Drumul spre Frankfurt: ziua 1

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 09.09.2007
O sambata inceputa pe soselele Romaniei si continuata pe autostrazile unguresti a sfarsit in apropierea Vienei. Ajutor in misiune: Citroen C4.

Asa cum v-am anuntat, sambata dimineata, la cantatul cocosului, echipa Automarket si-a luat desagile si acreditarile in spinare si a pornit spre Frankfurt, insotita de unul dintre cele mai bine vandute modele Citroen: C4. Am ales varianta coupe. Modelul francez este deja cvasicunoscut pe drumurile din toata tara, publicul asteptand acum deja un facelift al modelului, programat, din informatiile noastre, sa apara in maxim un an si jumatate. Noi ne-am bucurat de serviciile versiunii VTR 1.6 litri HDI de 110 cai putere.

Pana acum am facut aproximativ 1000 de km si coupe-ul nostru a inghitit undeva spre 5.4 litri/100 km. Pentru ca vorbim de un diesel, se cade sa precizam si nivelul de zgomot cu care Citroen C4 va va rasfata. Ei bine, la o viteza de croaziera de 139 de km/h pe autostrada din Ungaria, motorul turat la 2800 rpm nu transmite in habitaclu niciun zgomot deranjant.

Spatiul interior este suficient pentru doi pasageri. Nu am incercat si senzatia pe locurile din spate, dar nici nu avem de gand. Tot aici, obiectele mici isi vor gasi cu siguranta locul prin spatiile de depozitare multiple. Din pacate, Citroen a gandit aceste locuri dupa un sablon aparent francez, astfel ca unele obiecte “romanesti” isi vor gasi mai greu locul prin spatiile special amenajate din habitaclu.

La volanul coupe-ului francez nu veti avea probleme de acomodare. Pentru a va dovedi insa ca test drive-urile nasc de obicei controverse, ambreiajul lui C4 s-a dovedit a fi rigid pentru Mircea si destul de moale pentru Bogdan (in functie de masina cu care este obisnuit fiecare).

Am cazut insa amandoi de acord ca un element foarte util este cruise control-ul care ne-a oferit amandurora un sofat relaxant pe autostrazile unguresti. Varianta coupe are insa si dezavantaje, luneta dandu-ne mari batai de cap din pricina vizibilitatii obturate de linia eleronului. Ne-am obisnuit insa pe parcurs si este clar ca fanii modelelor coupe vor trece si ei peste acest neajuns.

De cum intrati pe pamant maghiar aveti doua solutii in caz ca nu v-ati luat cu voi CD-urile cu muzica: Slager Radio sau Petofi Radio. Va trebui insa sa va obisnuiti si cu cate o piesa scapata din repertoriul unguresc. Din intamplare am dat si peste Kossuth, un post de radio din care am reusit sa intelegem (printre cuvintele unguresti scoase intr-un ritm ametitor) ca Ungaria conduce Bosnia-Hertegovina la fotbal cu 1-0. E greu de descris bucuria comentatorilor maghiari, care puteau rivaliza usor cu celebrul Ilie Dobre. Apropo, daca tot vorbim de frecvente radio trebuie sa amintim si emisiunea Auto Club, pe care am avut onoarea sa o ascultam pe Radio Romania in apropiere de Deva. De aici am aflat ca proaspat lansatul Logan diesel de 85 de cai consuma doar 3.8 litri/100 km, mai putin decat Toyota Prius. Fascinanta performanta sedanului romanesc dar si obiectivitatea jurnalistilor RRA. Finalul zilei ne-a prins insa cu o veste buna, care in Romania banuim ca a fost deja digerata si intoarsa pe toate fetele. Romania a batut Belarusul si este foarte aproape de o calificare la un turneu final.

In sfarsit.

Revenim la drum. Daca vreti sa o calcati tare inca de la granita va sfatuim sa va struniti putin caii putere pentru ca niste baieti in verde va vor pune bete in roate. Nu sunt padurari, chiar daca uniforma si masinile de teren va vor face sa credeti asta. Reprezinta politia locala. Din fericire, am scapat ca prin urechile acului de ochiul vigilent al justitiei fiindca eram "imbracati" regulamentar in vigneta de 14 euro pe care am platit-o la vama. A cazut prada insa un grup de bucuresteni cu care ne intalnisem in granita si care, cel mai probabil, nu apucasera sa isi lipeasca vigneta pe parbriz. Ca fapt divers, politistii asteptau la nici doi kilometri de vama.

La ora la care incepe redactarea acestui text, ne aflam pe autostrada din Ungaria si ne indreptam "usor", cu 150 de km/h, spre Budapesta. Totusi, vom ocoli in aceasta seara capitala Ungariei si vom pastra impresiile pentru drumul de intoarcere. Oricum, ca informatie utila si comparativa (cu Romania) va marturisim ca ne-au trebuit cam doua ore sa ajungem de la vama pana in apropiere de Budapesta.

Cam atat din prima zi de pelerinaj catre Frankfurt. Maine, echipa Automarket va incerca sa cucereasca Austria si Germania cu francezul nostru. Stati pe-aproape.

Comentarii (15)

  • 5,4%.......
    Am un Bmw 320d 150 cp care imi cansuma 5,1%(Bucuresti-Munchen). Voi va laudati cu 5,4%?????
    0 0
  • da
    Citroen! Ce masina......Place mult !
    0 0
  • Loganu...
    Daca tot esti roman, de ce nu ai plecat la drum cu o masina romaneasca??? Cred ca era mult mai interesant...
    0 0
  • bravo...
    .....trezirea si la salon la facut articole si poze
    0 0
  • Adrian
    Felicitari
    Felicitari baieti pt impresiile de drum. Mai asteptam poze mai ales din Austria si Germania.
    0 0
  • radupunctro
    jeepuri...
    baietzii in verde cu nive si cu nissan-uri sunt graniceri. La rutiera, au octavii.
    0 0
  • :)
    cred ca alegerea altei masini ar fi fost mai inspirata ( golf 5 ) ...sau ceva care sa arate mai ...matur .. :P
    0 0
  • audist
    felicitari si ceva pt radu
    radu: ei au zis de la politia locala.nu toate masinile de la rutiera sunt octavia si au si masini tot-teren (Jeepuri nu au sigur) daca nu ma insel BMW x3.
    baietii automarket: felicitari si aveti grija la drum dar consumul mi se pare cam maricel dar va scadea. spun asta pt ca eu cu un a3 2004 1.9 tdi tunat la 136 de cp, bucuresti - zurich am consumat circa 98 litri. Viteza de croaziera a fost cam de 150 km la ora. Drum bun!
    0 0
  • george
    vigneta
    In Ungaria iti trebuie vigneta doar pe autostrada si pe 4 zile care e perioada minima costa 1531 forinti,aproximativ 20 ron.Asa ca nu inteleg de ce trebuie 14 euro?Ungurii au radare si pe masini normale pe care nu scrie politie,deci atentie la masini parcate mai dubios pe drum
    0 0
  • Mircea
    Merci
    Salutare tuturor celor care si-au exprimat parerile aici. Va scriu aceste randuri de pe mobil,de la granita cu germania.Totul merge superok,Bogdan e la volan si experimenteaza cruise controlul:) am facut fotografii in viena,le veti putea admira maine dimineata. Ne auzim tot pe aici.
    0 0
  • Hehe
    Hehe... fain. Drum bun in continuare si asteptam vesti :)
    0 0
  • fan BMW
    C4 coupe...
    Felicitari pt alegerea facuta in ceea ce priveste masina - e foarte confortabila la drumurile lungi din afara din pacate nu si in Romania ... si eu am tot un c4 coupe doar ca e pe benzina ;)
    0 0
  • sergiu
    Consumul
    la ce viteza de 80km/h iti consuma tie?
    0 0
  • c4
    Nu ati gasit o masina mai serioasa!
    0 0
  • costin
    autostazi made in romania
    daca tot scrieti despre drumuri, spuneti-le celor de la transporturi eventual chiar lui tariceanu, ca normal ar fi fost sa inceapa autostrada de la NADLAC la DEVA, si nu din alte parti ale plaiurilor mioritice, pt ca ungurii de-asta sau oprit la SZEGED, pt si ei cred ca ne scarpinam ca oltenii... am fost de cinci ori in germania si de 3 ori am venit cu 3 rulote a cite 1200-1500 kg, toate bune pina la SZEGED, dar de-acolo imi vine sa-mi trag un glonte-n cap, noroc ca n-am pistol... apropos, in 2015 se prevede ca se vor termina stocurile de titei ale terrei, asa ca autostrazile noastre vor fi tocmai bune pt o anumita parte a populatiei care detine caruta...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru