Doi ani la inchisoare pentru folosirea mobilului la volan!

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 21.12.2007
Anglia se pregateste de masuri severe pentru soferii care produc accidente in timp ce utilizeaza telefonul mobil.

Esential

2 ani de inchisoare ar putea primi un sofer britanic care provoaca accidente in timp ce utilizeaza mobilul.

Autoritatea Rutiera din Marea Britanie ar putea lua o decizie fara precedent: soferii care utilizeaza telefonul mobil in timp ce se afla la volan si produc accidente - indiferent de gravitatea acestora - au mari sanse sa petreaca doi ani in spatele gratiilor! Noile masuri ar insemna ca folosirea telefonului trece, in codul rutier britanic, de la categoria "sofat prin imprundenta" la "sofat periculos".

Consecinta imediata ar fi inasprirea pedepsei corelate. In plus, daca din cauza utilizarii telefonului mobil soferul cauzeaza un accident soldat cu decesul persoanei accidentate, cel de la volan poate primi, in cazuri extreme, chiar si inchisoare pe viata!

Telefonul mobil nu este insa singurul mod prin care un sofer poate fi incadrat la categoria "sofat periculos". Printre celelalte infractiuni propuse de noile legi britanice se numara utilizarea neatenta a MP3 Player-ului sau a sistemului de navigatie, utilizarea trusei de farduri in timpul mersului, aprinderea unei tigari sau chiar pornirea radio-ului.

Toate acestea vor avea in Marea Britanie, in caz de accident, acelasi efect pe care il au depasirea pe interiorul benzii, nerespectarea culorii rosii a semaforului sau sofatul foarte aproape de masina din fata.

Totusi, Autoritatea Rutiera din Albion sustine ca un sofer care pur si simplu vorbeste la telefon nu va fi aruncat direct dupa gratii, urmand ca acest lucru sa se intampla in cazul recidivei sau a unui accident provocat de acesta.

Masurile au fost primite cu bratele deschise de toate companiile de lobby in siguranta rutiera: "Aceste pedepse se refera la cei care provoaca accidente cand utilizeaza telefonul. Se intampla des astazi accidente teribile in care soferii care compun SMS-uri lovesc din plin coloana de masini stationata in fata. Este absolut normal ca aceste pedepse sa apara in cazuri extreme".

Comentarii (23)

  • Teodor Andrei
    Bravo! Pe cand si la noi?
    sper ca regulile astea sa fie adoptate si la noi
    0 0
  • Huooo... ori ca vb la hands free ori la tel e acelasi lucru!

    in plus cat timp o mana este pe volan e totu in regula!
    0 0
  • Marius
    ok
    E bine daca aceasta lege se aplica doar in cazul in care se produce un accident. Da cum se dovedeste ca respectivul vorbea la telefon ? :) In al doilea rand multi au cutii automate la masina iar vorbitul la telefon nu cred ca e o problema in cazul asta, cel putin pentur mine nu e.
    0 0
  • sms
    cu vorbitul... o fi cum o fi ... dar este adevarat ca daca scrii sms...atentia este acolo si nu la trafic :)
    0 0
  • Victor
    Foarte bine. Sa se aplice si la noi toate aceste masuri. Nu e vorba de cutii automate sau alte chestii. Iti distrage atentia indiferent cum il folosesti, sau cum se intampla la noi de stai dupa un prostovan care vorbeste cu nu stiu cine de merge cu 20km/h si face coloana. Numai bine
    0 0
  • primus
    problema e lipsa atentiei
    ...la trafic. ai dreptate gigel, e cam acelasi lucru daca folosesti hands-free. parte din atentia ta e angajata in convorbire si nu folosita in trafic.
    0 0
  • o mare prostie
    eu zic ca e o mare prostie...
    0 0
  • dragos
    gigel poate ne explici si noua de ce e la fel vorbitul la hands-free cu cel la telefon. Stii ca hands-free nu inseamna sa il dai pe speaker ca sa nu-l mai tii la ureche, nu? ;)
    In legatura cu articolul, masura pare destul de dura la prima vedere, dar daca se aplica bine probabil ca va da rezultate.
    0 0
  • discovery chanell
    Cei doi baieti americanesti si gasca lor de la Discovery au facut un experiment: bautura sau vorbitu la telefon si atentia la volan! Guess what!? Utilizarea mobilului este mai nasoala!
    0 0
  • mariuslmd
    raspuns lui gigel
    daca ai o mana pe volan una pe telefon cu ce mana mai schimbi vitezele ? sau mergi cu 20km/h sa blochezi circulatia!!! halal sofer mai esti (daca esti sofer ma refer profesionist, nu amator cu carnet de 1 luna...), deci ar fi foarte bine daca s-ar pune si in fapte, nu doar pe hartie......
    0 0
  • AndreiRN
    Masina si Mobilul
    Telefonul mobil este pt femei carora nu le mai tace gura si nu au rabdare sa ajunga acasa ca sa vorbeasca.
    Pacat ca mai sunt si barbati care s-au feminizat asa de mult ca amesteca condusul unei masini cu palavrageala la telefon.
    Puscaria sa-i inghita.
    0 0
  • e naspa
    naspa rau e prea drastica legea
    0 0
  • bbbobbbo
    unde-i lege, nu-i tocmeala
    Va dati seama ce ar fi patit Orban daca evenimentul se intampla in Anglia?

    Da' de fapt, daca Orban era ministru in UK, nu ar fi avut niciodata nesimtirea si tupeul sa faca ce a facut la noi.

    Asta este, mai asteptam 100-200 de ani, poate ajungem si noi pe sfert macar din nivelul Ungariei la civilizatie.
    0 0
  • furios_angel
    io zic ca e corect
    Asa trebuie la bulangii cu jeepane care merg in basini cu telefoanele la ureche ca sunt saraci si n-au bani de hands-free.
    0 0
  • andrei
    sunt niste dementi
    Fratilor in curand nu o sa avem voie nici muzik sa ascultam cand conducem ... Voi nu va dati seama k cu fiecare regula pe care o introduc ne leaga si mai mult .... D c nu interzic sofatul cu totul sa puna roboti in loc de soferi si rezolva toate prob ... Dementi !!!
    0 0
  • Beduinul
    Dementi sunt aia care din neatentie sau vedetism fac prapad pe sosele si le dau astora subiecte pt stirile de la ora 5
    0 0
  • johanes
    Corect
    Este o masura binevenita. In plus, as propune anularea permiselor celor prinsi in stare de ebrietate la volan.
    0 0
  • tentativa de omor
    Cand un nesimtit sau idiot depaseste banda continua si/sau vorbeste la telefon poate provoca moartea unor oameni. Gestul ar trebui asimilat cu tentativa de omor, indiferent daca face sau nu accident.
    0 0
  • cae indru
    Ar trebui introdusa si la noi, dar problema este ca la noi nu prea are cine sa aplice legea. La ce politie avem...Aproape zilnic vad soferi care trec pe linga masina politiei vorbind la telefon.
    0 0
  • Cu 70 de politisti la 400 de intersectii legea este nula
    Avem legi dar incompetenta sau reaua vointa a celor care conduc fac reglementarile fara rost pentru ca numai in Bucuresti, cel mai aglomerat oras din Romania, avem 70 de politisti pentru 400 intersectii si 500 de drumuri mai circulate din 1500 de strazi. Este evident ca organizarea comunista chiar si redenumita management este falimentara in societatea moderna. Jos comunismul!
    0 0
  • @dragos: Vorbitul la hands-free nu face decat sa-ti elibereze o mana, nu si atentia.

    Problema in cazul vorbitului la telefon este ca te concentrezi la discutie, nu ca iti este o mana ocupata (e foarte usor sa conduci si chiar sa schimbi vitezele cu doar o mana, dar sa fii atent la 2 lucruri odata nu)


    Legea pleaca de la o idee buna, dar mi se pare foarte greu sa determini sau sa dovedesti ca soferul vorbea la telefon in momentul accidentului.
    0 0
  • prudentul
    întrebare
    Aşadar vorbitul la telefon - cu sau fără hands-free - distrage atenţia, da? De ce nu se interzice şi conversaţia cu pasagerii din maşină?
    0 0
  • AndreiRN
    Mobil
    "mi se pare foarte greu sa determini sau sa dovedesti ca soferul vorbea la telefon in momentul accidentului."

    Nicidecum. Timpul convorbiri este inregistrat de un computer precum si locatia.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru