Temperatura dintr-o maşină creşte vara cu 26 de grade într-o oră

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 02.07.2010
Soarele transformă maşinile în adevărate cuptoare pe timp de vară. Dacă afară sunt 32 de grade Celsius, temperatura din interior poate ajunge la 58 de grade în doar 60 de minute.

Esential

26 de grade Celsius este valoarea cu care creşte temperatura dintr-o maşină într-o singură oră dacă afară sunt 32 de grade.

Cercetătorii din cadrul University of Georgia au calculat temperaturile la care este supus habitaclul unei maşini lăsate în soare în timpul verii. Motivând studiul prin faptul că în SUA mor anual 40 de copii din cauza hipertermiei în condiţiile în care sunt lăsaţi singuri în maşini, oamenii de ştiinţă au analizat diferenţele de temperatură într-o maşină lăsată la soare într-o zi însorită de vară. Iar rezultatele sunt foarte interesante.

Conform analizei americanilor, temperatura dintr-o maşină lăsată în soare la 32 de grade Celsius creşte într-o jumătate de oră la un nivel care pune în pericol viaţa unui adult. Astfel, după cinci minute de la părăsirea maşinii, temperatura din interiorul acesteia urcă deja cu patru grade Celsius, iar după zece minute cu şapte grade. După o jumătate de oră, cele 32 de grade de la exterior se transformă în 48 de grade la interior, în timp ce 60 de minute de expunere solară transformă maşina într-un adevărat cuptor în care temperatura ajunge la 58 de grade Celsius.

Conform analizei americanilor, părinţii care ezită să-şi trezească odraslele atunci când părăsesc maşina greşesc enorm, urmările putând fi uneori fatale.

CUM CREŞTE TEPERATURA ÎNTR-O MAŞINĂ LĂSATĂ LA SOARE (32 grade C)

După 5 minute +4 grade Celsius
După 10 minute +7 grade Celsius
După 30 de minute +16 grade Celsius
După 60 de minute +26 grade Celsius

via | Autopresse

Comentarii (2)

  • carcotasu
    atat?
    Ok. Utila informatie, dar atat? Pentru asta s-au chinuit cercetatorii de la o universitate??? Ma asteptam sa citesc mai mult, cum ar fi influenta culorii masinii sau cum si daca creste cu geamul intre-deschis, cu cat creste daca pui parasolar, daca temperatura de afara mareste temp din interior in timp ce masina se afla la umbra...si nu in ultimul rand daca tot era vorba de copii, cum umiditatea si consumul de oxigen create de copil influenteaza temperatura.
    14 0
  • prelata (husa exterioara)
    Si eu ma feresc sa nu tin masina in soare, dar nu de fiecare data gasesti loc la umbra...
    Ma gandeam sa'mi cumpar o prelata(husa exterioara) multi mi'au spus sa nici nu ma gandesc ca o sa mi'o fure imediat sau ca masina trebuie sa fie mereu curata cand pui prelata pe ea ca altfel se zgarie vopseaua...
    Nu stiu exact ce efecte are asupra vopselei si asupra interiorului daca tii masina in soare pe timpul verii zile intregi.
    Ar fi foarte interesant un articol care sa ne vb mai mult despre cum influenteaza soarele masina. Sa'ti lasi masina in fata la supermarket sau mai stiu eu unde cu copilul acolo, in soare, nu stiu cum ai putea sa uiti sau sa faci greseala asta.
    on topic: nu inteleg cat de inconstient poti sa fi incat sa nu iti dai seama sau sa uiti ca masina ta e in soare cu copilul tau acolo.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru