Skoda aniversează 85 de ani de la primul său automobil cu săgeata înaripată

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 11.05.2011
Skoda aniversează 85 de ani de când a livra primul automobil cu sigla înaripată. Clientul a fost Tomas Garrique Masaryk, preşedintele statului cehoslovac de la vremea respectivă.

În urmă cu 85 de ani, cehii de la Skoda predau primul lor automobil preşedintelului de stat cehoslovac Tomas Garrigue Masaryk. Respectivul model se numea Skoda Hispano Suiza şi era o limuzină de lux. Vorbim de prima maşină care a purtat vreodată sigla cu săgeată înaripată, una dintre cele mai cunoscute embleme din industria auto. Până în 1929, Skoda a produs doar 100 de exemplare ale lui Hispano Suiza.

Producţia era încă foarte departe faţă de producţia de serie din prezent. Fiecare ŠKODA-Hispano Suiza 25/100 CP în parte era produs individual, la cererea clientului. Astfel, fiecare exemplar este unic. În funcţie de dotări, fiecare maşină cântărea până la 2.700 kilograme. Modelul atingea o viteză maximă de 140 km/h. Nivelul preţului modelului ŠKODA-Hispano Suiza corespundea echipării de lux. Design-ul este realizat de carosierii de la Brozik, Jech şi Laurin&Klement, liderii din domeniu la vremea respectivă.

Preţul de pornire începea la 190.000 de coroane şi reprezenta un multiplu al preţurilor altor maşini de pe piaţă.

În funcţie de echipare, preţul creştea până la un sfert de milion de coroane. Pentru primul exemplar, instituţia prezidenţială a plătit chiar 280.000 de coroane. Ca termen de comparaţie: micul ŠKODA 422 costa 38.000 de coroane, iar limuzina de mari dimensiuni ŠKODA 860 avea preţul de circa 120.000 de coroane.

Via | Skoda

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru