Tehnologie de viitor: sistemele laser

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 26.06.2007
Compania Ibeo a dezvoltat un sistem laser de monitorizare a masinii in conditii de trafic.

In prezent toti constructorii auto folosesc sisteme de monitorizare a traficului sau a traiectoriei masinii cu ajutorul unei tehnologii care are la baza radarul. Industria auto ar putea fi insa revolutionata de un nou sistem dezoltat de compania Ibeo care a dezvoltat un inovativ sistem laser. Acesta depaseste cu mult performantele actualelor sisteme radar afectate mereu de fenomene precum ploaie, zapada sau praf.

Sistemele radar sunt folosite pentru siguranta traficului: o masina echipata cu un asemenea sistem poate calcula distanta vehiculelor care vin din sens opus si actiona din timp sistemul de franare pentru a evita o coliziune.

Sistemul laser dezvoltat de Ibeo scaneaza toate laturile masinii pentru a detecta obiecte, are o raza de actiune maxima de 200 de metri si poate acoperi un unghi de 240 de grade. Sistemul laser va putea fi folosit chiar si pentru cele mai banale aplicatii cum ar fi senzorii de parcare.

Constructorii germani si japonezi testeaza deja sistemul laser, care desi in stadiu de prototip ar putea sa inlocuiasca tehnologia actuala pana in 2010.

Comentarii (5)

  • Siguranta pe 1-ul loc!
    Foarte bine, siguranta persoanele este una din cele mai importante probleme cu care se confrunta circulatia rutiera, cred ca acest lucru o sa salveze multe vieti.
    0 0
  • Da !
    Tot japonezii ?! Astia vor sa la faca pe toate ?!
    Oricum , nu poate fi de decit super !
    0 0
  • Yep
    Citat dintr-un film bine cunoscut:
    "Rusian components, american components, all made in Taiwan" :))
    0 0
  • aha
    vreau si io
    0 0
  • Da!
    de Alex (27.06.2007, 21:29)
    Tot japonezii (numai ei)?! Astia vor sa la faca pe toate (nu le mai ramane europenilor nimic)?!
    Oricum , nu poate fi de decit super (ca-s japoniezii la putere, si ca noi europenii suntem pielea p****!
    We suck...Just great!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru