Roca vulcanica, ultimul trend in materie de materiale auto

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 14.08.2008
Cel mai scump model din lume va utiliza, in locul fibrei de carbon, fibra organica creata din roca vulcanica.

Aceia dintre dumneavoastra care sunt familiarizati cu "intrecerile" pe linie dreapta pentru titlul de Cel mai scump model de serie de lume stiu foarte bine faptul ca, desi Bugatti Veyron se afla deocamdata pe locul intai, Aston Martin a anuntat deja ca viitorul lor supercar, denumit One-77, va trece pe prima pozitie atunci cand va iesi pe piata.

Foarte putini stiu insa faptul ca DiMora, un constructor american cu sediul central in California, are de gand sa scoata pe piata Natalia, un sedan de lux a carui principala caracteristica este faptul ca are un pret de vanzare anuntat la doua milioane de dolari, adica 1.35 milioane de euro. Cu 250.000 de euro mai mult decat Veyron!

Inginerii DiMora sustin ca Natalia (al carui nume complet este Natalia SLS 2 Supersedan) va dispune de cele mai mari inovatii in materie de tehnica, tehnologie si materiale utilizate, principalul argument in acest sens fiind motorul care va fi utilizat sub capota modelului: un V16 de 14 litri care dezvolta 1200 de cai putere. Se pare ca, in timpul testelor dinamice, comportamentul exploziv al propulsorului i-a atras acestuia porecla "V16 Volcano".

Una dintre cele mai interesante parti legate de DiMora Natalia este insa anuntul conform caruia acesta nu va utiliza in constructie "banala" fibra de carbon, aceasta urmand sa fie inlocuita cu un material denumit "fibra organica Barotex". Caracteristica principala a acesteia este faptul ca e fabricata din roca vulcanica, urmand sa devina unul dintre cele mai durabile si puternice materiale utilizate vreodata in industria auto.

"In contrast cu produsele din fibra de carbon, care se bazeaza pe petrol, utilizam roca vulcanica, element mult mai consistent si mai dens. Interesant este faptul ca procesul de producere a fibrei organice Barotex implica mult mai putina energie decat in cazul fibrei de carbon. E vorba de un material ecologic, mult mai usor si care aduce o multime de avantaje in utilizarea sa la constructia unei masini", sustine Lilo Beuzieron, presedintele companiei care da numele noului material, Barotex Technology.

DiMora Natalia va dispune, pe langa aportul adus de fibra organica Barotex, de produse tehnologice de inalta clasa: vopsea care isi poate schimba culoarea, faruri care functioneaza asemenea proiectoarelor video, scaune cu functie de masaj pentru pasagerii din spate, directie si tractiune integrale, night vision, camere exterioare, monitoare TV retractabile, scrumiere luminate din cristal Waterford, computer wireless cu internet WI-FI indiferent de zona in care se afla masina si de suporturi de pahare care isi regleaza automat temperatura.

Unul dintre cele mai interesante sisteme de la bordul lui Natalia este, insa, pachetul de senzori care monitorizeaza functiile vitale ale soferului si care ajusteaza atmsofera interioare in functie de nivelul de stress al acestuia.

"Natalia va fi complet distincta de masinile pe care le cunoasteti astazi, diferentele fiind totale. Va fi cel mai puternic model sport de lux cu patru usi din istorie. natalia va determina standardul excelentei auto a secolului 21. Mi-am petrecut ultimii 30 de ani desenand si proiectand pe computer acest model futuristic, care va fi deopotriva sigur, luxos, sportiv si puternic", spune Alfred J. DiMora, fondatorul si presedintele companiei care ii poarta numele.

via | WorldCarFans

Taguri: DiMora, Natalia

Comentarii (4)

  • sfera96
    tot americana
    tehnica si functiile ce se vor gasi pe aceasta masina poate vor fi intradevar de lux insa designul este si va ramane de americani grandomani , poate sa coste si 2mil euro ca tot prefer Veyron sau aston martin , iar in materie de lux si confort nu cred ca rolls royce va fi depasit de aceasta căruţă
    0 0
  • sfera 97
    prefera
    "tot prefer Veyron sau aston martin", ha ha, poate in NFS ProStreet... ha ha ha, cred ca-ti place mai mult Sandero, ca sa nu mai spun de noul Logan
    0 0
  • gigi carcotasu'
    Pt. "sfera"
    ..."ha ha ha"...razi ca prostu'
    0 0
  • Lux
    Daca vrei sa faci lux, poti sa faci lux astfel incat Rolls Royce sa para Logan. Exista materiale sintetice care valoreaza cu mult mai mult decat greutatea lor in aur. Asta e un automobil custom made. Nu cred ca se vor face multe exemplare.
    Ce nu inteleg eu este motorul monstruos pus pe o astfel de masina. La cosnumul pe care il are, dai o tura prin oras cu masina si apoi faci plinul. Atunci la ce-ti trebuie 1200 cp? Pentru croaziera pe autostrada ar trebui sa aiba un rezervor imens de benzina.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru