Elvetia vrea sa interzica SUV-urile

De Catalin Dinu
Publicat Marti, 26.08.2008
Partidul "Verde" din Elvetia a demarat o actiune pentru interzicerea masinilor poluante printr-o noua lege.

Esential

250 g/km este limita maxima a emisiilor de CO2 pe care ar urma sa-l intruneasca noile masini inmatriculate in Elvetia dupa intrarea in vigoare a noii legislatii.
2.2 tone masa maxima admisa a noilor masini inmatriculate in Elvetie dupa viitoarele reglementari legislative.

Elvetia doreste sa interzica SUV-urile si masinile sport de lux cu propulsie pe benzina. Acest lucru ar putea fi realizat printr-un referendum organizat printr-o initiativa cetateneasca. Aripa tanara a Partidului “Verde” din Elvetia a anuntat ca au fost stranse deja 120.000 de semnaturi, verificate, cu scopul de a sustine un referendum national cu tema interzicerii masinilor poluante.

"Initiativa noastra are scopul de a incetini incalzirea globala, de a proteja biciclistii, pietonii si copii, eliminand <armele> de pe strazi. De asemenea, un alt scop rezonabil este de a reduce poluarea", a declarat unul dintre initiatorii programului.

Prin noul pachet legislativ se doreste ca noile masini inmatriculate sa emita mai putin de 250 g CO2/km, iar modelele cu propulsie diesel sa fie echipate cu filtru de particule. In plus, noile masini ar trebui sa aiba o masa mai mica de 2.2 tone si partea frontala proiectata astfel incat sa protejeze cat mai mult pietonii in cazul unui accident.

Autovehiculele deja inmatriculate in Elvetia care nu intrunesc aceste conditii ar urma sa fie supuse unei limite de viteze speciale, initiatorii proiectului legislativ propunand valoarea de 100 km/h pentru viteza maxima de rulare a acestora.

Mai multe tari europene au introdus deja taxe mari pentru penalizarea excesului de poluare produs, in cele mai multe cazuri, de SUV-uri.

Un purtator de cuvant al autoritatilor federale elvetiene a declarat ca in acest moment sunt verificate semnaturile adunate de tinerii ecologisti, adaugand ca nu ar trebui sa fie probleme la validarea minimului de 100.000 de semnaturi necesare pentru organizarea referendumului.

Via | Automotive News

Comentarii (32)

  • da, corect.
    o natie civilizata, care isi respecta si tara si cetatenii.
    1 0
  • George
    Nu cred ca vor interzice SUV-urile
    Tinand cont ca Elvetia este o natiune muntoasa in care vanzarile de masini sunt dominate de modelele 4x4,ma indoiesc ca SUV-urile vor fi interzise in tara cantoanelor.
    0 0
  • da in 10 ani prin elvetia o sa se circule cu bicicleta dupa cum merg treburile.Cum sa interzica suvurile si masinile de lux si sport ca acolo e patria lor
    0 0
  • marius
    ee frate...
    asta da tzara...se vede ca siguranta rutiera si aerul e o prioritate la ei.Cand am sa vad la americani asa ceva ...sau cel putin la noi...si mai mult ii respect pentru ca nici macar nu au nevoie de UE pentru asha ceva :))
    0 0
  • GEORGE
    Stai linistit, am fost in Elvetia de 2 ori cate o saptamana si nu am vazut mai multe SUV-uri decat pe B-dul Magheru din Bucuresti intr-o ora!!! Elvetienii nu au probleme de personalitate ca si noi. Nu-si cumpara masini mari ca sa para mai tari decat sunt.
    0 0
  • Robert
    Nici eu nu cred ca vor interzice SUV-urile
    In categoria suv-urilor intra si modele mai mici gen VW Tiguan care face furori in toata Europa,dar in special in tarile unde modelele 4x4 sunt cumparate din necesitate si nu din moft. Ma refer aici la tarile scandinave si la Elvetia si Austria,tari care din septembrie si pana in mai vremea este destul de capricioasa.
    0 0
  • ...
    "partea frontala proiectata astfel incat sa protejeze cat mai mult pietonii in cazul unui accident." ... asta e un pic trasa de par...ce or sa faca, or sa vina sa zica "masina ta e prea tzuguiata", nu ai voie sa circuli?
    0 0
  • Mini-romanu'
    Initiativa laudabila
    Nici eu nu cred ca se va interzice ceva.

    Insa e destul sa se bage niste supra-taxe pentru poluarea peste un anumit nivel, sau pentru Kg in plus peste 1,x tone, sau pentru fiecare mg de combustibil peste 5,y litri/100km, sau pentru fiecare punct in minus la protectia pietonilor etc.

    Vrei sa fii smecher? Scoate banu' ca asa se cern bunele de rele ...

    Doar pe la tzugulanii d'aci se mai poarta masinile cat China asortate la garsoniera jegoasa din cine stie ce cartier gen Ferentari ...
    0 0
  • catalinp59
    fara SUV
    Elvetia este o tara a multor instituti bancare, dar nu un paradis fiscal si pe munte se merge cu piciorul nu cu SUV si nici cu masini sport. Iar elvetieni daca vor pot impune acest lucru,... ca mai sunt si alte autovehicule pe care poate sa le foloseasca cetateanul cu grad de poloare mult nai mic.
    0 0
  • Unu care da cu tunu
    Aveti probleme mari , domnilor
    Eu am SUV ( esiuvi ) si nu am probleme de personalitate. Am avut 2 accidente in care m-au lovit altii , si niciodata nu o sa mai conduc un rahat de masina mica in care puteam sa mor fara nici o problema.
    Ceea ce se vrea a se face in Elvetia nu o sa treaca de faza de referendum , pentru ca este de fapt discriminare.
    Daca eu nu ma simt in siguranta pe drumurile publice decat in SUV , nu au ce sa imi faca decat sa imi plateasca daune materiale de milioane de euro daca ma obliga sa umblu cu o masina mica si patesc ceva din cauza altui nebun din trafic.
    Iarasi chestia cu incalzirea globala ... va propun sa va documentati stiintific ... nu e chiar asa cum se zice ... ca de fapt ar fi racirea globala , dar stiti voi ... cainele care latra mai tare este auzit.
    0 0
  • El Gringo
    Deci, tot probleme de personalitate...
    Este evident ca noi, balcanicii, suferim de probleme de personalitate. Daca n-am stabili dinainte ce vrem sa facem cu masina pe care dorim s-o achizitionam, am vedea ca nu am pica pe "es-iu-vii" decat mizand pe cartea de "jmeker". Din nefericire, marcile de lux au fost terfelite in RO prin faptul ca au devenit apanajul interlopilor analfabeti. Pacat ca in circa 120 de ani vom fi o patrie "colorata". Sau nu vom mai fi deloc.
    0 0
  • nemtalau
    pt "de Unu care da cu tunu"
    nu stiu daca e corect interzicerea SUV-urilor, dar ele nu au ce cauta in marile orase, deja aglomerate. miine-poimiine o sa-ti iei autobuz pt a te simti mai in siguranta? normal ar fi sa se taxeze utilizarea SUV-urilor in orase, iar valoarea impozitelor pe masinile de lux, SUV-uri, de multi CP, samd sa creasca.
    0 0
  • go_get_it
    foarte corect, o tara dezvoltata cu guvernanti competenti. cand o sa ajunga si tarisoara noastra la stadiul asta? :)

    bineinteles ca proprietarii de SUV-uri de pe la noi ar fi foarte suparati ca nu isi pot arata bijuteriile (pentru cine zicea mai sus ca nu se simte sigur intr-o masina mica, sa stii ca sunt masini cu maxim la EuroNCAP), dar nu cred ca asta ar fi o problema la ei, doar oamenii aia nu sunt asa inapoiati mintal ca noi.

    cat despre SUV-uri (Sport Utility Vehicle), nu sunt vehicule de teren! sunt doar niste balene pe 4 roti, nu prea stiu altceva decat astfalt (sunt si exceptii, totusi), in care sa te simti tu mai sigur si mai jmeker.

    numa bine!
    0 0
  • toteu
    Cum am mai spus si la alte articole... deja v-ati plictisit :) : Moarte tuturor masinilor ce consuma peste 10% !!! Sa nu ami fie produse deloc
    0 0
  • bbbobbbo
    @ Unu care da cu tunu
    da inteleg sa ganditi ca nu sunteti protejat intr-o masina mica, si doriti SUV pt. a iesi teafar din accident - dar v-ati gandit vreodata care este cauza? Cauza covarsitoare in 99.9% din cazuri este CONDUSUL IRESPONSABIL (aici intrand viteza, nerespectarea reg. de circ., alcoolul bla-bla etc.)..... toate astea se intampla la noi, sau in Bulgaria, si poate in Papua Noua Guinee. Nu aveti nevoie de SUV pt. preotectie in tari ca Germania, Elevetia etc. unde masinile opresc si daca trece un sobolan pe trecerea de pietoni. Cine a fost vreodata acolo stie ce vorbesc. Elvetienii isi inchid motorul daca stationeaza mai mult de 10 secunde sa nu polueze.................CONCLUZIE: nu SUV-uri ne trebuie pt. siguranta, ci sa conducem responsabil si civilizat. A, sau sa ne mutam in Elvetia.
    0 0
  • 110
    Salut !

    Eu sincer asi interzice orice automobil care poate sa mearga mai repede decat limita admisa legala.
    Este normal sa mearga o masina cu 280, daca limita legala este 110? Eu propun sa investeasca mai mult in siguranta si motoare economice, decat in putere.
    0 0
  • lol
    asa ca aveti grija cocalarii romaniei :))

    voi astia imbuibati cu Q7 si jerpelitura de Touareg
    sa vedeti acum ce se strang la jeepane,si lanturi de 5kile la funeraliile lui Caiac

    100%poluata Craiova astazi
    0 0
  • 1. Nici un posesor de SUV nu constientizeaza ca are probleme de personalitate.
    2. Pe ideea domnului cu esiuvii, ar trebui sa-si pregatesca planul de marketing cei care vand sau vor vinde blindate sau tancuri.
    3. Este de luat in seama ca comentarile normale, echilibrate incep sa apara in numar de ce in ce mai mare; si la noi sunt foarte multi care doresca sa merga la munca cu bicicleta dar le este pur si simplu frica de esuvisti sau alte natii care trec pe rosu ca pe verde.
    0 0
  • SUV
    Cititi cu atentie, nu se vor interzice SUVurile, ci numai care polueaza peste 250gCO2/km. si exista si SUVuri care intra in aceasta categorie. Foarte bine. Si la noi ar trebui tot asa.
    0 0
  • Dr. Felix
    DE ACORD CU ELVETIENII!!!!
    Se pare ca s-a uitat ca cei care au "scula" mica isi cumpara o masina mare pt a compensa "micimea sculei". ;-))))
    0 0
  • bre mircea
    binili invinge
    "Autovehiculele deja inmatriculate deja in Elvetia" e grele cu tastatura sau cu traducerea
    0 0
  • lol
    Luna asta am fost prin ungaria si austria si cele mai multe "suvuri si bengoase" masini erau cu nr de romania. Parerea mea e ca, la noi nu se cumpara suv si masini cu multi cai putere pt siguranta asa cum vor unii sa credem ci doar pt a arata ca sunt "potenti" financiar si ceilalti sa moara de ciuda. Nu-i intereseaza pe ei de poluare, de consum de combustibil, sau ca masinile lor grele strica mai mult asfaltul , sau ca ocupa 2 locuri de parcare, sau ca omoara pe toti ocupantii dintr-o masina mica pt ca au suv sau masina de 250cp si pot s-o calce cat vor muschii lor, etc .
    0 0
  • bre mircea
    binili invinge
    halooo... adminii doarme ?
    au trecut deja 2 ore...
    "Autovehiculele deja inmatriculate deja in Elvetia" e grele cu tastatura sau cu traducerea
    0 0
  • xsvenx
    haha
    deci...nu se va interzice nimic...e o mare tampenie...am fost in elvetia de vreo 3 ori si am un foarte bun prieten care traieste in elvetia din 1990...

    in primul rand, elvetia e o tara de rahat, in afara de peisaj, natura, etc...
    se stie ca tagma bancherilor elvetieni e una de profitori...ei au profitat in al doilea razboi si au luat banii tuturor, si ai nazistilor, dar si ai evreilor...si nu i-au mai dat inapoi...sunt un fel de evrei, zgarciti si cacanari...dar asta nu conteaza in aceasta discutie...

    elvetienii or fi ei civilizati si relaxati, dar repet, si foarte mari cacanari...un mic exemplu: merg ei linistiti cu ferrariurile, lamborghiniurile, corvette-urile, veyronurile, etc, din dotare (si stati linistiti ca au foarte multe...daca nu credeti mergeti pana pe bahnhofstrasse in zürich, pana la davos sau macar montreux, vevey, in general in cantonul waadt)...deci cum ziceam, merg ei cu 120 pe autostrada, ca aia e limita...si daca trece vreunu cu masina normala, sa zicem un golf pe langa ei, si il vad ca merge mai tare, repede se sesizieaza din oficiu, iau numarul si suna la politie sa il reclame, ca na, ei sunt cacanari si invidiosi :))) si nu e gluma!

    nu inteleg de ce isi mai iau masini asa tari?! daca i-ati vedea cum merg in germania..."sfintii elvetieni", care respecta toate regulile, si cum scapa pe autostrazi in germania merg la limita, chiar si pe portiunile limitate, unde depasesc cu mult viteza legala...

    s-au trezit ei acum sa se gandeasca la natura...fas! e o tara mica! degeaba incearca ei!
    si pot sa li se alature si AMERICANII, degeaba, atata timp cat CHINEZII SI INDIENII, care sunt momentan cei mai MARI POLUATORI, isi dezvolta in continuare in ritm ametitor industria...si nu dau semne sa inecteze...poate doar in 2012, fortati de "imprejurari"...

    si acum, inca o chestie...asta cu incalzirea globala e oricum o vrajeala de servit "cetatenilor constienti si responsabili" care se informeaza din surse gen stiri tvr (la noi), sau cnn, nba, in alte parti...adica pe scurt, din mass-media!

    de fapt soarele se raceste, nu se incalzeste!
    eu aici un germania sincer nu simt urmarile incalzirii globale, bine ar fi sa avem si noi macar vreo 27 de grade, ca e tot inorat si cam 19-25 de grade in fiecare zi...

    dar si asa, daca inghitim minciuna cu incalzirea globala...MASINILE PRODUC IN JUR DE 0,05% DIN POLUAREA GLOBALA...nu stiu exact valoarea, dar ideea e ca e INFIMA, undeva muuuult sub 1%...

    industria, de ex aia ALIMENTARA (ca sa nu vorbesc de aeronautica, si alte chestii) polueaza mai mult ca aia auto...da, ai citit bine! si mai sunt si alte surse (vezi proiectul HAARP, etc...)

    asa ca mai cititi si voi si uitativa la documentare ADEVARATE (tsarion, maxwell, marrs, gregg braden, etc etc)...nu numai tampenii gen michael moore si stiri de zi cu zi, care numa ne indobitocesc!

    deci pe chestia cu poluarea faza asta cu interzicerea e un MARE FAS!
    pe partea de siguranta, sunt masini destul de sigure, mai sigure oricum ca masinile de clasa mica si medie...dar si intr-un suv, daca te ciocnesti la peste 200, ai cam pus-o...poti sa-ti cauti deja urmatoarea reincarnare...

    in romania intr-adevar majoritatea posesorilor sunt oligofreni, manelari si exemplare asemanatoare...

    in vest, putine suv-uri (pe cap de locuitor, ca normal ca germania are de x-ori mai multe ca romania), si posesorii sunt de obicei oameni la peste 40 de ani, in majoritatea cazurilor manageri, oameni cu afaceri, etc...

    nu am nimic cu suv-urile, personal nu imi plac deloc, nu le gasesc rostul...nici in teren nu se compara cu hummer si alte masini facute special pentru teren...si nici pe autostrada cu o masina sport...

    dar ideea e ca faza asta cu elvetienii, jandarmii incalzirii globale, ma face sa ma rostogolesc de ras :)))))

    numai bine tuturor
    0 0
  • Spider
    pentru xsvenx
    Da domnule asa este. Am vazut la Porsche pe Banhofstrasse si pe Weststrasse, cate loganuri am vazut la noi. E drept ca in Zurich in unele zone se inchide circulatia noapte pt depoluare, insa tot un mare "fas" ramane.
    Cat despre incalzirea globala...ce sa zic. Din testele efectuate, reiese ca masinile polueaza la nivel de 0.05% iar partzurile vacilor polueaza la nivel de 15%. Eu zic sa taiem vacile, pt ca intotdeauna vom aprecia o masina rapida si o ciorba de burta buna.
    Insa la faza cu suv-urile...ce sa zic...nu poti sa le interzici...ca e discriminare...dar poti sa le pui niste taxe de cade omul in cap. De ce sa fie mai ieftin la taxe Tiguan-ul decat Mustang GT500 Shelby? Macar Shelby e masina. Si oricum nu trebuie sa escaladezi muntii pe Magheru. Daca pot sa se descurce cei cu Ferrari sau macar cei ca mine cu Civic Type-R, se poate descurca oricine cu o masina mai linistita si cu o garda la sol mai inalta.
    Dupa parerea mea, suv-urile din ziua de astazi sunt numai de fitze. Niciuna nu mai este Jeep Wrangler. Niciuna nu are performante stralucite nici in teren, nici pe sosea, mai raman si intepenite in zapezi...pai atunci care e rostul lor?
    Si mai este o chestie pe care n-o inteleg: Este cumva suv-ul o chestie la moda...trendy? Pt ca muti pe care i-am auzit sau i-am citit pe net si-au exprimat dezacordul fata de masini precum Merc sau BMW sau mai nou Audi pt ca sunt detinute de manelari si le dau o imagine proasta....Pai care-i faza cu suv-urile? Nu de alta dar tot manelarii reprezinta majoritatea cumparatorilor de suv de la noi. Asta nu le mai aduce daune de imagine??????
    0 0
  • xsvenx
    pt spider
    salut...

    mie nu-mi place ciorba de burta:D

    o completare: shelby e ok, dar sa vezi ce prost a iesit mustant gt, versiunea ford (nu preparata de shelby) intr-un duel direct cu bmw 135i...dar cred ca si shelby tot cam asa iesea :)))

    il bate 135i in toate privintele:))) si la acceleratie, si la viteza maxima, si la manevrabilitate, ca sa nu mai vb de finisare :)) la curu gol il bate! hahaha...

    apropo de muscle car-uri, mie sincer imi plac noile camaro si challanger...desi daca as avea bani destui, tot unul din '60-'70 mi-as lua, bineinteles modificat de foose:D

    asta cu suv-urile asa e..ai dreptate...nu le vad deloc rostul!
    in teren le bate oricand o masina de teren adevarata...gen land rover defender, etc, un hummer, o toyota land cruiser preparata de teren..

    in schimb am auzit ca cel mai tare suv in teren, si care chiar tine fata masinilor de teren adevarate, e RANGE ROVER...si sincer cred asta, pentru ca am vazut cum sunt testate!!!

    dar in mare un x5, ml, sau mai nou, uratenia aia de x6, nu isi au rostul! si "desteptii" de la bmw vor sa scoata x5 si x6, versiunile "M" :)))hahahahaha...

    e doar o chestie la moda...poti intra cu ele pe teren cat de cat accidentat, ceea ce nu poti face cu un sedan...dar cati din aia care isi permit un Q7 stau la tara la cucuienii de padure-valea rea? :))

    si in vest oricum nu exista asa ceva...
    deci pt mine ramane un mister de ce isi cumpara cineva un suv...

    numai bine
    0 0
  • Bogdan
    Buna treaba fac!!
    Fac foarte bine ceea ce fac..incet incet poate o sa se ajunga la un grad mult mai mic de poloare!
    Eu asi fi foarte multumit daca le-ar intezice si la noi ca e jaleeeeeeeee...si spatiu mult ocupat si emisii si poluare fonica...de toateeee!
    0 0
  • fun smart
    daca...
    ...v-ati lua smart ca sa circulati prin bucuresti, traficul ar fi mai fluent, parcarea mai usoara poluarea mai mica( 112g/km) economie de carburant si de taxe...
    0 0
  • Unu care da cu tunu
    Din nou la siguranta
    V-am mai spus si repet ... nu am probleme de personalitate, dar prima data a incercat unu cu un Hummer sa se "urce" pe masina mea , si a reusit sa urce din cauza vitezei , chiar bine. In acel moment , daca eram in cea mai sigura masina mica cu o suta de mii de stele la EuroNcap si alte CAP-uri ... trecea peste masina ca peste un bolovan si imi rupea gatul mie si celorlalti din masina. La fel si cu al doilea accident , daca nu eram in SUV , eram ori in Ceruri ori in IAD. Ce sa le fac eu ca nu au habar sa struneasca o masina de 2 tone ? De ce eu in 16 ani de condus nu am lovit niciodata pe nimeni nici cu masina mica nici mare ? Si asa evit o gramada de accidente care s-ar putea intimpla din cauza altora, pentru ca am fost si in Germania , si in Elvetia , si in America , si stiu ce inseamna sa se conduca civilizat.
    Ca sa nu ma intelegetzi gresit ... imi este mai frica sa nu raman invalid , decat sa mor. Ca daca mori , esti bun mort , dar invalid ... esti marcat pe viata. Prefer sa imi castig eu banii , nu sa ii primesc ca m-a nenorocit unu tampit.
    0 0
  • Asa da natie!
    SI propun ca tir-urile sa fie interzise si sa se treaca la carute si roabe impinse de proprietari care vor circula pe role. Trenurile sa fie inlocuite cu drezine personale (in felul asta nu poluam si facem si sport cand ne deplasam). IN loc sa folosim tractoare si combine pentru munca la camp, revenim la cai, boi si la jug si uite asa ajutam noi natura. SI suntem perfect IDIOTS de care are rade cu curu si ornitorincii!!!!
    0 0
  • Monkey business
    Comunism in Rusia?
    Comunism in China?
    COMUNISM IN ELVETIA, dragii tatii. Restul sint glume.
    Nici nu ma asteptam ca prima tara din lume in care un diesel de "unu' sase" sa aiba voie sa mearga mai repede decit un Lamborghini sa fie alta deit Elvetia, sincer..:))))
    Este uimitor gradul de cretinism la care poate ajunge populatia unei tari. Tara in care sporturile cu motor sint interzise, in care s-au pus radare si pe pirtiile de schi, in care nu poti sa-ti speli masina la spalatorie daca esti strain, ca poluezi teritoriul elvetian (da' amenda iei, ca ai masina murdara), samd.
    Dar este si mai uimitor sa vezi cantitatea de comentarii care aproba astfel de imbecilitati, gen "bravo, natie civilizata, nu ca noi, bine le face, dom'le" etc.
    Ceea ce ma duce la concluzia ca prostia omeneasca depaseste cu mult ca efecte orice tsunami, cutremur, eruptie vulcanica, drept care ne meritam soarta.
    Nu sint manelist, nu port tricouri albe cu strassuri aurii, nu o sa imi cumpar in viata mea un cacatoi de SUV, da' trebuie totusi observat (de catre cine mai poate....) ca diferenta intre bun simt si spalarea pe creier este una majora.
    Pt. restul, somn usor, pace si laptic!
    0 0
  • cosmin haraga
    greutate
    mai copii
    eu am 130 kg si 2m , ca majoritatea nemtilor/elvetienilor/americanilor/nordicilor si a altor rase care nu mancat gheare ca sa construiasca comunismul.
    ma vedeti mergand cu un fiat 500 sau toyota yaris?
    ca sa nu va mai intreb cum treceti cu ele de gropi, sine sau frigul din finlanda.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru