau pe picioare. In autobuze lumea miroase de parca nu sa inventat apa si sapunul. La femei era si mai groaznic. Pt $5 primeai un BJ. Dar realitatea isi spune cuvantul deoarece chinezi prospera si se inmultesc si poporul roman scade de la an la an. Pleaca? Se atrofiaza de viata buna?
    0 1
  • Cristi
    Pt Liviu... ce sa-ti spun eu tie.. acuma in pregatirile pentru olimpiada.. au cursuri de stat la coada civilizat, fac cursuri sa nu injure pe stadioane, sunt "obligati" cu amenzi mari sa nu mai scuipe in public,ci in cel mai rau caz sa scuipe in punga, si alte treburi diin astea jenante ca sa se schimbe imaginea despre ei ca sunt prost crescuti, primitiv si asa mai departe.

    Poate platim mai mult pentru marca dar asta nu inseamna ca un BMW X5 e ca si CEO ala X5 calitativ vorbind, banuiesc ca ati mai vazut prin poze.. carute cu diferite caroserii trase de cai.. cam asa ar fi si cu CEO, cine plateste pentru o marca, defapt plateste pentru un certificat de garantie... sunt unele cazuri in care conteaza sa dai un ban in plus pe garantia ca e ceva bun.
    1 0
  • Judecatorul
    bv lor
    China va urca pe locul 2 in lume ca industrie si au cea mai mare crestere de ani de zile. Ei macar se misca cat pot de repede.

    E cel mai bun lucru pe care il pot fac pe moment, sa copieze, si apoi o sa upgradeze ce au furat si o sa se dezvolte, sunt nesimtiti daca se uita posesorii marcilor originale la ei, dar ptr ei e cel mai bun lucru. Noi ce am facut, un kkt de logan in atatia ani, masina ratatului roman? Noi de ce nu am facut un bmw sau o masina care sa arate super si puneam motor de dacie pe ea? Nici macar atata! si nici macar motorul nu e alnostru!

    Asa ca sunt niste idioti aia care rad de chinezi, chinezii sunt la fel de neuiniti ca noi, si s-au tot lasat calcati de altii - dc ati vazut once upon a time in china stiti la ce ma refer!Dar uite ca ei au un regim sanatos la cap, dictatorial, care ii pune la munca si ii invata sa traga tara inainte, asa cum se poate.

    Masinile alea sunt 1/3 din pretul originalelor, desi un bentley sau un CEO din ala snob sunt 20mii-80mii euro, tot sunt masini scumpe si nu pot fi praf la pretul ala. Sunt net inferioare originalelor atata tot.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru