Masinile viitorului vor putea comunica cu mecanicii

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 03.07.2007
Un grup de studenti de la Universitatea Cambridge a inventat un sistem care comunica starea tehnica a componentelor motorului.

Cine nu a vazut animatia Cars nu a aflat probabil de Fiat-ul vorbitor. Se pare ca animatia va putea fi transpusa in realitate cu cea mai noua inventie a inginerilor de la Universitatea Cambridge. Acestia au implementat cu ajutorul unui Fiat Stilo, un sistem de comunicare intre partile masinii si mecanicii care ii realizeaza service-ul. Hatchback-ul inteligent poate transmite mecanicilor informatii despre starea componentelor sale in doar cateva secunde.

Cum functioneaza aceasta inovatie tehnologica: partile componente ale motorului pot oferi informatii despre data fabricatiei si producator prin intermediul unor conectori bazati pe frecvente radio. La revizia tehnica mecanicul poate astfel "diagnostica" foarte usor problemele masinii prin simpla utilizare a unui card de citire. Aceasta tehnologie ar putea foarte usor sa ajute la identificarea vehiculelor care nu au efectuat inca verificarea periodica si nu numai.

Duncan McFarlane, profesor la Univeristatea Cambridge si coordonatorul proiectului, a declarat: "Acest sistem inovator va putea fi capabil sa detecteze, in cazul unui accident grav, componentele motorului care mai sunt inca in stare de functionare." Farlane a declarat ca in prezent poarta discutii cu importanti constructori auto care doresc sa implementeze tehnologia in viitoarele lor modele.

Comentarii (4)

  • Octavian Brânzei
    Service
    Păi ar fi grozav dacă ar putea chiar proprietarul maşinii să îşi diagnosticheze maşina, încît la service să nu-i spună braşoave şi să-l încarce aiurea. Ar fi o lovitără urîtă pentru băieţii de la orice service de oriunde. Ar fi grozav!
    0 0
  • bbbobbbo
    imhi
    ^^^ yup must agree...
    0 0
  • prea tare
    asta ar trebui sa fie la proprietar si s-o puna la dipozitia mecanicilor
    0 0
  • pickme
    dar
    Cu siguranta acest nou sistem va ridica pretul masinii cu cateva mii de euro. Poate va fi binevenit pe un S classe insa pentru producatorul autohton nici vorba. Sper totusi sa ma insel.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru