Materialele inteligente

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 08.03.2007
Cum ar fi daca masina dumneavoastra s-ar putea repara singura sau daca ati putea sa-i schimbati infatisarea si culoarea cu un simplu buton? GM face totul posibil.

General Motors a dezvaluit recent noile sale realizari in domeniul materalelor inteligente, cu ocazia unei conferinte organizate la centrul sau R&D. Tehnologii inovative, precum aliaje si polimeri care memoreaza forma, sunt doar cateva dintre noile materiale pe care GM le investigheaza pentru a le folosi pe viitoarele lor modele.

Materialele isi primesc numele in functie de abilitatea lor de a-si modifica forma si rigiditatea atunci cand intra in contact cu un stimul de tipul: caldura, presiune, curent electric sau camp magnetic. Atunci cand stimulul este indepartat materialul revine la forma initiala.

Aceste noi materiale ar putea sa conduca la o multitudine de posibilitati de asamblare si chiar am putea sa le vedem intrand in productia modelelor din 2010. Materiale inteligente ar revolutiona total lumea auto: butoane si manere care apar atunci cand este nevoie de ele, suprafete active care se pot deplasa in functie de viteza autovehiculului pentru a ajuta aerodinamica, mecanisme de actionare foarte usoare si sisteme, care sa inlocuiasca motoarele si sistemele hidraulice mult prea grele, regasite in vehiculele actuale.

Alan Taub, directorul executiv al GM R&D, a speculat si posibilitatea dezvoltarii unor vehicule care se pot repara singure in eventualitatea unei avarii sau care isi pot schimba culoarea sau infatisarea la simpla apasare a unui buton.

Comentarii (1)

  • SF
    Suna a SF, dar orice e posibil. Si aia de la GM baga bani in cercetare. Nu au cele mai fiabile masini cu putinta, dar se chinuie.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru