Romania, sub Tanzania si Zambia in topul soselelor

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 12.11.2008
Romania este depasita de tari africane si de vecinii unguri si bulgari intr-un top al calitatii soselelor lumii.

Esential

2012 este termenul anuntat pentru finalizarea urmatoarei autostrazi din Romania, Bucuresti-Brasov.

Desi a intrat in structurile europene inca de acum doi ani, Romania nu reuseste sa se ridice la nivelul infrastructurii existente in tarile vest-europene. Mai mult, tara noastra "reuseste" contraperformanta de a se clasa in spatele unor tari africane cand vine vorba de calitatea soselelor interne.

Intr-un top realizat recent de catre Forumul Economic Mondial (FEM), Romania ocupa locul 123 la capitolul calitate a drumurilor, mult sub vecinii nostri unguri (locul 64 in lume) sau bulgari (pe pozitia 105). Mai mult, departatul Kargastan reuseste sa depaseasca la acest capitol atat Romania cat si Bulgaria, clasandu-se pe un onorabil loc 104. Pentru a adanci rana, tari ca Burundi, Cambodgia, Tanzania, Zambia sau Albania se afla de asemenea in fata noastra in acest top realizat de FEM, reusind sa acopere de rusine autoritatile, care avanseaza intr-un ritm extrem de lent lucrarile la viitoarele autostrazi nationale.

Campania electorala care se afla in plin avant incearca insa sa coloreze in nuante roz viitorul, partidele politice promitand, in medie, cate 250 de kilometri de autostrada pe an de acum si pana in 2012.

Si asta in conditiile in care, in 2008, au fost inaugurati doar cinci kilometri de austrada iar despre Autostrada Soarelui aflam ca va fi finalizata de abia in 2011.

Deocamdata, pe rol se afla doua autostrazi importante, Bucuresti-Brasov si Brasov-Cluj-Bors. Termenul de finalizare al primei autostrazi este 2012, a doua urmand sa fie terminata in 2013, in conditiile in care costurile au crescut intre timp din cauze legate de forta de munca, de exproprieri si de depasirea sumelor planificate initial.

Taguri: Romania, scumpire

Comentarii (33)

  • :)))))) da.. tare asta ... :)
    0 0
  • mai-mai
    Cind privesc lucrurile de aici , din interior , mie mi se pare si mai rau........
    0 0
  • IO MAN
    NU STIU CE DRQ
    MAI GASESTI BUN IN TARA ASTA, TOATA LUMEA PE INSELAT SI FURAT SI NU VEDE NIMENI NIMIC,N-AVEM GUVERN,PRESEDINTE,JUSTITIE, NIMIC.NIMIC NU SE VREA A MERGE IN TARISOARA ASTA....
    0 0
  • onelusha
    chinezii fac 7 linii de metrou in 3ani
    traiesc in Shanghai/China, din 2005 pana acum in 2008 chinezii de aici au deschis inca 7/ sapte linii de metrou, strazile sunt suspendate pe 5-6 nivele la fiecare nod, sunt absolut fantastici! ei, acum imaginati-va ce mandra sunt de Romania cand trebuie sa le spun celor de aici: "din pacate noi inca nu avem autostrazi"...
    0 0
  • mie rusine ca s roman
    0 0
  • sosele
    Am fost in taarile de care zic astia, mai sus. Ma indoiesc ca este chiar asa. Burundi nu are nici orase, sosele unde ai putea sa gasesti? In pomi? A fost Obama sa le faca? Burubdi e cea mai saraca tara din lume...Respectiva clasificare cred ca este putin tendentioasa.
    0 0
  • NeoGalaxy
    Mda :P
    @Onelusha :) Sa vezi ce frumos este cand ma intreaba pe mine niste prieteni din Japonia daca nu vreau sa-i vizitez... si cand le spun ce salariu am si cat ma costa un bilet de avion pana la ei... mai ca-mi este si rusine sa le spun adevarul ):
    Noroc ca tin la mine destul de mult incat sa ma ajute si in problema asta. Acuma.. chiar credeti ca noi avem cu ne compara cu tari serioase ca China si Japonia?

    Pai pana si in China exista mai putina coruptie ca in Romania. Si asta chiar daca mai sunt comunisti si alea alea.

    Romania are nevoie de o schimbare dramatica si din pacate, doar un razboi civil urat de tot ar schimba mentalitatea oamenilor rapid si eficient. Stiu ca suna urat ce spun, dar din pacate, alte solutii nu exista. Cel putin nu pentru moment.

    Si in ziua de azi ma intreb cum a facut Becali 4 miliarde de dolari cand el de abia stie sa numere. Ca sa nu mai spun de restul... care nu stiu nici macar cum se fac afacerile in afara. De aia nu fac decat afaceri cu statul sau intre ei, in afara nu au nici o sansa... LOOOOOOL :P
    0 0
  • Asa e asta e romnia o tara de kakao care se fura an draci si nu se face nimik
    0 0
  • capsunaru
    sosele
    din pacate maj clasificarilor astora sint aiurea..
    Cu autostrazile stam prost dar totusi nu mai sint gropi. De ex ar trebui sa dati o tura prin Montreal (Canada) si cu putin noroc .. poate scapati cu masina intreaga. Nici la vest in BC nu e super vesel.. dai in cite o groapa... In ro folosesc iarna chestii care nu ataca masina.. la astia sare. Cit priveste viteza de constructie.. de ex in BC se lupta sa modernizeze un drum ... (din 2 sa faca 3-4 benzi) intr-o zona muntoasa de vreo 3 ani.. si trebuie sa fie gata 2010. (pt olimpics). Astia nu sint in stare sa faca 150Km in 4 ani .. nu vad cum o sa faca romanii in zona muntoasa cifrele alea.
    0 0
  • Unu care da cu tunu
    Rusinea rusinii
    Nu stiu daca e chiar asa cu Tanzania si Zambia , dar stiu ca se poate mai mult. Ce sa faci ... si la expropieri terenurile trebuie speculate ca noa .... cineva tre sa ia banu.
    In tari civilizate se fixeaza un pret si gata , dupa care , daca vrei mai mult statul spune : Esti ori cu noi , ori impotriva noastra. Si actioneaza in consecinta.
    Becali nu si-a facut banii cinstit , de asta sa fiti siguri
    0 0
  • Curmale
    "compasiunea"
    Nu-mi pot exprima "compasiunea" pentru toti care nu cunosc ce inseamna sa privesti cum altii intorc banii cu lopata,sa ai speranta pusa in prostia lor si sa speri sa iti "cada" si tie ceva,apoi sa fi jecmanit de legi si pretentii impuse de aceasi oameni "lopatari de bani".Drumuri?Cine are nevoie de drumuri.Stati acasa,poate ne facem ca ne pasa si iti mai trimitem cate o consultatie gratuita de ziua ta sa vezi daca esti sanatos,sa vedem daca nu ai murit de frig,foame,macinat de ura , pentru ca tu "contezi";cine ne mai plateste taxe?.DE FAPT tu NU CONTEZI!
    0 0
  • Cum ne clasam fata de Botswana?
    Ar fi interesant sa stim daca denumirea monedei in care suntem platiti are vreo influientsa asupra acestui lucru.
    0 0
  • micsuneaua
    comunism
    aveam io o banuiala sumbra ca-n china lucrurile merg mai bine. ca tara comunista ce sunt,le e frica sa fure de la stat, dar statul tre sa faca ceva sa nu se umfle miliardul de chinezi...cu arma nu-i mai poti tine. iar in romanica nu mai vad alta solutie decat parul...proptit in toate frezele guvernamentale (si neguvernamentale). dar cine s-o faca si pe-asta, ca doar nu suntem francezi, desi asa ne autointitulam cu nerusinare
    0 0
  • @NeoGalaxy
    "Romania are nevoie de o schimbare dramatica si din pacate, doar un razboi civil urat de tot ar schimba mentalitatea oamenilor rapid si eficient. Stiu ca suna urat ce spun, dar din pacate, alte solutii nu exista. Cel putin nu pentru moment."
    scuza-mi replica, dar cred ca esti cu capu'.
    0 0
  • Vivian
    Chiar asa??
    Chiar asa sa fie...sau ete un a;t interes in topul acela?? Poate sunt "asasinii politici"...cei care vor sa aduca marile contracte de constructie in SUA.... :)
    0 0
  • @DavE
    draga DavE, am inteles ca nu esti de-acord cu NeoGalaxy. Ori nu te intereseaza, ori ai de castigat, ori ti-ai dat si tu aiurea cu parerea. Daca ai tu o alta solutie, suntem ochi si urechi sa o auzim. In schimb daca ti-ai pus degetele la contributie doar de dragul de a scrie ceva, mai bine deschide YM. NeoGalaxy a propus ceva si din pacate si sincer inclin sa viu deacord cu el.
    0 0
  • razvan
    ce sa mai spui ??
    Citeam in Jurnalul ca astia vor sa largeasca centurile bucurestiului in 2 ani cu 10 km pe tronsoane, frate ... ce sperante la bine sa mai ai cand si minciunile sunt asa de sumbre, va dati seama cand o sa aiba RO niste autostrazi serioase, poate pe vremea nepotilor nostri (zic ptr cei care citesc si inca nu au nepoti). eu sunt in italia, si la cat de aiurea se vorbeste de IT acum, au o infrastructura de nu se poate, zeci de tangentiale, autostrazi, intrari, iesiri, giratorii unde sunt probleme .. si cei de aici se plang de strazile lor ca cica nu sunt suficiente, le zic mereu sa vada RO. singura solutie daca vreti autostrazi, emigrati fratilor, si ultimul sa stinga lumina ! hal de nesimtiti, sa se mai creada prima economie ca si crestere din zona EU cu strazi sub tari vai mama lor din Africa ??? Rusine maxima .. si pe final, cu tari ca Japonia, China, Germania chiar si Italia nici nu incape vorba de comparatie, poate doar ca in RO femeile sunt f frumoase iar in cele din urma nu, in rest .. shhht!
    0 0
  • Autogreen
    Se fura mult
    Se fura mult iar puscaria e doar pentru gainari
    0 0
  • @Zoli
    ma intereseaza soarta tarii, nu am nimic de castigat, nu mi-am dat aiurea cu parerea. ce solutii sa am pentru a o duce mai bine Romania? poate sa avem oameni competenti la conducere si interesati sa faca ceva constructiv. noi oamenii sa fim mai preocupati de munca. ce sa zic, nu am nicio idee revolutionara. razboi? pai nu cred ca au de castigat romanii din asa ceva. suna ingrozitor un razboi. or sa castige oamenii puternici care au arme si interese. sa ne reamintim de "revolutia" (eu nu cred ca a fost revolutie) din 1989. au aparut niste oameni care ne-au condus....de nu au mai putut. eu nu spun ca a fost mai bine inainte, pt ca nici nu am de unde sa stiu decat din povesti (aveam 7 ani). dar nu ne-a fost bine deloc dupa. sa inteleg ca voi credeti ca un razboi in Romania va rezolva problema noastra si va scoate capete luminate sa ne conduca dupa? imi pare rau, eu nu cred. bine ca nu avem zacaminte importante de petrol, ca acum eram ca Irak-ul.
    0 0
  • malcea alexandru
    "mult sub vecinii nostri unguri (locul 64 in lume) sau bulgari (pe pozitia 105)"

    asta e scorneala pe fata. inseamna ca nu ati fost in bulgaria !!!!!!!!!!!
    0 0
  • imi vine sa rad, ca de plans...am plans destul...
    Romaniei ii trebuie nu 20 de ani, ci inca 50 ca sa isi revina dupa comunism...si si atunci mai sunt ramasite...
    0 0
  • hahahahahahahahha ce tare!!!drumul care traverseaza bulgaria de la giurgiu catre grecia este perfect am fost de 4 ori cu masina in grecia si spun ca la noi nu traversezi tara fara sa rupi masina
    0 0
  • hmda
    numa prost sa fii si sa nu te mire sau sa ignori aceste sondaje

    romania tzara de rahat
    0 0
  • tara
    sa vina tovarasul ceusescu din mortii sa o lase pe elena si sa vina sa faca drumuri. pe vremea lui era ciment cacalau si pietre si daca nu munceai erai batut de securisti..cate blocuri s-au facut,cati oameni au primit locuinta si servici...ce strigati..ca atunci mancam soia,,,da acuma nu mancam? ...ma basescu chiar face da nu are cu cine...rusine ca suntem romani....de ce l-am puscat pe ceusescu...
    0 0
  • Coyote
    Pt malcea alexandru (13.11.2008, 11:58)
    Prietene depinde in c parte din bulgaria ai fost de n-ai vzt autostrazi dar iti spun k numai o autostrada la ei are cc 500 km, ca sa nu mai spun de unguri de care nu cred k tre sa povestesc nimanui pt k aia chiar au facut sosele mai multe decat au fost altzii pe la noi in stare sa fure asa k raportul asta cel putin in ceea ce privesc Ungaria si Bulgaria este adevarat chiar dak bulgarii sunt cu mult mai saraci decat noi
    0 0
  • andrei
    bulgaria
    nu e perfect drumul de la giurgiu pana in grecia, mai ales prin orase e tare prost. iar la noi nu iti rupi mai tare masina. acum, trebuie vazut ce criterii au folosit pentru clasament, ca asa, impresia mea este ca nu stam mai rau decat bulgarii.
    0 0
  • unu prost tare care crede tot
    idiotenii
    idiotenii.sunt de acord ca avem drumuri proaste.Sunt de acord ca ungurii au sosele mai bune ca noi, bulgarii au 3 autostrazi la care lucreaza de 10 ani de cand trec pe acolo...dar aiureli gen cambodgia, burundi,tanzania...depasesc orice..bine o alta cretinatate facuta de cretini cu aere de specialisti la fel ca la ratingurile de tzara...acum o luna Islanda avea AAA+ adica un fel de 9.95 ,Ungaria era la AA- ...iar pe noi de ani intregi ne tin la BB- CINE A INTRAT IN CRIZA SI CINE SA IMPRUMUTAT LA FMI 16 DE MILIARDE DE DOLARI...PARCA II ZICE UNGARIA?...CINE A INTRAT IN FALIMENT TOTAL..PARCA II ZICE ISLANDA? politica asta antinationala de autodesconsiderare totala a inceput acum 18 ani ma intreb cand se va termina?..daca te duci la papagalii astia cu care fac ratinguri si se dau specialisti cu o valiza de bani or sa spuna ca in Burundi curge apa si miere cand ei de fapt se omoara pe strada.
    0 0
  • Asta este
    Asta este....Casuneanu sa traiasca, sa mearga Veyronu bine , si da-i drecu pe romani, ca nu stiu ei ce manevre se fac la nivel de tara.
    Am fost in Africa in vara, am inchiriat o masinuta si m-am plimbat din Tunisia pana in Algeria si Libia...nu zic, ca benzina este aproape la jumatate pretul ca in Romania si in 100 km intalnesti 10 masini si 10 autocare pe drumuri. Ce m-a socat mai mult, a fost calitatea Autostrazii si soselelor...de nivel European! Pana ajungem noi acolo...mai bine in AFRICA!
    0 0
  • romania tara de cacat
    in cativa ani ii vom face statuie lui Ceausescu pentru cate a facut .el a construit romania pe care o fura acum zdrentele de politicieni si tiganii. am 25 de ani............
    0 0
  • Unde esti doamne?
    Nu-i nimic de mirare,tara asta e blestemata de cand haul.A fost d furat si va fi inca 1000 de ani de acum in colo.Numai din cauza hotilor nu-sa putut face nimic in ea.Uitati-va si voi,de 18 ani se chinuie sa termine 4 statii de metrou,Salajan-Policolor,4 STATIIIIIIIII,de 18 ani,si noi vrem sosele?Noroc cu CEAUSESCU ca a facut atatea in tara asta ca altfel eram vaide noi.
    0 0
  • un roman
    deschideti ochii
    Nu e dracul chiar asa de negru. Acum mai oricine isi poate cumpara o masina, un televizor sau un calculator. Bucurestiul e de 30 de ori mai curat decat acum 7 ani, infrastructura se dezolta incet ... dar sigur. 2 ani la rand Romania a avut cea mai mare crestere economica si o sa aiba in continuare pentru ca UE baga miliarde de euro in curu nostru NERAMBURSABILE. Bucurestiul nu mai e asa jegos ca altada cainii nu mai sunt asa multi ... la metro e curat nu mai sunt copii vagabonzi si .. avem plasme, asta ca sa va dau doar cateva exemple. Nu ne mai comparati cu vestul Europei pt ca aia n-au stat 45 de ani sub-comunism. Nu mai suferiti ca gusterii ... china are 8 megaorase supradezvoltate si cateva miliarde de cetateni care sunt pe plantatiile de orez si mor de foame. Italia e un cacat de tara ajutata doar de pozitia geografica, ungurii au fost intotdeauna ajutati de nemti... iar bulgarii.. sa fim seriosi, e vestul salbatic putin coafat. Cine vrea sa fie sclav in vest sa plece, in Romania se poate trai si decent, ne plangem prea mult pentru ca asa e firea noastra!
    0 0
  • bbbobbbo
    @un roman
    Bucuresti-ul e mai curat decat acum 7 ani?! Cred ca traiesti intr-un alt Bucuresti decat mine, cat despre caini, imi pare de multe ori rau ca n-am o arma de foc ca i-as impusca pe toti maidanezii - imi plac animalele, dar tinute sub control, si de cand cu fetita aia de 6 ani sfasiata si mancata de caini, i-as impusca fara preget.
    In rest, sunt nevoit sa le dau dreptate celor de mai sus cara au spus de razboi civil, pt. ca toti tiganii, dar si anumiti romani cu soriciul gros, au ajuns sa faca ce vor unde vor fara nici o limita a bunul simt. Niciodata n-am vazut un politist sa amendeze pe cei care depasesc coloana si improasca cu praf pietonii de pe refugiu - deci de astia cine ne scapa? Amenzi - nu, carnete luate - nu, puscarie pt fapte mai grave - rar, deci...
    0 0
  • Pe scurt
    Viitorul se vede rau dar suna bine !
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru