Furnicile ne invata cum sa evitam blocajele in trafic!

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 02.12.2008
Cercetatorii germani au studiat comportamentul furnicilor si au ajuns la concluzia ca acestea dau lectii de trafic.

Un grup de cercetatori germani fascinati de comportamentul insectelor si oripilati de cel al soferilor in trafic a realizat un studiu comparativ intre modul in care furnicile evita "accidentele" in musuroaie si accidentele survenite des in traficul auto.

Oamenii de stiinta din Dresden au construit o ferma de furnici imensa, dezvoltand practic un oras in miniatura, cu "poduri" si "strazi", realizand un calcul computerizat realizat prin observarea "drumurilor" furnicilor in habitatul artificial creat. Cea mai importanta parte a "orasului" in miniatura a fost reprezentata de doua autostrazi create pana la cateva picaturi de sirop de zahar.

Pentru a imita la perfectie comportamentul uman in trafic, o autostrada a fost largita si lungita iar una stramtata si scurtata, intre ele existand cateva punti de legatura.

Concluziile cercetatorilor sunt extrem de interesante: autostrada mai stramta si mai scurta s-a transformat in scurt timp de la inceperea experimentului intr-o sosea foarte aglomerata, insa nu s-a produs in niciun moment un blocaj in trafic.

Asta pentru ca furnicile care se intorceau de la hrana le redirectionau pe cele care se indreptau spre pata de zahar pe rute ocolitoare, puzzle-ul fiind perfect in conditiile in care activitatea furnicilor se defasura pe ambele "autostrazi".

Practic, nu a existat nicio portiune de autostrada neutilizata, desi miscarea era continua si se defasura in doua sensuri. Fascinati de acest tip de comportament, cercetatorii germani, condusi de expertul in sociologie Dirk Helbing, au dezvoltat o retea mult mai complicata de sosele si autostrazi, furnicile reusind si de aceasta data sa "devieze" traficul in asa fel incat blocajele erau eliminate.

Germanii au descoperit faptul ca furnicile care reveneau de la hrana le redirectionau pe cele care plecau spre mancare pe o alta ruta. Chiar daca aceasta era mai lunga, furnicile reuseau sa ajunga fara probleme, repede si eficient, la mancare.

In urma studiului publicat in celebra publicatie New Scientist, oamenii de stiinta au concluzionat ca lipsa blocajelor in traficul furnicilor are loc datorita faptului ca furnicile beneficiaza de aportul unui sistem de intercomunicare foarte dezvoltat.

Desi nu au reusit sa desluseasca mecanismele acestui sistem, germanii au ajuns la concluzia ca singurul pachet asemanator care ar putea fi pus in aplicare in viata de zi cu zi si pe sosele ar fi unul in care masinile sa comunice intre ele eficient, indiferent de marca si model.

Deocamdata, un astfel de sistem de intercomunicare se afla in dezvoltare in Germania si Japonia, echipele de ingineri ai marcilor premium de nivel mondial stabilind pionieratul in ceea ce priveste acest tip de abordare a traficului.

Comentarii (22)

  • URAGANU
    Cine a zis ?
    Cine a zis ca noi suntem specia Evoluata ? Suntem atat de retardati incat ne-au trebuit mii de ani sa ajungem sa invatam de la animale. Probabil oamenii pesterilor d-aia traiau intr-o armonie perfecta cu natura pentru ca invatau de la ea si o apreciau in toate privintele.
    1 0
  • julian
    asa cum va ziceam si mai dvrm
    in trafic a realizat un studiu comparativ intre
    "modul in care furnicile evita "accidentele" in musuroaie si accidentele survenite des in traficul auto." - esti sigur domnu' Mester ca asta ai vrut sa scri? sau imi dovedesti ca am avut dreptate cind ti(v)-am mai spus ca sunteti agramati si ca nu stiti sa va exprimati?
    0 0
  • Mirare
    Dresden ?! Este vorba cumva despre orsul Dresda ?
    0 1
  • Andrei
    Uite cine vorbeste
    "... sa scri?"
    Rade ciob de oala sparta...

    Pe de alta parte, omul chiar este specia evoluata. Ca mai avem multe de descoperit si invatat de la natura, este cu totul altceva.
    1 0
  • Monica
    articol
    Merci pentru un articol interesant! Poate ar fi fost practic sa lasi si o referinta (ex: linkul spre acrticolul din New Scientist). Oricum, merci si asteptam noi articole pe masura! :-)
    0 0
  • Pt Andrei
    Verbul a scrie se conjuga astfel:
    eu scriu
    tu scri
    etc..
    daca aveai impresia ca se scrie cu 2 "i", mai informeaza-te. Cat despre furnici si modul de comunicare cred ca suntem departe de a realiza ceva atata vreme cat tot animalul de pe scaun invarte de covrig. Poate sa ii spuna masina ca nu are rost sa intre pe acolo de 1000 de ori ca el tot va avea impresia ca se descurca sau mai taie fata vreunui "fraier"..
    In schimb, daca ar exista o comunicare intre creierele de maimuta din capul unora, poate am avea o sansa, desi nu cred. Mai avem multe de invatat de la necuvantatoare pana vom putea sa ne consideram superiori cu adevarat. Parerea mea!
    0 0
  • Mircea Mester
    raspunsuri
    @julian: Nu inteleg care ar fi problema. E redundanta utilizarea unui cuvant in acea fraza, insa e absolut corecta formularea. Pe de alta parte, "sa scrii" e cu doi "i", nu cum ai scris tu.

    @Bodo: "tu scri" se scrie cu un singur "i" doar daca ai vrut sa te referi la substantivul inexistent "tuscri" si ai pus un spatiu din greseala.

    Hai ca poti.
    0 0
  • pedros
    pentru bodo
    mai informeaza-te. citeste si o carte de gramatica. corect este "tu scrii"
    0 0
  • pt Alex
    Da Alex, e vorba de Dresda :-)
    0 0
  • eudoxiu
    se poate si fara....
    Deci au reusit fara semanfoare si politai.
    1 0
  • Decebal
    Furnicile si traficul auto
    Pai nu se compara IQ-ul furnicilor ... cu cel al "bizonilor" din trafic !
    0 0
  • Vam-pirelu
    frumos ne sade
    Omul este fiintza cel mai putin evoluata ... o insecta este mul mai dezvoltata k si noi oamenii si intotdeauna tot ce ne incojoara o sa ramana superioare noua, noi distrugem ce ele au creat ... si va rog frumos nu va mai legati atat de limbajul unora, mai ales fara a da dovada de intelepciune si rationament, cum sunt multi care au trecut prin scoala degeaba.Corectati-va pe voi si apoi pe altii ... O seara frumoasa si mai reveniti cu subiecte atragatoare :D
    0 0
  • raduku
    Mai fain la furnici.. :-)
    Furnicile au 5 benzi pe sens ... Fain
    0 0
  • pai si loganul nu are nici o treaba ?
    ...si chiar nimic despre logan 130CP in acest subiect ?!?!? ... ptiu, la naiba !
    0 0
  • ca tot vroia cineva link ...
    http://www.echoroukonline.com/eng/env/4031.html
    nu e chiar The Scientist ... :)
    0 0
  • Circotasul
    Binenteles...
    Ma uit la multe documentare pe Discovery... concluzia, mai avem multe de invatat de la animale! foarte multe! incepind de la furnici, pina la carnivorele cele mai feroce! omul este de fapt cel mai feroce animal, iar istoria demonstreaza asta, de la distrugerea unor culturi cu mult mai avansate, ce nu dadeau o para chioara pe aur, la disparitia multor paduri, adevarate uzine de oxigen, la disparitia unor specii de animale, doar ca sa se mindreasca cu niste haine de blane jupuite de pe niste biete animale ce nu aveau cum sa inteleaga ca omul este cel mai mare dusman al sau...furnicile sunt niste disciplinate in firea lor, omul nu este! un om nu va accepta ocoliriea, va injura, se va baga in fata va face accidente...
    0 0
  • sigur ca da
    ... si marmota invelea ciocolata in staniol...
    0 0
  • Fain de tot
    Eu zic ca asta a trebuit si de acum ne vom inspira dupa acest tip de experimente. Corect soferii de Tir care au statii radio se descurca, evita traficuri si controale, si mai sunt multe exemple. Comunicarea si informatia este tot...
    1 0
  • sunshine64sm
    Comunicarea este importanta
    _Se pare ca oamenii cu mintea hodinita se ocupa de chestii cit se poate de serioase. Daca nu-si mai bat capul sa scoata motoare mai eficiente, sau ecologice, sau ale sloganuri de reclama, s-or apucat sa studieze viata extrem de aglomerata intr-o miniatura de comunitate.
    _Si se pare ca au ajuns si la o concluzie foarte interesanta: este foarte importanta comunicarea intre membrii participanti la "trafic", si asa si este. N-am mai auzit pina acuma de furnici care sa se accidenteze una pe alta. Cam asta ar fi bazele unui sistem anti-coliziune, mai ales pe vreme nefavorabila.
    _Dar va rog foarte frumos, daca sistemul cela de operare al aparatelor celora va fi windoz, io nu mai ma sui in masina. Celularele si navigatoarele GPS cu sistemul cela de operare merg nashpa de tot, si se blocheaza cind ai nevoie mai mare.
    _A, si inca ceva, nu s-o pomenit nimic de un echivalent al consumului de carburant la suta de unitati de masura "furnicesti"... nu cred ca acolo se practica regula "cu cit consuma mai mult, cu atit e mai bengos" :D
    0 0
  • Se numesc feromoni
    furincile comunica prin feromoni. ori in articol nu se pomenea nimic de asta si ... nu se stia la momentul scrierii articolului, ori ... altceva. pt ca taaare ma mir ca "oamenii de stiinta din Dresda sa nu STIE (oh doamne!), macar au colegi pe care sai intrebe(lol).
    "tu scri" cred ca a fost o gluma neinteleasa... nam ras.
    furnicile sunt si ascultatoare, intre ele acolo. corect spunea cineva ca sigur se vor gasi "mai destepti" care sa nu asculte de indicatiile sistemului. si poate nu ne pasa, cei care vor asculta o vor duce bine.
    nu prea scriu la comentarii, dar daca tot sunt la asta, trebuie sa ma plang si eu un pic de titlurile bombastice... dragilor, e un site auto, nu libertatea. si va zic... asa aveti o mare sansa sa fiti acest "autoblog" al Romaniei si va cam bateti joc. (imi tai singur craca si zic)poate nu aveti nevoie ;) de mai multi cititori si vi-o fi frica de faima (hihi).
    in fine.
    va doresc o zi buna.
    0 0
  • ce destepti sunt unii!
    Nu ma refer la nemtii care au facut studiul ci la julian (scris ce el insusi cu "j" mic).
    Bravo domnule, ai inteles greseala redactorului care a scris ca aia au facut un studiu "comparativ", cand de fapt ei au studiat pur si simplu, fara sa compare ceva. In afara de asta, ai mai inteles si altceva din articol? Are dreptate Uraganu, nu noi suntem specia "evoluata"...
    0 0
  • ce e/
    Bla , bla , bla ................:)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru