Lotus Exige "verde": 264 CP!

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 24.08.2006
Britanicii de la Lotus au dezvoltat cea mai puternica versiune a modelului Exige creata vreodata. Surpriza: motorul este alimentat cu bioetanol.

“Acesta este cel mai puternic Lexus Exige de strada este alimentat cu biocarburant!”. Astfel isi prezinta cei de la Lotus noua creatie, botezata Exige 265E. Desi deocamdata nu va fi comercializat, speram ca modelul sa intre cat mai repede pe pietele europene, pentru ca prezentarea sa sumara indica o masina sport ecologica extrem de promitatoare.

Construit in doar cinci saptamani, Exige 265E dispune de clasicul motor Lotus turbo de 1.8 litri VVTL-i, pricnipala schimbare fiind insa faptul ca acesta a fost adaptat astfel incat sa fie pretabil la utilizarea bio-etanolului E85. In cazul in care inca nu ati auzit de acest gen de combustibil, aflati ca E85-ul (sau Fuel Flex) este un carburant compus in proportie de 85% din etanol (alcool) fabricat din plante ca sfecla de zahar si din 15% benzina.

Gratie acestui carburant, motorul acestui Exige “verde” scoate 264 CP/8000 rpm pentru un cuplu maxim de 249 Nm/5500 rpm. Adunati la aceste cifre masa proprie de doar 930 de kilograme si veti obrine o acceleratie de 3.9 secunde pentru 0-100 km/h si o viteza maxima de 254 km/h. In comparatie cu valorile lui Lotus Exige S, cele ale noului prototip sunt superioare, in conditiile in care emisiile de CO2 sunt mult mai scazute.

Astfel, castigul de putere este de 21% iar cuplul creste cu 34 Nm, deci cu 16% mai mult decat cel al lui Exige S.

Casa britanica explica aceasta crestere prin actiunea atomului de oxigen atasat moleculei de etanol, care permite astfel o cumbustie mult mai eficace a amestecului aer-carburant in cilindru.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru