Femeile conduc mai sigur decat barbatii!

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 21.01.2007
Titlul nu este o afirmatie hazardata, ci se bazeaza pe un studiu serios realizat de autoritatile rutiere din SUA.

Un studiu american realizat de Fundatia pentru Securitatea Rutiera din SUA a Asociatiei Auto Americane (AAA) arata ca femeile conduc mult mai bine si isi risca viata mai putin la volan decat o fac barbatii. Studiul a fost comandat de autoritatile americane Universitatii Carnegie Mellon iar rezultatele sunt foarte interesante.

La sfarsitul analizei, David Gerard, cercatator in politica publica, a declarat ca “femeile conduc mai bine decat barbatii iar statisticile arata acest lucru, chiar daca cliseele sunt dure din acest punct de vedere. Astfel, barbatii-soferi au cu 78% mai multe sanse sa faca un accident decat femeile-soferite, acest rezultat derivand din calculul kilometrilor parcursi. Daca totalizam numarul de accidente mortale in Statele Unite intre 1999 si 2004, in 116.493 din cazuri la volanul masinii se afla un barbat si in doar 40.381 de cazuri la volan era o femeie. Asta in conditiile in care, incepand cu 1998, numarul barbatilor care primesc anual permisul de conducere anual este egal cu cel al femeilor."

Oficialii Institutului de Siguranta pe Autostrazi spun ca barbatii sunt mai predispusi la riscuri si multi nu poarta centura de siguranta sau urca la volan dupa ce au consumat alcool.

Purtatorul de cuvant al Institutului de Asigurari Rutiere din SUA spune ca primele de asigurare sunt mai reduse in cazul femeilor decat in cel al barbatilor, tocmai din aceste motive. “Studiul AAA arata exact acest lucru. In 2004, ultimul an disponibil in statistici, barbatii au provocat 46.200 de accidente mortale iar femeile doar 16.800. Totusi, daca se iau in considerare acrosajele mai putin grave, rezultatele tind sa se echilibreze putin: 11.2 milioane de accidente provocate de barbati contra 8 milioane de accidente provocate de femei".

Rezultatele studiului american nu contrazic doar cliseele bazate pe diferenta intre sexe la volan, ci si cele legate de eventualitatea accidentelor vara si iarna. Astfel, institutul american afirma ca sansele de a produce un accident mortal sunt mai ridicate vara decat iarna. Mai mult, se pare ca riscul de a produce un accident serios este acelasi in cazul unui tanar de 18 ani si in cel al unei soferite octogenare.

Alte concluzii inedite: la miezul noptii de sambata, un barbat la volan are de trei ori mai multe sanse de a provoca un accident mortal decat o femeie care conduce la aceeasi ora.

In schimb, sansele de a provoca accidente duminica dimineata sunt extrem de reduse atat in ceea ce priveste un sofer cat si in ceea ce priveste o soferita.

Comentarii (28)

  • soferie
    daca ar fi dupa mine nici nu ar obtine permisu de conducere, femeile trebuie sa stea la cratita!!!
    0 0
  • :/
    ffs! nu conduc mai bine ,ci mai prudent! nu fortzeaza la galben,nu`i dau peste 60.si normal ca nr accidentelor in care sunt implicate femei este mai mic
    0 0
  • :)
    ar fi mai multe mutive care explica prudenta : -nevoia lor de adrenalina e saturata cu telenovele
    -au mari probleme cu orientarea in spatiu
    -proceseaza mai greu evenimentele
    0 0
  • femeile conduc mai sigu
    cele care conduc doar cind bea sotul una mica...sunt catastrofe,normal.dar sunt si soferite excelente printre dame!
    0 0
  • pentru bobo
    raspuns pentru bobo, un misogin: poate femeile nu conduc mai bine, dar scriu corect romaneste
    0 0
  • studiu american
    Oricum americanii sunt natiune de tembeli cronici.
    Eu ma uit in traficul de la noi. Cand vezi o masina care abia merge, blocheaza o intersectie, merge pe doua benzi, semnalizeaza dreapta si face stanga, pune frana brusc desi nu are nimic in fata, sta la stop pe verde...si exemplele pot continua.....fac pariu cu oricine ca in 80-90% din cazuri la volan este o femeie.
    0 0
  • Da...
    Bobo... ar trebuie sa dai timpul inapoi si sa te stabilesti in preisotire sau in alta perioada... probabil ai fost gresit pus in acest timp... ce sa zic... conceptie de om nebun... Sorry, dar e adevarul!!!
    0 0
  • studiu prost
    normal k femeile provoaca mai putine accidente,pe langa ce s-a mai spus cu prudenta mai intervine si faptul ca is mai putine femei care conduc
    0 0
  • daniel
    ce buni soferi sunteti voi
    nevastamea conduce mai bine decat multi soferi barbati, din pacate se enerveaza foarte repede si intotdeauna incearca sa le plateasca cu aceasi moneda nesimtitilor .. pardon misoginilor... adica sa-i depaseasca si sa le taie calea... etc ...iar alt defect .. ii place sa se ia la intrecere cu soferi (96km/h la 1 radar in Buc.. intrecere cu un matiz)
    0 0
  • poate
    nu ma deranjeaza sa vad femei la volan.. atata timp cat li se construiesc benzi separate speciale.. si daca se poate delimitate de celelalte cu un perete de beton ( de siguranta ).. Din statisticile mele ( trasu' cu privirea ) am realizat ca majoritatea nu au ce cauta pe sosea.. dar daca e pana acolo.. nici taximetristii nu au ce cauta pe sosea.. asa ca.. poate..
    0 0
  • raspuns pentru "bobo"
    daca ar fi dupa mine, "eminenta ta cenusie" n-ar trebui sa fi iesit din pestera... incult, redus, stupid si cu nume de maimuta!
    0 0
  • :))
    poate la maericani acolo.
    in romania cel putin avem numai si numai exemple negative feminine.
    sunt o groaza si barbati care sunt slabi la volan.

    eu cred ca daca ne raportam la nr de accidente barbatii sunt mai multi care le fac.
    dar daca stam si ne gandim putin ca nr de soferi sunt majoritar barbati.

    bafta
    0 0
  • Ce e mai bine?
    Ce e mai bine - sa omori mai multi sau sa mai incurci circulatia?
    Recunosc ca eu sunt din cealalta categorie...imi place prea mult viteza, si asta nu e bine.
    0 0
  • radu clujeanu
    ca loool
    ba..... slab ... nu credeam in asa ceva.... plm pana o sa ajunga femeile la statutu de sofer o sa fie mult si bine..... voi femeile mai mult incurcati circulatia .... circulati pe linia dubla continuaa.... sau blokati doua benzi si circulati cu 30-40 la ora ... ce sa mai zic?? .... am prins si voi mai prinde asa ceva pe strazi... eu unu leas lua permisu la aia batrani si la femei si aia mici sa ieie permisu doar la 20 de ani parerea me ... si sa vezi cum sar reduce traficu
    0 0
  • adelaide
    am probat
    Sotul meu zicea la fel cum zic majoritatea barbatilor: ca femeile sunt catastrofe. Si atunci am zis: hai sa facem o statistica. De cate ori vedem o masina ca face tampenii, ne uitam la cel ce o conduce si contorizam. Ei bine dragii mei barbatii au iesit in evidenta ca scor mare fata de femei la numarul tampeniilor comise. Nici macar mie nu mi-a venit sa cred. Ce sa mai zic de sot care fierbea de nervi.
    Nu zic ca nu suntem si noi catastrofe. Stiu ca facem tampenii. DAR: daca ai sa vezi o masina mergand ca la raliu fara semnalizari, fara asigurari si cu stationari in mijlocul drumului... ai sa fi sigur ca e un barbat. Si nu o data am vazut barbati-soferi pe sosea care mergeau pe 2 benzi, care mergeau cu 60/h pe banda 3... exemplele pot continua la nesfasit.
    0 0
  • frustrari
    daca citesc mai sus nu vad decat frustrati!recunoasteti: vulnerabili , plini de tensiuni si prejudecati.
    0 0
  • chrismar
    femeile la volan
    E trist atata misogism! Sigur exista o diferenta intre sexe la volan dar "pareri" ca cele ale lui "ca lool", "bobo" etc. dovedeste ca suntem departe de civilizatie! Pacat, ma asteptam la alte idei din partea unor oameni care cred ca sunt in general tineri si au un nivel de cultura cel putin peste liceu! Eu unul sunt barbat si am 40 ani dar nu pot gandi asa!
    0 0
  • Paulo xxx
    cei mai slabi
    Sunteti toti o adunatura de ratati si nemernici , in locul vostru nici nu as mai vorbi despre masini si femei. Ciocu mic !!!!!!!!!Multi dintre voi nici nu stiu notiuni de baza despre masina !!! Chiar ati merita sa treceti voi la cratita.
    0 0
  • Alanis
    Condusul
    Ar fi cazul sa mai stati si voi la cratita,ca noi am stat destul!Sa vedem cum va descurcati... ca noi ne descurcam la volan:))si asta include si parcarile:P
    0 0
  • cutare
    completari pertinente
    Barbatii misogini care au scris mai sus si se recunosc de la o poshta sunt la fel de misogini si in trafic, adica, pentru voi misoginilor care nu stiti sa traduceti, semnificatia este "am soseaua mea, sunt pionier!!!!". Rusine voua ca ati trecut de la stadiul de primate la om si mai apoi la sofer. Mai bine la voi acolo in jungla testosteronului.
    0 0
  • lucian
    calmi tovarasi
    Din pacate "misoginii" frustrati si smecherii de cartier sunt cei periculosi in trafic...nu femeile!
    0 0
  • :)
    Nu stiu ce sa zic?! Eu lucrez cu masina si fac in jur de 100 km/zi in oras...
    Un lucru e cert, si anume:
    In fiecare zi, ma enervez si pe femei si pe barbati! :)
    0 0
  • adrian
    cat misoginism
    am peste 200.000 de km condusi pana acum si pot sa spun cu mana pe inima ca mi-as dori din toata inima sa conduca din ce in ce mai multe femei, pentru ca astfel noi toti am fi mai in siguranta.
    cat despre 'bobo' and co.... cred ca le lipsesc femeile :)
    Femeilor... va iubesc pe toate cand sunteti la volan! Nu va luati dupa toti retardatii!
    0 0
  • marius_bgl
    din trafic
    dezastre la volan sunt atat femeile cat si barbatii
    deci din punctul meu de vedere deopotriva conduc la fel
    0 0
  • marian
    salut
    in legatura ca femeia conduce m-ai bine decat barbatul este o confunzie asa ceva nu o sa fie niciodata dar am si eu o intrebare pentru voi care stiti?....... daca am 17 ani pot da examen sa iau permisul auto daca stiti vreu unul scrietemi plz!!!multumesc
    0 0
  • iosefina
    sinceritate
    experienta,talentul,educatia,dragostea pentru masini...si de ce nu...respectul isi spun intotdeauna cuvantul in trafic...dragii mei
    0 0
  • marinela
    femei inteligente
    femeia ar trebuii sa se considere inteligenta numai atunci cand va stii sa si sofeze sa nu depinda niciodata de barbat sunt soferita si imi place f mult sa sofez dar sincera sa fiu atunci cand sunt cu copiii cu rude prieteni sau oricine altcineva in masina numai cu sotul meu nu tot timpul are el ceva de spus cand sunt la volan iar dupa imi spune te descurci f bine in trafic .cine sa-i mai inteleaga fratilor pe barbati nu cunva simt ca li se ocupa teritoriul atunci cand vad femei la volan?
    0 0
  • femeile sunt dezorientate
    intr-adevar barbatii fac mai multe magarii la volan decat femeile.. dar le fac cu un scop si porcariile lor sunt previzibile. imi dau seama ce vor sa faca si unde vor sa ajunga pt ca sunt fermi in magaria lor.. pe cand femeile sunt perfect confuze.. sa-l las si pe asta? sa fac stanga? da oare cand? uite ca mai vine unu.. si in timpul asta stau in mijlocul intersectiei si incurca pe toata lumea.. am vazut 1000 de situatii de genul asta.. daca o masina merge pe linia dintre benzi si in dreapta si in stanga ei nu e nicio masina sunt sanse 90% sa fie femeie. daca masina dintre benzi depaseste masinile de pe prima si a doua banda trecand printre ele soferul e 100% barbat.. amandoua situatiile la fel de proaste.. dar macar barbatii fac magarii sa le iasa lor ceva sa fie 1 m mai in fatza pe cand femeile le fac perfect degeaba.. pe de alta parte sunt si femei care se orienteaza de 100 de ori mai bine decat barbatii.. dar prea putine din pacate
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru