Euro 5, obligatoriu din 2009

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 14.12.2006
Parlamentul European a votat data la care vor intra in vigoare normele prevazute de Euro 5: 1 septembrie 2009.

Noile norme de poluare Euro 5 vor fi introduse pe piata auto in 1 septembrie 2009. Hotararea a fost votata miercuri de catre Parlamentul European.

Normele prevazute de Euro 5 sunt mult mai avansate din punctul de vedere al reducerii emisiilor de carbon. Emisia de particule ale motoarelor diesel scade cu 80%, ale celor pe benzina cu 25% si emisiile de oxid de azot cu 20%. Pe langa a ceasta hotarare, membrii Parlamentului European au adoptat si urmatoarea faza a programului de lupta impotriva poluarii masinilor. Astfel, in 2014 normele Euro 6 le vor inlocui pe cele adoptate in 2009.

Reducerea emisiilor provenite din transportul rutier sunt vazute ca un important factor de imbunatatire a calitatii aerului. Prin noua legislatie se prevede ca pana in luna septembrie 2009, proprietarii de autovehicule mai vechi sa faca modificari prin introducerea Euro 5 pe masinile pe care le detin.

Comentarii (18)

  • ionescu
    trabant
    ce fac cu al meu TRABANT?
    2 0
  • obstireanu
    Petrolistii
    Producatorii de petrol sunt cei care au cumparat transportul in comun din toate tarile dezvoltate si au sustinut/sutin/vor sustine industria de automobile. Ei au tot interesul sa existe cat mai multe unitati de transport personale pt a vinde cat mai mult petrol. Asa se intampla ca benzina e din ce in ce mai modificata euro 1,2,3,4,5...etc. Acum 40 ani masinile mergeau cu gaz de 75, apoi 98.....si tot asa.
    0 0
  • Euro 5
    Cam tarziu, dar este bine si asa... Un pic de aer mai curat... Cand merg in oras marca merg printr-o fabrica cu gaze...
    0 1
  • Euro 5, obligatoriu din 2009
    Sigur, de Geo! Chair vreau sa te vad cu ce o sa mai mergi pe urma pentru ca presupun ca noile masini cu Euro5 vor fi mult, mult mai scumpe. Si daca ma gandesc cate masini APROPIATE de Euro5 avem in tara incep sa nu ma mai gandesc :)
    0 0
  • Fugim dupa himere?
    Si cand te gandesti ca peste maximum 30 de ani nu ne vom mai pune problema petrolului, ca el nu va mai exista!
    0 0
  • NEdumeritu`
    Euro 5
    Atentie : Ce inseamna, din articol "proprietarii de autovehicule mai vechi sa faca modificari prin introducerea Euro 5 pe masinile pe care le detin" ?! faptul ca trebuie sa "ne" adaptam masinile actuale la Euro 5 , sa fim seriosi...chiar e posibil asa ceva .....?!
    0 0
  • Pt nedumeritu
    Man poti sa-ti pui catalizator si gata.Pe orice masina merge sa-ti pui euro 4.
    0 0
  • legat de cei 30 de ani ramasi
    stai linistit ca pe pamant mai exista petrol pentru muuult mai mult decat cei 30-40 de ani de care se tot aude. Numai rusii au "rezervor" de petrol cat sa alimenteze intreaga lume cu carburant pt cel putin 40 de ani.....asa ca...
    0 0
  • foarte bineeee
    abia astept sa dispara toate "conservele ambulante"(Dacia, Trabant, etc.) de pe strazi si din parcari...taicamiu are Trabant si de ani buni reuseste sa treaca de RAR, sper ca odata cu decizia asta sa-l oblige sa treaca pe dreapta definitiv cu rabla aia
    0 0
  • trabantist
    PT NICU
    esti prost..."rabla" aia te-a facut mare...
    1 1
  • Vijelie
    Euro 5
    Fratilor alta e problema.Eu oricum nu vreau sa platesc pt masina mea 3.594 euro taxa pt prima inmatriculare. Prefer sa ma duc sa cumpar un catalizator euro 5 agreat TUV si CE si ma duc la un service autorizat, il monteaza(imi dau si ei un certificat care sa ateste montarea lui pe masina) si ma duc la Rar pt omologare.E si mai rentabil pt mine ca o sa platesc taxe mici dupa ce fac aceasta operatie pe masina.Si oricum mai mult de 1500 euro nu depaseste toata distractia.
    PS: U nu fii suparat pe taica-tau ca trece de RAR. Si io am trabant dar nu tre sa trec de RAR, ci de Politie. Si daca ma tine ... trec, daca nu, nu, chiar daca e decapotabil Trabantul.Si Nicu... inca ceva: www.avion.20m.com Uite-te si plangi!
    0 0
  • noname00
    pt Vijelie si "Eu"
    stai tu linistit, ca nu poti sa iti montezi un catalizatorr si gata, ai Euro 15. nu catalizatorul face tot. poti sa iti pui orice catalizator vrei tu pe un trabant, il va strica in primii 1000 Km si oricum nu va respecta nici euro 1. Stiu, tu te referi la masini mai noi, care au deja cel putin Euro 2, dar nu iti face sperante, ca nu e chiar asa simplu, daca ar fi ar pune de acum pe toate masinile si gata, am cumpara numai euro 5. daca pentru o masina noua le este dificil sa respecte Euro 5, cum ai putut sa gandesti ca poti sa iti pui alt catalizator e o masina veche de 5 ani (marea majoritate Euro 3) si sa respecte Euro 4 sau 5?

    Pt. Nicu - poate ca tu ai bani sa iti cumperi o masina noua, dar gandeste-te ca salariul minim in romania este de ~410 RON, si sunt foarte multi romani care lucreaza pentru acesti bani, vrei sa spui ca ei nu au dreptul sa isi cumpere masina? crezi ca acei oameni care conduc dacii nu si-ar schimba masina pentru, sa zicem, un Golf TDI, care consuma mai putin si este si Euro 4?
    0 0
  • Julian
    MOTOR PE HIDROGEN ADICA PE APA
    MOTORUL CARE MERGE CU APA, DE FAPT CU HIDROGENUL SI OXIGENUL DIN APA H2O, EXISTA DEJA DE MULTI ANI, DAR NU E NIMENI INTERESAT CA OAMENII SA NU PLATEASCA APROAPE NIMIK PE UN CONBUSTIBIL SUPER ECOLOGIC CARE IL GASESTI LA ROBINET SI ORIUNDE ALTUNDEVA CAUTATII PE GOOGLE WATER ENGINE DACA SUNTETI CURIOSI
    0 0
  • vio_baiat_de_baiat
    unde pot sa fac si eu rost de euro 4 si cam cit ajunge?????
    0 0
  • vio_baiat_de_baiat
    PLIZZZZZZZZZZZZ AJUTATIMA SI PE MINE UNDE GASESC O INSTALATIE EURO 4???///
    0 0
  • Adrian_Boy
    hmmm
    Greu de crezut cum o sa fie legea pe la noi cu aceste norme, la cat de tare este Tariceanu in deciziile lui de cacao,nu stiu cum o sa dreaga miile de dacii din Romania.
    0 0
  • 97 NIK
    euro 5
    cine poate sa-mi spuna cum si cine ma poate ajuta sa-mi transform eticheta ecologica din euro 4 in euro 5 la un motor de 4,2 la care am otaxa de inmatriculare de 1900 euro X 3.
    am inteles ca euro 5 nu are taxa de poluare
    0 0
  • citoen c3
    ce emisie de co2 are un citroen c3 1,1 din 2002
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru