Masinile negre fac mai multe accidente decat cele albe!

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 14.06.2007
E ciudat, dar perfect real. Acesta este rezultatul unui studiu de mare amploare, in care au fost analizate 850.000 de accidente.

Centrul de Cercetare al Universitatii Monash din Melbourne as realizat un top ciudat la prima vedere, insa perfect verificabil prin cifre statistice. Australienii au analizat culorile masinilor implicate in accidente de-a lungul timpului si au ajuns la concluzia ca masinile negre sunt mai predispuse la accidente decat cele de alta culoare.

Analiza Universitatii din Melbourne este una foarte serioasa. Cercetatorii au luat la puricat nu mai putin de 855.258 de accidente care au avut loc intre 1987 si 2004. Una dintre cele mai interesante concluzii: masinile negre au cu 12% mai multe accidente decat masinile albe. Dupa masinile negre, cele mai "periculoase" sunt, in ordine, cele gri (cu 11% mai riscante decat cele albe), argintii (+10%), albastre si rosii (+7% fiecare).

"In comparatie cu masinile de culoare alba, celelalte culori pot fi asociate cu un numar mai mare de accidente. Aceste culori sunt in general cele care au un indice de vizibilitate mai scazut: negrul, albastrul, griul, verdele, rosul si argintiul.

Acestea intra intr-un minim contrast cu elementele vizuale cheie pe care se bazeaza soferul in timpul condusului. Studiul nostru a dat rezultate absolut clare si incontestabile, demonstrand ca masinile de culoare alba au cel mai scazut grad de risc indiferent de conditiile de luminozitate", a declarat Dr. Stuart Newstead, Senior Research al Universitatii.

Studiul a concluzionat, de asemenea, ca in cazul condusului pe timp de noapte culoarea tinde sa fie mai putin influentabila. Motivul este simplu: nuantele nu pot fi diferentiate pe intuneric, mai ales avand in vedere faptul ca luminile de drum impiedica recunoasterea clara a culorilor.

Comentarii (27)

  • concluzia.....
    pe mashinile negre se asculta mai mult piesa GiBi - No speed limit :)))))))
    0 0
  • masinile
    hai sa fim seriosi sa se faca un calcul cate masini negre sunt in comparatie cu cele albe....masini albe gasesti mai mult la firme prea putzini care isi cumpara masina alba
    0 0
  • albe sau negre?
    hai sa fim seriosi.. in 2007 masinile albe au devenit cea mai mare fitza. exista pana si un ferrari alb. asa ca... sigure sau nu...masinile albe se poarta!
    0 1
  • blondu
    nu tine de culoare
    se stie ca masinile negre (majoritatea) sunt de fitze, si daca sunt de fitze conduci in fitze. masinile gri/ arginti de regula sunt masini de firma deci nu prea le pasa daca inta in unu sau altul. cred ca asta e explicatia.
    0 0
  • sunt perfect de acord cu rezultatul studiului in ceea ce priveste perceptia culorii pe timp de noapte...

    insa eu stiam ca masinile de culoare rosie sunt cele mai putin implicate in accidente...rosul e cea mai vizibila culoare...de aia e si pus la semanfor ca lumina de avertizare...

    si poate ar fi trebuit aleasa o alta imagine sugestiva...pai sunt implicate doua masini: una neagra si una alba, iar masina alba este cea izbita...inseamna ca cei de mai sus au dreptate...soferul nu era atent, conducea tare...

    mai analizam!
    0 1
  • eu stiam ca galbenu e cea mai vizibila
    0 1
  • andreih1985@yahoo.com
    foarte adevarat
    factorul culoare neagra(albastru inchis,etc) in combinatie cu viteza mai ales in conditii meteo nefavorabile(inourat) se dovedeste a fi cel putin periculos! vorbesc din experienta!
    este perfect adevarat studiul- masinile inchise la culoare nu sunt vizibile!
    Referitor la imagine e clar ca masina alba a intrat in cea neagra- din cauza ca masina neagra mergea cu viteza si nu a fost observata!!
    0 1
  • culoare e de vina clar :))
    Asta e ca testul pe care l-am vazut pe Discovery parca cu pasarile, pe care prefera sa isi faca nevoile, pe masinile inchise la culoare sau pe cele deschise la culoare :)) Sunt prea multi factori care se iau in considerare in cazul unui accident: cat de petarda e soferul, cat de pertada e ala cu care are accidentul, cum e vremea, care e calitatea drumului, cat de bine semnalizat e, cat de tare se grabeste fiecare si de ce sa nu amintim starea tehnica a masinii care joaca un rol important. Daca am uitat ceva va rog sa adaugati :)...poate culoarea =))
    0 1
  • alb/negru
    foarte interesant
    0 1
  • Davidsign.com
    Culori...
    Cele mai vizibile masini sunt cele galbene. Este un fapt demonstrat. Masinile negre, intr-adevar sunt mai putin vizibile si datorita faptului ca, cu cat culoarea e mai inchisa, cu atat si reflexia ambientului inconjurator e mai puternica pe luciul vopselei. Deci, masinile negre se "camufleaza" mai bine in trafic, ceea ce nu este neaparat un lucru pozitiv. personal am masina neagra si am fost pus de foarte multe ori in situatia de a evita unele coliziuni din cauza ca nu eram observat. Dupa ce am inscriptionat masina cu autocolant, am devenit mai vizibil. O chestie care ajuta intotdeauna - daca aveti masina de culoare inchisa, folositi luminile de intalnire si pe timpul zilei. Ajuta mult!
    0 1
  • Khellu
    ...
    ce galben frate ...cat despre masinile albe ...ducetiva si voi prin afara sa vedeti cate sunt :)
    0 1
  • concluzia
    cu masina neagra se plimba mamica lu ala care asculta GIBI....
    0 1
  • vitezomani
    vitezomani?sau...
    vitezomani?sau... nu disting culorile...sau oameni obositzi stresatzi...altfel nu se fac accidente :D :))
    0 0
  • Ia uita-ti-va mai bine la poza
    Daca observati bine,in poza de mai sus este o masina neagra - "predispusa" la accidentari - si una alba :))) - sic!
    0 0
  • unu de stie
    are dreptate vitezomani
    asa este un vitezoman nu distinge el culorile masinilor partenere in trafic........de ce??? nu are timp sa le vada ......:))))))
    0 0
  • Danutzky
    pai da...
    dk sunt mai multe masini negre... fac mai multe accidente. asa mia explicat si un mecanic de la dacia meridian... cand eu mirat de cate loganuri busite sunt mia raspuns "sau vandut multe se busesc multe"... viva logan NOT
    0 0
  • mda...
    mie mi-a zis un taximetrist ca masinile negre si gri sunt greu de vazut cand e lumina puternica sau vreme rea... deci nu e chiar asa ciudat...
    0 0
  • CHRISTAR
    parerea mea
    Banuiesc ca au dreptate cu studiul asta al lor, dar cred ca intr-un singur caz masinile sunt dezavanajate clar dpdv al culorii si anume iarna.
    0 0
  • prudentul
    explicatia reala
    Masinile negre sunt malefice. Ele la inceput au fost albe, pure si nevinovate, dar au inceput tentatiile si au trecut de partea intunecata a Fortei...
    1 0
  • a me-ai neagra
    poi de aia tre sa mergem cu farurile aprinse si pe timp de zi
    0 0
  • a me-ai gri
    si de cind am loato nu a zis nici un prost ca nu ma observat si nici nu am fost chear asa cuminte cu viteza ca de sunt tinar si imi place sa alerg
    0 0
  • Ionutz
    Si eu am o masina neagra ca cea din foto (Kia Sportage). Chiar e adevarat? Ooops!
    0 0
  • revin pentru andreih1985@yahoo.com
    pentru

    foarte adevarat
    de andreih1985@yahoo.com (14.06.2007, 10:07)

    stimabile domn,

    eu observ cat se poate de clar ca masina alba a fost lovita de cea negra, nu invers cum declari dumneata...

    ce ti se pare atat de clar nu imi dau seama, mai mult concluziile pe care le tragi imi par cam trase de par...

    pai la viteza mare, ar fi trebuit sa fie ceva mai lovite masinile, "mai contorsionate"...alea is bine mersi...

    oricum poza e afisata asa de farmec...si nu mi se pare edificatoare, dimpotriva e pe dos de cum se explica in articol...

    pentru restu

    in ceea ce priveste culoarea eu sustin in continuare ca rosu este culoarea cea mai vizibila...

    daca taximetristii nu vad masinile din trafic ...pai e paricol mare...mai ales ca astia se cred regii soselelor...

    noroc
    0 0
  • mircea
    accidente
    SE PRODUC DIN CAUZA TEMPERATURII CULORILE INCHISE LA CULOARE ATRAG MAI MULTA CALDURA.
    0 0
  • Incalzirea globala e de vina ,astia de la Automarket mint va zic io :))
    0 0
  • accident
    Acu stiu de ce a intrat ala cu Wartburgu'-n mine...sa nu contrazica statisticile...:))))
    0 0
  • mugurale
    :d
    a mai zis cineva mai sus cam ceo sa spun io acuma, masinile negre sunt de "mafioti" si mafiotii merg jmekereste, ceea ce leconfera un risc mai mare de accident, cei care isi iau masina alba in general sunt oameni potoliti care merg cu 50 si se deplaseaza in deplina siguranta de colo pana colo, deci nu culoarea determina accidentul, ci cel aflat in masina de culoare ;))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru