Supercar de 600 CP, 100% din lemn

De Robert Gherghe
Publicat Luni, 17.12.2007
Splinter este un supercar construit 100% din lemn de catre un grup de studenti americani de la design.

Esential

600 CP are motorul V8 amplasat pe centrul sasiului acestui supercar din lemn.

Unul dintre cele mai avangardiste proiecte aparute in ultima vreme in lumea auto este realizarea unui supercar din lemn. Un grup de studenti americani, tineri designeri in devenire, au proiectat si dezvoltat acest proiect pretentios si ambitios.

Lasand la o parte aspectul fantezist al ideei, proiectantii au avut de urmarit un scop clar la constructia acestui supercar: determinarea limitelor folosirii lemnului in procesul de fabricatie a unei masini.

Pentru ca proiectul sa aiba credibilitate, caroseria modelului auto proiectat de studentii americani este dublata de un motor V8 de 600 CP. Splinter, asa cum a fost botezat supercarul, prezinta o serie de tehnologii inovatoare, mare parte dintre ele aflandu-se inca in dezvoltare.

La fabricarea jantelor s-a folosit o materie prima obtinuta din amestecul lemnului de stejar cu lemn de alun si cires. Fiind vorba de lemn, principala problema era caldura rezultata din activitatea motorului.

Proiectantii au gandit un sistem special de eliminare a caldurii si a gazelor rezultate din ardere sub masina, lucru care impiedica incalzirea lemnului.

O alta solutie gandita de proiectanti pentru eliminarea caldurii a fost implementarea unor deflectoare in partea din spate a supercarului, acestea initiind un flux de aer cu efect de racire a gazelor de evacuare.

Comentarii (45)

  • prudentul
    aşa se întâmplă...
    ...când n-ai ce face si ai mult timp la dispoziţie. Timp, bani şi muncă degeaba, fără finalitate.
    0 0
  • Nu conteaza
    Fals
    Nu e 100% lemn , motorul nu e din lemn , farurile si geamurile de asemenea nu sunt, dar ideea e ca in mare parte e din lemn si ca e futurista toata treaba asta. Bravo lor.
    0 0
  • mmmmmmm
    Si sofer va fi Pinochio ?
    0 0
  • asmaticu
    YES!
    Va dati seama ce frumos arde???
    0 0
  • gogu.macelaru
    laser frate
    :|
    0 0
  • Deevylls
    Lemn
    Lipsa de originalitate... e un Murcielago cu sigla de Onda!
    0 0
  • bai tampi
    putea sa fie si copia daciei lu tactu ba! nu aia era ideea. Ca de obicei se gaseste unu cu ciunga in par sa faca comparatii stupide.
    0 0
  • Culmea
    Culmea, comparatia nu este deloc stupida.
    0 0
  • toteu
    deocamdata e la nivelul de 3DStudiomax, ca mult masini prezentate de automarket.. povesti...
    0 0
  • minime
    super tare frate
    nu e extraordinar sa ai o biblioteca de 600cp ?
    0 0
  • Reader
    Oare cati copaci vor fi taiati pentru fabricarea unei asemenea masini?
    are rost sa mai intreb cati vor fi plantati?!
    0 0
  • carcotasu
    nu e pierdere de timp pentru ca rezolvarea problemelor aparute in timpul proiectarii, formeaza o echipa buna si proiectanti de valoare iar limitarile impuse de material, vor da nastere la solutii ingenioase cu aplicabilitate practica
    0 0
  • Mares Florentina
    sunt de acord, noi ne plangem ca nu mai avem paduri... si, se pare... ca altii au prea multe
    0 0
  • ....
    Pai si cand ploua, se umfla lemnu? :-)) si o polisezi cu pronto? Asa ceva nu cred ca o sa aiba sanse sa treaca de vreun test de siguranta (impact)...
    0 0
  • Masina ta e 100% facuta din otel? Ei au schimbat tot ce se putea schimba din otel in lemn, de aceea e 100% lemn.
    0 0
  • shooter
    jenant
    Asta e genu de articol pt redusi mintali!!! Trecand de treaba cu 100% lemn si asemanarea cu diverse modele reale daca tot au facut-o de ce nu vedem si noi niste poze REALE???
    0 0
  • drive- safe-test
    pey bine si daca intra un tembel in tine, mai are si viteza, ce naiba faci?ca lemnul ala nu te protejeaza!
    0 0
  • Bluf...
    Mai nu trebuie sa fi specialist sa VEZI ca imaginiile sunt de fapt create pe PC, un CAD eu stiu SoldWorks sau 3D Studio Max
    Atunci ar fi : Un grup de studenti americani au reusit un model 3D ... Asa ceva fac si multi romani fara sa fie studenti pe la vreo faculta de renule ...:)
    0 0
  • research
    @ yoska. te rog omu`.. cand mai faci afirmatii sa fie bine documentate. am cautat 2 minute doar pe google, si am gasit site`ul oficial, de unde puteti vedea ce si cum.
    http://www.joeharmondesign.com/index.html
    0 0
  • frumos
    m`am uitat mai bine si au niste inovatii foarte interesante, cum ar fi tunelul transmisiei, suspensia.. si multe altele
    0 0
  • Iulian
    treideu...
    Se pare ca si la 3D au probleme baietzeii... la texturare. Pai daca fibra lemnoasa va arata asa si in realitate, masina va avea undeva pana in 40 de centimetri lungime. Raportul intre textura lemnului si dimensiunea masinii ar trebui sa arate altfel. Daca tot se ocupa de 3D-uri, sa invete sa le faca! La siguranta nu cred ca vor fi probleme :P. Fiul: Alo, tata? Mi-au lovit masina... da' las' ca am smirghelu' la mine si o rezolv rapid... Tata: Fiule, esti ok? Fiul: Da, am doar niste aschii in picior, da' totul e in regula... :D
    0 0
  • eu constructorul
    .
    deci masina are si airbag d lemn! frane de lemn [presupun], rezervor de lemn, schimbatorde lemn, pinichio sofer [??], scaune de lemn, suspensie de lemn, pneuri de lemn, oglinzi de lemn, faruri de lemn, geamuri de lemn, creier de lemn n-or avea "studentii"??
    0 0
  • oare ii rezistenta?
    rezista la impact?sau ii numa in prototip?
    0 0
  • NISTE FRAERI
    DACA ERAU SMECHERI PUTEAU SA FACA UNA 600CP SOLARA NU ABERATIA ASTA DIN LEMN ASTIA SANT NISTE HANDICAPATI CARE NAU CE FACE.TOCILARI OBOSITI
    0 0
  • frumos
    Am intrat si eu pe site, si pot spune ca mi-a placut ce am vazut, intre-adevar au facut ceva ce noi nu putem sa facem nici din Otel :) Totata materia prima a fost primita gratis de la acei sponsori . Apreciez firmele care se implica intr-un proiect , care rar la noi se intampla asa ceva .
    0 0
  • tattooman35
    masina de 600 cp din lemn
    Mai baieti destepti sunteti voi.... Fiecare cu critica .... da o intrebare am si eu pentru " specialistii" romani... Ce masina am proiectat noi romanii ? Nici una... Toate au fost proiecte executate de straini... O Dacie amarata am fabricat si noi timp de 30 de ani si aia sub licenta franceza Renault....Asa ca la masini suntem varza....Asa ca abtineti-va sa aruncati cu noroi in altii...Multi nu au vazut cum arata un motor de 600 CP decat in poze... si gata mari specialisti isi dau si ei cu parerea....Da ce mai lemnul ce are la constructia de masini?
    Pai toti va ganditi la accidente....Da masina e tanc? Trebuie sa reziste la impactul cu alta masina si sa o spulbere? Voi ganditi ca niste tarani cocliti... Da daca v-ar face cadou cineva o masina ca aia a-ti refuza-o?
    0 0
  • mesaj catre prosti
    Daca nu va place de ce comentati?, macar baietii, chiar daca sunt tocilari au facut mai mult in timpul limber decat altii intro viata, si macar asta e inginerie pura si e o idee, concept o fi ce o fi, numai la accidente va sta capul, nici Loganu amarat al nostru facut de altii nu o sa reziste mai mult. in loc de commentarii stupide apucate si fa ceva interesant .e usor de commentat dar cam greu de facut.
    0 0
  • tot eu
    hai sa ne....
    nu contrazic si nici nu aprob cele zise de voi toti , ca in orice chestie sunt si avantaje si dezavantaje, cat despr eceea ce au incercat e de laudat, fiabilitatea si restul ce tin de siguranta , rezistenta etc etc nu avem de ce sa comentam pentru ca oricum este un proiect pilot , sau cum vreti voi sa ii ziceti , e un prototip , si ca orice prototip cei ce lucreaza la el incearca sa ii faca ceea ce este mai bun , aberatiile cu air-bag de lemn toba de lemn si alte dracovenii sunt putin deplasate , dar sunt bune sub forma de gluma , chiar si micul banc cu aschiile fiului aluia e bine expus , si ca sa revin la ce ziceam ca nici nu aprob si nici nu dezaprob , ce m-a indemnat sa dau feedback la ce s-a scris este ca va intepati umul pe celalat , atunci pun intrebarea generala ... PENTRU CE MAI AVEM LIBERTATEA DE EXPRIMARE SI PENTRU CE MAI EXISTA ACEST BLOG SAU FORUM INDIFERENT SUB CE FORMA EXISTA EL ?
    0 0
  • cei de la automarket is buti
    cum sa fie 100% din lemn ... poate cu o caroserie 100%din lemn ca eu nu am vazut motor ...jante,cauciucuri,parbriz,etc,etc ... deci nu stiti sa dati un titlu ...
    0 0
  • dak miar face cineva cadou o masina d'aia ash face focu in soba!! hai sa taiem copaci sa mai aglomeram traficu ca s'asa stam bine cu oxigenu
    0 0
  • POze reale
    frumos proiect dar ei ar trebui sa fie mai ecologigi...numai europenii se chinuie sa faca motoare sa polueze cat mai putin numai tampitii astia taie o padure pt o masina care nu prezinta deloc siguranta si originalitate...americanii is de vina f..i in gura sa-i f.t
    0 0
  • Taviti
    ma bag si eu in seama
    Vai de capu' unora care adauga comentarii doar pentru a nu fi deacord cu altii si habar nu au ce spun. Se stiu aia care is, stati linstiti ... se simt ;)
    0 0
  • Turkish
    ????
    pai si incuietorile sunt din lemn? sabotii de la motor din lemn? toba de esapament din lemn? bucsi din lemn?stergatoare din lemn? iti dai seama ca astia au inventat si oglinda din lemn... si cate mai sunt...
    0 0
  • cae indru
    d'aia sunt aia inainte !!!!
    Multi de p'aci nu sunt capabili sa inteleaga ce e ala un proiect, ce s-a urmarit prn acesta, ce inseamna tehnologii inovatoare. E grele, tata ! Cel mai usor e sa faci mishto de 2 lei.
    0 0
  • AngelluS
    Full Casco
    Sunt curios ce firma va asigura masina de lemn.
    0 0
  • Interesant
    Superb proiect !
    indiferent ca este prototip sau nu, ideea de baza este buna .. au realizat ceva ce multi au ignorat .. si :) .. au revenit la origini [spre ex. trasurile trase de cai au fost din lemn nu ? .. conta ca avea doar 2 cai putere ? sau ca era din lemn ?] .. signed Stoe ;)
    0 0
  • copie
    nush probabil mi se pare mie sau proiectul este o copie Lamborghini cu un facelift
    0 0
  • hm
    maine poimaine vezi ca scot masini 100% din plus sau nailon .... vom merge cu avioanele pe strada si cu masinile in za scai
    0 0
  • :))
    am facut si eu doua de astea mai mici cand eram la gradinita, dar acum nu ma mai pasioneaza astea din lemn............ II mai trebuie un cal in fata si zici ca e CARUTA FUTURISTA
    0 0
  • PROSTILOR
    Masina asta nu exista! E fictiva
    0 0
  • Yesman
    Vorbe...
    Nici ca idee nu este buna pentru ca vorbeste ecologistul din mine. Au vrut sa vada care sunt limitarile lemnului, foarte bine, numai ca la 600 CP va fi oricum o productie limitata, in cazul in care ar fi trecut de stadiul de proiect. Deci nu ar trebui sa ma ingrijoreze sub aspect ecologic. Si totusi ideea este periculoasa pentru ca ar putea crea un precedent pentru alti proiectanti sa zicem pentru masini de serie larga.
    Una peste alta, ramane doar o incercare si gata.
    0 0
  • degeaba...
    ma uitam la poze si prototipul asta nu prea are oglinzi.le are, dar numai intr-o poza...poate sunt retractabile, cine stie?..oricum...mesajul meu este pentru cel care a postat blogul...cum frate 100% din lemn? nu puteai si u sa scrii un 95%, totusi, ca 100% e prea exagerat...parerea mea despre masina fiind: e naspa!!! si daca as primi una cadou, as accepta, dar foarte curand ar pupa un alt proprietar...
    0 0
  • dragosh
    oooo daaa
    hai sa ne apucam sa taiem toate padurile, sau ce a mai ramas din ele, ca sa putem produce in serie carutza de mai sus:)
    0 0
  • foarte tare
    Sunt unii care se iau de cei care fac misto si care cica nu fac nimic dar ei ce cauta pe forumul asta??Spun de romani ca nu au proiectat decat o dacie de 30 de ani dar facultatile din Romania asigura studentilor resursele celor din afara ca sa faca si ei proiecte mult mai inovatoare?nu sunt posibilitati de asta am ramas la Dacie ca daca erau poate acum lamborghini era vajeala pe langa ce idei si ce creiere au unii de pe la noi!!dar tara noastra nu are bani fratilor..asa ca masina aia ar trebui produsa la Polu Nord si sa o conduca Mos Craciun daca gaseste vreo 600 de reni
    0 0
  • xulescu
    ce tare
    imi place masina asta :)) este cea mai evoluata carutza pe care am vazut-o vreodata (bineinteles, legatura cu carutza fiind materialu din care e facuta, nu altceva) ....super tare.....da vara nu risti sa iei foc? :))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru