Fara val la volan

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 07.02.2007
Decizia politiei din Zanzibar de a interzice portul valului la volan intr-o natiune 95% islamica isca scandal in micul arhipelag.

Politia din Zanzibar a luat ieri o decizie care a starnit reactii adverse in randul populatiei tarii care in procent de 95% este musulmana. Decizia se refera la interzicerea purtarii valului la volan de catre femei, pentru a stopa cresterea alarmanta a accidentelor.

Ramadhan Khatib, seful politiei din Zanzibar, a declarat ca femeile care poarta nikab (valul care lasa sa se vada doar ochii) trebuie sa contribuie activ la eforturile autoritatilor de a incerca scaderea numarului accidentelor pe strazile tarii. In 2006, in arhipelagul semi-autonom tanzanian au avut loc 680 de accidente in urma carora 40 de persoane si-au pierdut viata si alte 100 au fost ranite. Cifrele sunt destul de ridicate in conditiile in care arhipelagul numara mai putin de un milion de locuitori.

Seicul Khalid Azan, seful unui Centrului de Dezvoltare a Islamului, a afirmat insa ca initiativa politiei este inacceptabila: "Nu vad nicio baza legala care sa duca la aceasta masura si este foarte clar ca vom contesta decizia.

Valul islamic este o obligatie pentru femei. Este de necrezut ca cineva, oricine, le poate ordona sa nu il poarte".

Asha Issa, o soferita din Tanzania, afirma ca "daca politia nu are altceva mai bun de facut, ar trebui sa urmareasca minorii care nu au drept de conducere sau sa ii gaseasca pe cei cu permise false de conducere si pe cei cu asigurari falsificate. Este vorba de o intruziune abuziva in politica mea religioasa. Singura persoana care poate ridica nikabul este sotul meu".

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru