UE ar putea vinde permise pentru emisiile de CO2

De Robert Gherghe
Publicat Luni, 04.06.2007
Producatorii auto ar putea fi obligati de UE sa-si cumpere permise pentru emisiile de carbon.

Uniunea Europeana ar putea obliga companiile sa cumpere permise pentru emisiile de carbon prin licitatie, renuntand astfel la sistemul actual de atribuire gratuita, prin intermediul cotelor anuale ale statelor membre, potrivit discutiilor dintre ministrii comunitari ai Mediului.

Discutiile dintre reprezentantii statelor membre pe aceasta tema progreseaza, iar Comisia Europeana ar putea obtine prerogative sporite in stabilirea cotelor de emisii poluante. Oficialii au contestat actual sistem, prin care guvernele nationale aloca permisele companiilor dupa stabilirea unei cote nationale, care trebuie aprobata de Comisia Europeana, informeaza Mediafax.

"Este de preferat sa fie creat un sistem european de alocare a cotelor", a declarat ministrul olandez al Mediului, Jacqueline Cramer, adaugand ca firmele multi-nationale ar dori ca UE sa stabileasca obiective sectoriale.

Programul de stabilire a cotelor de emisii poluante pentru fiecare stat membru reprezinta principalul instrument al UE de combatere a modificărilor climatice si de respectare a angajamentelor de reducere a gazelor cu efect de sera, asumate in cadrul protocolului de la Kyoto.

Guvernele stabilesc limite pentru emisiile de dioxid de carbon iar firmele au dreptul sa vanda sau sa cumpere permise. Comisia Europeana reevalueaza sistemul de tranzactionare a permiselor de emisii de carbon, iar concluziile urmeaza sa fie prezentate la sfarsitul acestui an.

Guvernele comunitare sunt de acord asupra a cel putin un principiu si anume ca sistemul de tranzactionare a permiselor trebuie sa contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, pana in 2020, comparativ cu nivelul anului 1990.

Comentarii (3)

  • Daca se vor vinde aceste permise de catre UE, banii ar trebui investiti in plantarea de pomi in zonele in care s-au defrisat padurile (astfel s-ar neutraliza poloarea care s-a vandut). daca banii vor fi folositi pentru altceva, parerea mea este ca aceste norme sunt puse doar pentru a castiga niste bani in plus ... nu are legatura cu mediul.
    0 0
  • cryyss
    sa fii sigur ca nu or sa fie folositi pentru plantarea de copacii... sunt si eu oameni trebuie sa traiasca ce ii doar de restul lumii ...
    0 0
  • AndreiRN
    Socialism
    UE se indreapta spre un socialism de camatari si legalizeaza furtul de la populatie din ce in ce mai mare. Dar daca pun ei taxe pe evacuarile in atmosfera de metan? Este un gaz fff poluant si este produs atat de oameni cat si de animalele de ferma. Nu mai stiu birocrati cum sa ia bani de la oameni din buzunar. Daca le-ar pasa de poluare ar planta padurile inapoi sau ar cere prin lege ca firmele poluante sa finanteze plantarea padurilor. Se leaga de masini si de soferi ca stiu ca mai au ceva bani in buzunar dar de industria poluanta nu se leaga in aceeasi masura. Or sa ajunga cu buzunarele pline birocrati guvernamentali si or sa-si cumpere si ei masini performante, vile la plaja si concedii in paradis.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru