Daewoo Craiova dorita de GM

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 05.04.2007
GM Daewoo si General Motors negociaza cu autoritatile romane preluarea companiei Automobile Craiova.

GM Daewoo si compania mama General Motors discuta cu autoritatile romane despre posibilitatea de a prelua uzina de automobile de la Craiova.

"Ne asteptam ca lucrurile sa se indrepte intr-o directie mai clara pana la jumatatea acestui an", a afirmat presedintele GM Daewoo, Michael A. Grimaldi. El a adaugat ca mai sunt si multe alte companii interesate de uzina auto din Romania, iar decizia finala apartine Guvernului.

Daewoo Romania si-a rascumparat actiunile detinute de Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 de milioane de dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor, intre Daewoo Motor si Daewoo Automobile Romania, a fost semnat in luna august a anului trecut. Actionarii Daewoo Automobile sunt astfel firma insasi si Automobile Craiova, cu diferenta de 49% din actiuni. Automobile Craiova este controlata de statul roman, prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu 72,4% din actiuni, restul titlurilor fiind detinute de SIF Oltenia (22%).

Pretul va reprezenta principalul criteriu din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor la privatizarea Daewoo Craiova, iar potentialii investitori trebuie sa aiba o cifra individuala de afaceri de minim zece miliarde euro pe an pentru a fi acceptati sa depuna oferte, transmite Mediafax. Pretul pe acþiune va reprezenta 30% din grila de punctaj, iar investitiile asumate de ofertant vor avea o pondere de 25%. Alte criterii care vor fi luate in calcul la departajarea competitorilor vor fi nivelul de integrare pe piata a uzinei din Craiova (25%) si numarul de autoturisme produse dupa privatizare (20%).

Oficialii romani au anuntat ca Ford Motor, Renault SA-Nissan Motor, grupul chinez Chery Automobile si compania indiana Tata sunt investitorii interesati de activele Daewoo Romania. 

Grimaldi s-a aratat increzator de perspectivele de dezvoltare a companiei in acest an si a spus ca GM Daewoo ar putea inregistra un ritm de crestere a vanzarilor similar celui din ultimii doi ani, de 20-30%, in conditiile in care uzinele auto vor functiona la capacitate maxima.

El a confirmat informatiile potrivit carora, in anii 2008 si 2009, volumul investitiilor efectuate de GM Daewoo va fi apropiat celui inregistrat in perioada 2005-2007, respectiv 3,21 miliarde de dolari, informeaza Mediafax.

Comentarii (3)

  • Cosmin
    renault
    bag mana in foc ca o sa fie tot reno? ca sa suntem noi prosti?
    0 0
  • mugurale
    :(
    orice firma va produce automobile la craiova va avea de suferit ca imagine, si mai ales ca incredere a romanilor in acele masini, cum a fost de altfel si cu daewoo (una se facea la mama lor in koreea si alta iesea la noi), dar, paradoxal, cred ca vor avea incasari mai mari decat pana atunci, pt ca asa suntem noi romanii, nici loganul nu ne place dar il cumparam si sunt pline strazile acum de ele, cum erau mai demult de 1310 ;)
    0 0
  • mugurale
    da mai dar 1310 dupa parerea mea este mai bun k loganul....este mashina facuta pt romani 1310;)...bafta
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru