Un Mercedes 500K Spezial Roadster furat în timpul războiului va fi înapoiat urmașilor proprietarului

De Dragoș Băltățeanu
Publicat Duminica, 10.06.2012
Un tribunal din Hamburg a decis că un automobil Mercedes 500K din 1935 furat în timpul războiului aparține urmașilor proprietarului.

Automobilul Mercedes-Benz 500K Spezial Roadster a fost furat în timpul războiului de către soldații americani. Astăzi acest automobil valorează aproximativ 3.5 milioane euro. Un tribunal fin Hamburg a decis că nepoții proprietarului au dreptul să își recupereze automobilul.

Mașina a aparținut lui Hans Prym, un afacerist german ce manufactura nasturi și fermoare. Era cunoscut drept Regele Fermoarelor și deoarece afacerile îi mergeau bine în 1935 și-a cumpărat un automobil scump pentru acea vreme: un Mercedes-Benz 500K Spezial Roadster cu numărul de șasiu 105380.

Mașina a fost furată de la reședința lui Prym din Stolberg în 1945, în timp ce acesta era în închisoare. Mașina a dispărut, dar a fost recunoscută la o licitație din 1970. A schimbat mai mulți proprietari și cel mai recent a fost vândută pentru 3.8 milioane dolari la o licitație organizată în Monterey, California.

Cel care a cumpărat-o a scos modelul din nou la licitație, de data aceasta în Germania la Essen.

Autoritățile germane au fost alertate și mașina a fost confiscată de către statul german. Tribunalul german a recunoscut dreptul urmașilor de a își primi mașina, iar avocatul acestora va cere înapoierea ei către proprietarul de drept.

Modelul 500K este extrem de rar, estimându-se că doar 29 de exemplare mai există în acest moment. Luxosul model german din 1935 este propulsat de un motor cu opt cilindri în linie de 5.018 cmc.

Via | Bloomberg

Comentarii (5)

  • daca acest caz era in RO ...in veci pururi nu mai ajungea la proprietarul de drept...eventual pe parcursul istoriei ajungea vreo mostenire.....de la matusa TAMARA.
    18 0
  • Eu cred ca ajungea demult la fier vechi. Sau ruginea printr-o curte pe post de cotet. Ca doar era un "jaf" de acum 80 de ani...
    13 1
  • zarnesteanu
    Nu sunt adeptul automobilelor de epoca, dar masina asta imi place foarte mult. Mi se pare absolut fabuloasa. S-o scoti intr-o seara linistita de vara pe un drum in nordul Italiei trebuie sa fie un rasfat al vietii. E o bijuterie care exuda clasa si eleganta intr-un pachet extrem de rar. O lectie superba de design si o reflexie rupta din basme a unei epoci demult apuse.

    Vor der Kaserne, vor den grossen Tor,
    Stand eine Laterne, und steht Sie noch davor,
    Dort wollen wir uns wieder seh'n,
    Bei der Laterne woll'n wir stehn,
    Wie einst Lillie Marlene,
    Wie einst Lillie Marlene ...
    10 0
  • ... deci si pe atunci americanii erau "colectionari" ...
    6 0
  • @Ara
    Da sinspre deosebire de rusi nu colectionau ceasuri.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru