Ultima operă a artistului mozambican Malangatana este un Fiat 500

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 02.05.2011
Un Fiat 500 este ultima operă de artă a artistului Malangatana Valente Ngwenya din Mozambic. "Pânza" din metal este pusă la vânzare în cadrul unei licitaţii.

Artistul Malagantana Valente Ngwenya a desenat pe un Fiat 500 la cererea italienilor cu ocazia deschiderii unui showroom în Mozambic. Malangatana este un artist cunoscut la nivel internaţional, care şi-a pus amprenta pe cultura mozambicană prin operele sale care au vizat colonizarea, războiul civil, rigorile vieţii de zi cu zi şi multe alte teme. Din păcate, artistul a încetat din viaţă în ianuarie, iar cei care deţin reprezentanţa Fiat-Alfa Romeo din Mozambic au decis să pună la vânzare modelul desenat pentru aceştia.

Modelul va fi vândut într-o licitaţie, iar toţi banii obţinuţi vor fi donaţi fundaţiei Malangatana, care apără drepturile cetăţenilor Africani mai puţin privilegiaţi. Acest Fiat 500 este ultima operă desenată de Malangatana şi poartă numele ”Italian Woman”. Din păcate, artistul nu a apucat să fie prezent la dezvelirea operei, acesta plecând în lumea celor drepţi înainte de deschiderea showroom-ului din Maputo (Mozambic).

În 1997, UNESCO l-a numit pe Malangatana ”Artistul Păcii” şi i-a acordat premiul ”Prinţul Claus”. De-a lungul anului, artistul a avut expoziţii în Mozambic, Germania, Austria, Bulgaria, Chile, Cuba, Statele Unite ale Americii, Spania, India, Hong Kong, Portugalia şi Turcia.

De asemenea, artisul a primit medalia Nachingwa pentru contribuţia sa la cultura mozambicană şi a fost declarat membru al Ordinului Oficial Infante D. Henrique din Portugalia.

Via | ItaliaSpeed

Comentarii (2)

  • Ba voi sunteti nebuni cu fiat 500!!!
    E o coaja de ... nici masina nu-i pot spune...ce atat rahat???
    Da-o naibii de treaba, am ajuns sa ne uitam la toate rahaturile italienesti...
    0 5
  • what's up?
    Eu nu vad rostul comentariului tau... dar in fine daca tu asa zici , daa rahaturi italienesti ... prosti italienii astia, dupa conceptia ta asta rezulta.Tot italienii la care faci referire au dat masini ce au ramas in istorie si sunt considerate legende. De masinile astea te atasezi cu sufletul nu sunt doar cutii de tabla pe roti...
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru