Tot ce trebuie sa stii despre un hibrid

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 22.03.2007
In contextul pericolului incalzirii globale, masina hibrid pare a fi solutia cea mai buna pentru lumea auto.

Cea mai mare controversa din lumea auto din ultimele decenii este, fara indoiala, masina hibrid. Asa cum a fost tratat acest subiect si in recentul documentar realizat la Hollywood, „Who Killed The Electric Car?”, hibridul este veriga lipsa de la masina traditionala la masina electrica.

Hibridul reprezinta calea spre viitorul automobilismului dar si cea mai buna solutie a prezentului. Masina hibrid din zilele noastre foloseste atat motorul cu combustie pe benzina cat si un sistem electric care redistribuie energia uzata.

Asa cum se stie, hibridul duce la reducerea masiva a emisiilor de dioxid de carbon. Acest lucru este semnificativ in contextul in care pentru campaniile de lupta impotriva incalzirii globale acest lucru reprezinta preocuparea numarul unu la momentul actual.

Criticile la adresa masinii hibride sunt nenumarate. Limita de viteza pe care o impune o astfel de masina, numarul de kilometri pe care ii poti strabate cu un hibrid sau care este gradulsau de fiabilitate, sunt doar cateva dintre cele mai intalnite motive pentru care un hibrid nu merita sa fie cumparat.

In general, masinile hibride sunt mai scumpe, dar fanii acestor modele spun ca perioada de amortizare a investitiei este mult mai scurta, deoarece se economisesc multi bani pentru combustibilii traditionali.

Ideea ca un hibrid ar fi o masina mediocra a fost demontata de recentele modele Toyota Prius sau Honda Insight.

Daca la o masina electrica ar fi existat pericolul ca sistemul electric sa se defecteze sau sursa de energie sa se epuizeze in timpul mersului, la un hibrid aceasta situatie este irelevanta, in conditiile in care exista "acoperirea” motorului traditional.

Desigur ca masina hibrid nu este tocmai pe placul oricui, mai ales a celor care doresc masini puternice cu motoare zgomotoase, dar daca este sa ne gandim la protejarea planetei si la economisirea unor bani, hibridul reprezinta cea mai buna alternativa a momentului.

Comentarii (12)

  • Chucky
    Hibrid BMW
    Eu cred ca foarte multa lume ar prefera hibride chiar si pentru considerentul ca va polua mai putin, pe langa vizite mai rare la pompa. Problema este ca sunt foarte putine alternative, iar mie personal masinile Toyota imi fac greata. Poate sunt fiabile, si rezistente si cum or mai fi dar sunt urate cu draci...le lipseste sex-appeal-ul, daca pot spune asa.
    Daca se gandeste vreun producator mai acatari sa scoata un model din-asta hibrid, io sunt primul care imi fac ipoteca sa-mi cumpar unu! am zis.
    13 9
  • AndreiRN
    Hybridul
    Citind introducerea am observat o gramada de concepti fff deeparte de realitate. Honda Insight are autonomie de peste 1000km. Redusa? Care masina se poate lauda cu asa ceva?
    Toyota/Lexus RX400 este hybrid si produce peste 300cp. Nu au putere? Asteptam noua Supra Hybrid care se asteapta sa aiba peste 500cp. Dintr-un motor V6. Un motor care a dovedit fiabilitate peste 300000km in zeci de mii de vehicole.
    Urata??? Da, este de fapt ceva personal dar Corolla, Camry, Lexus, RAV4, Tacoma, ... sunt masini ffff atractive si la preturi rezonabile si de o calitate dovedita in ultimi 50 de ani. Majoritatea BMW-urilor ajung la reciclare in primi 10 ani de existenta. Dar arata SEXI.
    14 4
  • Bogdan M
    HIBRIZI
    este clar ceva ce nu merge in tzara asta!!! daca nu-ti place ceva, nu trebuie sa arunci cu noroi.
    dragul meu Robert Gheorghe, daca nu-ti place... nu-l mananci, vorba bancului. inteleg ca esti un formator de imagine ce, in fiecare zi, ne ti la curent cu ... una cu alta ... din domeniul auto. si, pentru asta-ti multumesc, dar daca ai ceva cu Toyota/Lexus, frate, lasa-te de meserie. in cateva randuri ai fost tendentios cu marca respectiva si cred ca nu-i corect sa ne informezi in felul asta. daca tot vorbesti de hibrizi, macar fa-o pana la capat ... si-apoi scrii cu caractere bold, ca o concluzie, evident negativa (strugurii de sus sunt acrii), apoi incerci s-o scalzi. De ce nu spui de TOATE caracteristicile Hondei sau ale Lexus-ului: RX400h, SUV hibrid cu o putere cumulata de 272CP, GS540h - 345CP, in viitorul apropiat LS600h - 450CP ...
    DECI?
    6 3
  • Hibrizi
    Hibrizi puternici exista! Cu motoare pe fiecare roata ajung sa depaseasca si 600 CP. Pentru cei ce doresc zgomot cat mai mult, ca sa se simta tari, exista o solutie! Niste difuri sub capota! :))
    4 3
  • Bogdan
    Hibrizi si taxe
    Este adevarat ca masinile hibride sunt mai scumpe. Dar daca si legiuitorii ar "subventiona" achizitionarea de astfel de masini parca totul ar parea un pic mai roz (vezi Canada care da 2000$ pentru a-ti lua o masina hibrida si te penalizeaza 4000 dak iti iei un Suv).

    Si totusi. Stie cineva cat e de fapt economia de combustibil. Am vazut la TopGear o comparatie Citroen C2 diesel vs Toyota Prius si se pare ca hibridul pe autostrada nu face nici o diferenta, ba chiar polueaza mai mult.
    4 3
  • johnzappa
    hibride ?
    ia vedeti domnilor ce a facut GM cu masina electrica te apuca groaza exista dar nu VOR sa o produca .Bineinteles ca interesele economice conteaza nnu ale noastre ale consu,atorilor vezi filmul WHO KILLED THE ELECTRIC CAR .Se poate descarca
    8 1
  • dragos
    hibrid ...hmm??
    As vrea sa atentionez de la inceput, consumul unei masini este dat prima oara de felul cum o conduci !! Cum a zis si bogdan mai sus, un reportaj la top gear intre un BMW m3 era si nu citroen si toyota lu prius ...consumul mai mare a fost al toyotei, dar felul in care conduci asa iti dispare si combustibilul din rezervor.
    Masinile hibride exista dar interesele economice de multe multe milioane de $$$ ale petrolului fac sa indeparteze omul de existenta adevaratelor masini hibride, nepoluante si ieftin de utilizat.
    de ce nu baga cum e mai sus WV golf in productia de serie daca el cosuma 2-3 litri la %; chiar daca ar costa sa zicem cu cateva mii de euro bune cred ca ar merita.Dar io zic ca mai e mult pana cand ne vom deplasa ieftin ,curat si sigur mai e mult timp de acum in colo :((.
    8 1
  • adrian
    ALERTA
    daca nu vom face ceva si asta RE-PE-DE...planeta nu va mai rezista nici macar 200 de ani:(sau va rezista dar cu temperaturi de 100 de grade celsius).oare vor trai generatiile urmatoare la 100 de grade celsius?eu zic sa va mai ganditi.ghetarii de la polul nord deja se topesc cu o repeziciune de nedescris,din aceasta cauza creste temperatura pamantului intr-un ritm extrem de ametitor si coplesitor pentru ca ghetarii reduceau o cantitate din energia solara si o reflectau in spatiu;aveau si ei un rol,dar sunt pe duca,asta nu s-a-ntamplat de milioane de ani se pare,poate chiar de zeci de milioane de ani.e momentul sa luam atitudine.
    6 2
  • Cristian
    hibrid si electric
    Principalul avantaj al masinilor hibride consta in recuperarea energiei. Adica la franare, energia cinetica a masinii este recuperata si stocata in baterie si nu este disipata in exterior prin sistemul de franare, cum se intampla la masinile obisnuite. Avantajul este pus in valoare in special la utilizarea masinilor in orase (cu viteze mici si cu opriri si porniri dese). Pe sosele si autostrazi acest avantaj aproape dispare. Asa ca cine isi foloseste masina mai mult in oras ar trebui sa-si aleaga o masina hibrid.
    Referitor la masinile electrice, reamintesc celor care cred ca acestea sunt 100% "ecologice" (ecologic insemnand de fapt altceva; termenul corect fiind nepoluante) ca energia electrica nu creste in copaci si nici nu se gaseste in subsol, ci trebuie produsa. Asa ca daca se vor folosi pe scara larga masini electrice, iar energia electrica necesara va fi produsa preponderent tot in centrale termoelectrice (adica arzand in continuare miliarde de tone de petrol, carbune sau gaze) nu va fi nicio scofala. Aerul din orase va fi mai putin poluat, dar emisiile de CO2 si incalzirea globala vor ramane. Important este sa consumam mai putin si mai eficient si sa folosim pe scara cat mai larga modalitatile nepoluante de producere a energiei.
    10 3
  • masini
    vreau multe roti
    3 2
  • m1qtza
    hibrizi
    buna!!! bravo adrian!!! nu am ce sa zic!! ai perfecta dreptate! dar crezi ca la un amarat de salariu de 700-800 de ron pe luna iti da cineva leasing pt hybrid-ca sa nu mai apun ca pe statul roman" il doare in basca" de hybrizi si nevoile noastre. Daca sub nici o forma la noi in tara nu sunt stimulate productia si investitiile de unde sa avem salariu de asa cva???
    3 1
  • arthuro
    Chucky
    Chucky - BMW numai un tigan poate vb asa de un hybrid....esti dus vere
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru