Volkswagen propune un automobil ce poate fi condus semi-automat

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 23.06.2011
Volkswagen introduce un sistem botezat TAP (Temporary Auto Pilot), capabil să controleze o bună parte din funcţiile maşinii. Rolul şoferului este doar acela de asistent

Volkswagen ţine să îşi aducă o contribuţie importantă la dezvoltarea celui mai sigur automobil din lume, capabil să evite accidentele. O dovedeşte cel mai nou proiect prezentat de Jurgen Leohold, directorul centrului de cercetare Volkswagen Group.

Oficialul a prezentat publicului conceptul unui automobil ce poate fi condus semi-automat, până la o viteză de 130 de km/h pe autostradă. Prototipul se vrea a fi o legătură între sistemele de asistenţă actuale şi şofatul complet automat.

Una din cele mai importante funcţii ale conceptului este TAP (Temporary Auto Pilot), care înglobează sistemele de cruise-control adaptiv şi de menţinere a benzii de rulare, permiţându-i şoferului să asiste la procesul de rulare, cu posibilitatea de a interveni oricând asupra direcţiei sau frânei.

Sarcina şoferului este aceea de a monitoriza funcţiile maşinii. TAP are rolul de a elimina accidentele care au loc din cauza şoferilor neatenţi. În modul de rulare semi-automat, botezat Pilot Mode, funcţia TAP menţine o distanţă corectă faţă de celelalte automobile, rulează la o viteză selectată de şofer, reduce viteza înaintea unei curbe şi păstrează maşina între cele două linii de demarcaţie.

Sistemul controlează şi opririle şi demarajele în traficul aglomerat.

Chiar dacă sistemele fac toată treaba, şoferul trebuie să fie atent pentru a putea interveni în situaţii critice.

Via | Volkswagen

Comentarii (15)

  • you_hoooo
    inutilitate
    O alta mega inutilitate! Asta este pentru soferii prea prosti... Oare de ce s-a mai pus volan???!!! De ce nu i-au pus butoane sau alte aberatii...!!????Parca masina era de condus si nu sa ne conduca...
    10 35
  • Cazane nemtesti......
    9 32
  • Mare e gradina Lui .. dar voi doi ati sarit gardul
    8 7
  • @you_hoooo
    Daca ai apuca sa conduci catusi de putin pe autostrada, vei sesiza cat de plictisitor e sa stai cu orele la o viteza constanta, sa auzi zumzetul constant la 2000 ture si sa incepi sa iti cauti ocupatie (cantat, vorbit de unul singur, etc.) In tarile vestice, unde se pierd cateva ore zilnic pe autostrada spre magazine sau spre servici, astfel de ajutoare sunt binevenite. La fel ca o cutie automata de viteze, sau pilotul automat (pentru viteza)... eh, copii astia, tot stai sa le explici...
    32 4
  • se vede
    Se vede ce soferi avem in Romania. Se poate vedea dupa numarul de dislike-uri la commenturi contra si numarul de like-uri pentru commenturi pro-pilot automat. S-a dus naiba condusul :) unde ii placerea condusului daca tu stai si te uiti? asa mai bine mergi frate cu trenul sau avionul, si gata.

    Te si miri de ce ii trafic in Bucuresti sau de ce retardatii stau 5 ore pana sa porneasca cand se face verde, si atunci cand o fac, schimba in 500 de ture, nu cumva sa le consume..

    Speriati sunteti frate de covrig, dar nu va condamn, la cat de retardati sunt 70% din soferi in trafic, chiar le trebe pilot automat, macar cat sa nu ma incurce pe mine si pe ceilalti soferi care stiu sa conduca.
    2 13
  • Gabiztu mamica,da' tu buletin ai,ca permis sunt sigur ca nu ai?!
    9 1
  • @Gaby
    Gaby tind sa nu-ti dau dreptate, pe cei carora intradevar la place sa conduca nu-i obliga nimeni sa foloseasca sistemele astea, tocmai de asta sunt adeptul sistemelor semiautomate (daca vrei le pornesti, daca nu vrei nu le pornesti). in plus sunt foarte multi care nu mai conduc de placere, conduc doar ca trebuie sa ajunga din punctul A in punctul B.
    5 1
  • Bogdab
    @Hadouken
    Pai si ti se pare mai putin plictisitor ca in loc sa mai faci ceva, adica sa tii de volan, faptul ca acum vei monitoriza ce face un calculator?
    Adica tu trebuie sa stai acolo si sa te asiguri ca nu o sa greseasca.
    La un drum lung cine crezi ca se plictiseste mai mult, cel din dreapta sau cel de la volan?
    Daca puteam sa dorm linistit in timp ce masina conducea poate vedeam o utilitate, dar sa stau eu sa monitorizez un calculator este de-a dreptul inutil.
    3 4
  • @Bogdab
    Sistem este un pas inainte, nu reprezinta produsul final. Asa cum Cruise-control-ul si sistemele radar pentru mentinerea distantei ajuta sa te mentina calm si relaxat, asa ar ajuta si un sistem complet de pilot automat. Niciun sistem nu a fost conceput pentru a inlocui omul de la volan. Nu ma intelege gresit, imi place sa conduc aproape mai mult ca orice si o consider aproape o arta. O arta ce trebuie mereu perfectionata. Insa cand ai de parcurs sute de km pe autostrada, as prefera sa iau trenul... daca ar fi posibil.
    3 0
  • de ce nu?
    ce se poate intampla rau? omul poate sa-si vada linistit de treaba lui in masina, un film, putin somnic, surf pe net, etc... bravo VW.
    5 3
  • @Gaby
    @Gaby: si daca am permis imi faci una scurta ? :) uite-te la tine intai inainte sa vorbesti de altii.
    2 5
  • Masina viitorului=masina pentru handicapati fara handicap
    Cum dracu au condus oamenii zeci de ani pe autostrazi si acum nu se mai poate cand mai ai si pilot automat si masinile sunt foarte confortabile.Pai daca vrei sa ajungi din punctul A in punctul B si nu sti sau nu poti sa conduci o masina mergi cu mijloacele de transport in comn si nu mai pui viata nimanui in pericol,daca esti inapt!Decat sa mergi pe autostrada cu miile de km si sa utilizezi un astfel de sistem care poate da o eroare si te-ai dus dracu,mai bine iei un avion.

    Ne intoarcem de unde am plecat!!! De la MAIMUTE!!!
    4 6
  • @pesso
    ne-ai luat-o inainte
    5 3
  • @pesso
    corect.
    2 5
  • octav_bmw
    @Gaby

    avand in vedere vocabularul tau mai mult de 13 ani nu-ti dau..asa vorbesti cu baietii tai din "cartier" nu cu oameni care nu i-ai vazut in fata ochilor..cat despre sistem mi se pare o idee buna..
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru